Trendmagazin

A legek kávéja

600 dollárt kell fizetnünk kilójáért

2011.08.26 | Major Imola - Spanyolország

Legdrágább, legritkább, legegzotikusabb, legfurcsább... Ez a legek kávéja, a Kopi Luwak. A Nagy-Szunda szigetről származó kávéfajta egy különleges, testes fajta, kellemes és jellegzetes utóízzel. Joggal merül fel bennünk a kérdés, mitől annyira extra, hogy 600 dollárt kell fizetnünk kilójáért?!


A korszerű kávéfeldolgozás helyett, itt egy természetbarát módszert használnak. A Délkelet-Ázsiában honos maláji pálmasodró nevű állat segítségével végzik a folyamatot. Igazából semmi különlegesre nem kell gondolni, pofon egyszerű az egész. A cibetmacskafajta megeszi az akkor még vörös színű kávébabot, majd azt megemészti és ürülékéből kézzel kikutatják a luxuskávét. Gondolom most mindenki furcsán néz és grimaszokat vág, pedig ez valóban így történik. A kávéguruk szerint, ezt a jellegzetes és különleges ízt csak a macska mirigyeinek olaja garantálja számunkra, ezért szükség van erre az eljárásra.


A Kopi Luwak nevet is a dicső macseknek köszönheti. Indonéz nyelven ugyanis a Kopi kávét, a Luwak pedig a fán élő pálmasodrót jelenti. A különleges kávé főként Japánban és Amerikában vásárolható meg, de hosszas utánajárás és egy nagyobb csekk kitöltése ellenében bárhol hozzá lehet jutni a különlegességhez. Vigyázni kell a hamisítványokra, ugyanis a piacon árult termékek 50%-a nem eredeti. Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes a bevizsgált termékeket áruló, AnimalCaffe-hoz fordulni. Bizonyos kutatók arra törekednek, hogy a kávét előállítsák más módszerekkel is. Ezáltal nagyobb mennyiség gyártására lennének képesek, ugyanis a több ezer éves hagyománnyal készülő kávéból, így csak évente néhány száz kiló készül.


A kezdeményezés valószínűleg kudarcra ítélt, ugyanis a kávé fanatikusai pont az eljárás miatt fizetnek ki ennyit a luxus szürcsölésének élményéért. Íze ugyanis kevésbé extra, mint hagyományos és sokkal olcsóbb társainak. Hazánkban, ha egy csésze Kopi Luwakra vágynánk, sajnos még a híres és különleges kávékat bemutató Cafe Frei-ben sem tudunk inni. A különleges kávéból egy csészényi ugyanis több, mint 4000 Forintba kerülne.