Trendmagazin

A kínai hackerek újra akcióba lendültek

A kibernetikai kémkedés egy jövőbeni konfliktusban csökkenti az amerikai haditechnikai fölényt

2013.05.29 | Pogár Demeter/MTI/TM

Kínai hackerek fértek hozzá a legérzékenyebb és legfejlettebb technikát képviselő amerikai fegyverrendszerek terveihez - közölte kedden a The Washington Post egy, a Pentagon számára elkészített jelentésre és washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva.

A több mint kéttucatnyi fegyverrendszer között, amelyek terveihez a kínaiak hozzáfértek, vannak olyanok, amelyek kulcsfontosságúak az amerikai rakétavédelem, légierő és haditengerészet fejlesztése szempontjából. A jelentést elkészítő Védelmi Tudományos Tanács, a Pentagon tanácsadó testülete ugyanakkor nem vádolta meg a kínaiakat azzal, hogy el is lopták volna a tervrajzokat. Szakértők ugyanakkor rámutattak, hogy egyre nagyobb méreteket ölt az amerikai hadiipari cégek és kormányzati intézmények ellen folytatott kínai kibernetikai kémkedési hadjárat. Washington többször is figyelmeztette Pekinget, hogy állítsa le a számítógépes adatlopást és a probléma fontos témája lesz Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök június 7-én és 8-án tartandó kaliforniai csúcstalálkozójának.


A szakértők szerint az adatlopás, akár két és fél évtizednyi kutatást és hatalmas kiadásokat megspórolva, felgyorsíthatja a kínai haditechnika fejlesztését. A kibernetikai kémkedés egy jövőbeni konfliktusban csökkenti az amerikai haditechnikai fölényt. Az, hogy milyen amerikai haditechnikai tervekhez fértek hozzá a kínaiak, a Védelmi Tudományos Tanács egy januárban elkészült jelentésének eddig titkosan kezelt fejezetéből derült ki, amely a The Washington Post birtokába jutott. A lap úgy értesült, hogy a lopások alapvetően a hadiipari alvállalkozók szintjén történtek. Egyebek között olyan fegyverrendszerek titkossága sérült, mint a Patriot, a THAAD és az Aegis rakétaelhárító rendszer, az F/A-18-as vadászgép, a billenő rotorú V22-es Osprey repülőgép, a Black Hawk helikopter és a Littoral hadihajó. Hozzáfértek minden idők legdrágább harci gépe, az F-35-ös adataihoz, amelynek kifejlesztése eddig csaknem 1400 milliárd dollárba került.

"A fegyverzeti platformjainkba vetett bizalmunk töretlen. Azok az állítások, amelyek szerint a kibernetikai behatolások a képességeink eróziójához vezettek, nem helytállóak" - jelentette ki kedden George Little, a Pentagon szóvivője. Little hangsúlyozta, hogy a védelmi tárca lépéseket tesz kibernetikai képességeinek javítására, a kormányzati hálózatok védelmére és annak érdekében, hogy többet tudjon tenni az amerikai hadiipari cégek védelmében. A szóvivő szerint a lap által idézett jelentés több megállapítása elavult, mert az annak alapját képező felméréseket két évvel ezelőtt végezték el.