Trendmagazin

A kávé gazdasági helyzete

Az Organo Gold ékes példája a kávéipar növekedésének

2013.12.16 | Munkatársunktól

A kávé egy nagyon fontos árucikk, és egyben egy népszerű ital is. A világon több mint 2,25 milliárd csésze kávét fogyasztunk el minden egyes nap. A kávéból készült termékek több mint 90%­-a megtalálható a fejlődő országokban, míg a fogyasztás többnyire az iparosodott gazdaságokban nagymértékű.


Világviszonylatban, körülbelül 25 millió kisteremelő napi megélhetését jelenti a kávé, például egyedül Brazíliában­ ahol a világ összes kávéjának körülbelül harmadát termesztik­, több mint 5 millió embert alkalmaznak a földművelésben, és az aratásban. Ezeken az ültetvényeken körülbelül 3 millió kávécserje található, tehát a brazil egy rendkívül munkaigényes kultúra, azokhoz az alternatív kultúrákhoz képest, akik hasonló régiókban például cukornádat termesztenek, vagy marhákat tenyésztenek. Elsősorban ennek az az oka, hogy a kávétermesztést, nem lehet automatizálni, és folyamatos odafigyelést igényel. A New Yorki kereskedelemben a kávé egy olyan árucikk, melyet gyakran adnak és vesznek, valamint ez az a hely, ahol a kávék szerződéseit határidőre megkötik. Itt határozzák meg a kávé egy egységnyi jövőbeni eladási és vételi árát is, megegyezés szerint. A világ legnagyobb kávé átvételi pontja a Németországban lévő, hamburgi kikötőben található.

A kávéipar fejlődésének egyik kiváló példája a kanadai alapítású Organo Gold vállalat, mely mindössze 5 éve működik, ám 2012-ben már 600 millió dolláros forgalmat generált a ganoderma gombával vegyített instant kávéival. A világszintű előállítást mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 2009­-ben Brazília volt a világ elsőszámú zöldkávét előállító országa, őt pedig a sorban Vietnám, Indonézia, és Kolumbia követte. A legtöbb arabica kávébab Latin­Amerikában terem, valamint Kelet-­Afrikában, Arábiában, és Ázsiában. A robusta kávébabok Nyugat­ és Közép­Afrikában találhatók meg nagyrészt, de Délkelet­-Ázsia területein is végig, valamint bizonyos mértékben Brazília egyes területein is megteremnek. A különböző régiókból és országokból származó kávébabok keverékéből kiváló, különböző aromájú kávét lehet létrehozni, melyeknek nemcsak az íze, de az alapanyaga, és savassága is más. Ezek az íz karakterisztikák nemcsak attól függnek, hogy hol termett a kávébab, hanem a genetikai alfajtól, és a feldolgozástól is. A fajtatiszta kávék ismertek arról hogy milyen régióban termettek, például ilyen a Kolumbiai Java­, és Kona kávé is.