Trendmagazin

A legkreatívabb hazai fodrászok

A Hajas Cut&Color Competition eseményén jártunk

2012.09.27 | Bánhidi Dóra

Hajas László mesterfodrász idén is próbára tette a szalonjaiban dolgozó fodrászokat, és megrendezte a híres Hajas Cut&Color Competition-t. A cél ezzel ismét az volt, hogy Laci kizökkentse munkatársait a monotonitásból, vagyis a hétköznapi frizura formálásából, és teret adjon a kreativitásuknak. Azt kell mondjam, hogy a dolog bevált, hiszen idén még extrémebb és minőségibb alkotások születtek. Hennel Ádámmal jártunk az eseményen, aki ezúttal is zsűrizte a versenyzőket. A Symbol Galériában találkoztunk olyan ismert emberekkel, akik már tavaly is kivették a részüket a pontozásból, ilyen volt például Keresztes Ildikó és Vastag Csaba is, de számunkra újdonság volt az X-Faktoros Nyári Lányok jelenléte.

A Hajas Cut&Color Competition eseményén jártunk ( Fotók: Oroszvári Péter)

Edit, mi a benyomásod az eddig látottakról?

Nagyon extrém és vagány frizurákat láthatunk most itt, tetszenek is, de én nem vállalnám be őket. Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy nekem hogy állna egy hasonló viselet... pláne reggelente, mert az egy dolog, hogy most a képeken ilyen jól mutatnak, de itt profin elkészítették őket. Egyébként hihetetlen, hogy mennyi mindent ki lehet hozni egy hajból.


Aliz, milyen szempontok alapján pontoztok?

Mindenképp figyelembe kell venni, hogy mennyi munkája lehetett a fodrásznak az adott frizurában. Lehet látni, hogy mi volt a kiindulás, az alap, és végül mi lett belőle, ez a folyamat nagyon fontos, csak úgy, mint a kreatív látásmód. Ez már sokkal inkább hajfodrászat!

Varga Viktor a tavalyi megjelenéséhez képest most sokkal visszafogottabb volt, csak úgy, mint a frizurája. Viktor, most hogy hogy ilyen rövid, viszonylag egyszerűbb a hajad?

Az utóbbi időben bokszolónak képzeltem magam, túl sok ilyen filmet néztem. Kicsit változnak a dolgok az életemben... például egy új stílussal jelenek meg hamarosan a zenei világban, mert végre megkaptam a saját teremet a kiadómtól és most már teljesen az én gondolataimat tudom majd megmutatni a közönségnek.


Mondhatjuk, hogy lelki utazásokon mentél keresztül mostanában?

Igen! Valójában én sokkal filozofikusabb vagyok, mint amit eddig a média sugallt rólam. Tudom, hogy az az énem sokkal egyszerűbb, ezért könnyebb befogadni is, de most már nem érdekel, szeretnék jobban önmagam lenni.

Magad is elég extrém személyiség vagy, te például tudnál ihletet meríteni az itt látható frizurákból?

Érdekes, mert a tavalyi alkotásokhoz képest én most nem látok nagy változást. Semmi olyat nem találtam, ami átütő erejű lenne... nem tudnám leírni, hogy milyen ötletet keresek igazán, mert az a jó, ha ránézel és bamm, fejbe vág. Én egyébként sokkal inkább a filmekből merítek ötleteket, mint ahogy mondtam is, a mostani viseletemet egy börtönviselt bokszolótól kölcsönöztem.


Herczeg Zoltán állandó zsűritagja a Hajas Cut&Color Competition-nek, és mint általában, most is markáns véleménye volt. Hogy érzed, a tavalyihoz képest most nagy a változás?

Borzalmasan színvonalas ez a rendezvény, minden évben. Most mennyiségre sokkal több pályamunkát látok, de minőségben nem látok változást, mert mindig nívós munkák érkeznek. Sok tehetséges fiatal fodrász van az országban. Ebben a frizurában például az tetszik, hogy nem  láttam még ilyet, és érezhető, hogy rengeteg meló volt benne.


A saját szakmádban, vagyis a divatban, mennyire fontos a frizura?

Nézd, hogy ha valaki csinál egy fullos szettet, és azt bemutatod egy olyan alakon, akinek a frizurája nincs megdizájnolva, akkor az a ruha nem működik! Halálos vétek kiengedni a kifutóra egy smink meg frizura nélküli modellt, még akkor is, ha teljesen rendben van a ruhája. Ez olyan, mintha a húslevest tészta nélkül adnám neked oda… de most egyébként próbálok függetleníteni az outfittől, hiszen ez egy fodrász verseny.


Természetesen a verseny főszervezőjét, Hajas Lacit is kifaggattuk, hiszen idén három új kategóriában is kipróbálhatták magukat a jelentkezők.

Az új kategóriák közül az egyik az a világ leghíresebb fodrászának állít emléket, ez a Sasson kategória. Az 1960-as években általa elindított új hajvágási és frizuraalkotási módszerek forradalmasították az egész szépségipart. Neve egyet jelentett az egyszerű, elegáns, de nagyon kreatív és precíz vágással, a merész átmenetekkel és egyedi formákkal. A többi újdonság pedig az, hogy kettéválasztottam a hajszíneket, van egy naturális és egy extrém, illetve van a kreatív kategória, amiben az volt a feladatuk a fodrászoknak, hogy egy modellen mutassanak be három fajta frizurát.


Laci, te hogy látod, emelkedett a színvonal a tavalyihoz képest?

Én mindig azt hiszem, hogy már nem tudnak újabb minőségi munkákat beadni a fodrászaim, de aztán mégis úgy érzem, hogy évről évre erősebbek a frizurák, és jobban átgondoltak a koncepciók. Ami a legnagyobb öröm a számomra, hogy igazából ez a verseny a 30 év alattiaknak van kiírva, viszont idén két olyan fodrászom is indult, akik a kor felett vannak, és úgy izgultak, mint a kezdők. Fontos, hogy hozzájuk is eljutott ennek a versenynek az üzenete. Az is egy dolog, hogy bent a szalonokban nap, mint nap végezzük a feladatunkat, de ha valaki nem készít ilyen pályamunkákat, akkor szakmailag nem lesz mire visszatekintenie. Azt szoktam mondani, hogy az ilyen megmérettetésekkel tudjuk kitölteni a szakmai életünket, ezekkel tudunk majd számod adni arról, hogy mire is vagyunk képesek.


Neked miért ez a kedvenc képed?

Mert ez egy nagyon átgondolt koncepció és egyben van minden részlet. Számomra akkor tökéletes és hiteles egy munka, ha az a modell egyéniségét is tükrözi… tehát ha ő egy naturális típus, és rátesznek egy extrém hajat, az egyből lerí róla, itt viszont összhangban van minden.

A versenyeden kívül úgy hallottam, hogy a másik nagy esemény a szakmai életedben az, hogy átalakult az egyik szalonod! Erre miért volt szükség?

Ha egy fodrásznak van egy szalonja, akkor hozzá általában olyan emberek járnak, amilyen ő maga. Ha megfigyeled, más emberek járnak egy extrém, vagy egy elegánsabb típusú fodrászhoz. Az is tény, hogy ebben a szakmában a vendégkörünk velünk együtt öregszik, ezért akkor vagy ügyes, ha fel tudsz venni fiatalabb munkatársakat is. Így követed a divatot, és így tudod kielégíteni mindenkinek az igényét. Ezért döntöttem úgy, hogy kettéválasztom a két szalonomat, és az Erzsébet téribe betettem a fiatalabb, kreatívabb fodrászaimat, ami egyébként most már stúdió, a Nádor utcaiba pedig inkább az elegánsabb vendégkört várjuk. Egyébként ez a divatvilágban is működik, a kedvenc példám az Armani. Ott is van egy fiatalosabb és elegánsabb vonulat, de ettől még mindkettő Armani marad, és ugyanazt a minőséget biztosítja a vevőinek.