Trendmagazin

A legszebb üvegépületek

Különleges és meghökkentő építészeti megoldások

2010.08.23 | Zuba Tamás

Az építészetben manapság kezdenek eltűnni a korlátok és számos különleges épület születik meg. Az egyik legnagyobb újítás az üvegből való építkezés, ami nagyszerű látványt nyújt, emellett egyedi megvalósítást is biztosít. Az üvegépítészet előfutára Ludwig Mies van der Rohe. Ő volt aki először alkalmazott modern építőanyagokat, mint például üveg, beton, acél. Összeállításunkban megismerhetitek a legkülönlegesebb üveg épületeket, amelyek közül néhány talán már ismert lehet egyeseknek.

Louvre Párizs

A leghíresebb üvegépület természetesen a Louvre Párizs központi részén található nemzeti múzuem üvegpiramisa, a világ egyik legismertebb múzeuma és Párizs legnagyobb múzeuma. 


A remekművet Ieoh Ming Pei, a neves kínai születésű amerikai építész tervezte a Louvre kibővítésére, modernizálására. Pei megtervezte az egyiptomi piramisokat idéző, acélból és üvegből alkotott modern építményt, amely ma is megosztja a párizsiakat. 1989-ben adták át a Louvre piramisát, melynek magassága 21 méter, oldalhosszúsága 35 méter, üvegtábláinak száma pedig vitatott.

Saint-Cloud-i Sport és Szabadidő központ

Következő alanyunk szintén Franciaországban található, méghozzá Saint-Cloud-i Sport és Szabadidő központról van szó. Az épület különlegessége, hogy színes üvegek alkotják az épületet.


Továbbá nem csak turisztikai jelentősége van, hiszen neve is jelzi, hogy sport és szabadidőközpont, tehát várják a fiatalokat, idősebbeket egyaránt különböző programokra.

Selgas Cano irodája

Átlépve Franciaország határait Spanyolországba jutunk, ahol szintén találhatunk üvegépületet. Nem is akárhol, hiszen konkrétan egy kis erdő közepén találhatjuk a Selgas Cano irodáját.


Az iroda dolgozói végig azt érezhetik, hogy a természet lágy ölén dolgoznak, és ez inspirációt nyújthat számukra a sikeresebb munka érdekében, hiszen nincs jelen a nagyváros nyüzsgése.

Basque Egészségügyi központ

Spanyolországban maradva még egy hihetetlen épülettel ismerkedhetünk meg. Bilbao ad helyet ennek a csodának. Bilbao manapság nagyon forró pont lett építészeti szempontból, legfőképp a Guggenheim Múzeumnak köszönhetően, de emellett a Basque Egészségügyi központ hívja fel magára a figyelmet.


Az épület különlegessége, hogy nem a megszokott épület formát mutatja, hiszen szabálytalan üvegek alkotják, amelyek egyfajta energikusságot ad az épületnek. Nagyszerű választás egy egészségügyi központ dizájnjának!

Sears Tower

A következő építészeti csoda már az Egyesült Államokban található. A Sears Tower karzati részéről van szó. A karzati rész a felhőkarcoló tetején található kiszélesített rész, amely 1353 láb magasan található.


A karzat különlegessége, hogy az egész üvegből készült, tehát lábaink elé tekintünk, akkor láthatjuk az alattunk elterülő Chichago látképét, ami hihetetlen élményt nyújt.

Nelson Atkins Múzeum

Szintén Amerikában található következő állomásunk. Nelson Atkins Múzeumról van szó, pontosabban új részéről az „Üvegmúzeumról”.


Kissé merész ötlet lehetett a Múzeumhoz csatolni egy ilyen modern épületet, hiszen az alapfelépítmény neoklasszikus stílusban épült, ezért elég erős kontrasztot érezhetünk a két épület között. Ám sokak szerint így is nagyszerűen illeszkedik az összképhez, és nagyon sok látogatót vonz napról napra.

La Estancia Glass Chapel

Az Egyesült Államok határait átlépve megérkezünk Mexikóba, ahol egy kis üveg kápolnát találhatunk. Pontosabban Cuernavaca városában.


Az épület különlegessége, hogy egy hatalmas üvegkereszt adja a patináját az épületnek. Maga a kápolna egy csendes kis erdőben található.

Glass Houseboat

Ugorjunk át Ázsiába, hiszen ott is találhatunk számos különlegességet. Ha már különlegességeket keresünk, akkor természetesen első utunk Dubaiba vezet. Nem kisebb dologgal rukkoltak elő mint egy hatalmas üveg jachttal.


A készítők jelszava: családiasság, luxus és látványosság. Azt hiszem mindegyik teljesül, hiszen egy mozgó „üveg komplexum” nagyszerű látványt nyújthat a külső szemlélőknek, illetve belülről is, hiszen a város látképe is már megér egy misét.

Kínai Nemzeti Nagy Színház

Utolsó állomásunk Kína. Kína egyik legimpozánsabb épülete a Nemzeti Nagy Színház, amely üvegből és titániumból készült. Az épület maga nem messze található Pekingtől.


Funkcióját tekintve, színhelye lehet operának, színdaraboknak vagy éppen hangversenyeknek, egyszerre akár 5452 vendéget is képes befogadni. Az épület maga egy kis tó közepén található, így nagyszerű látványt mutat, akár mint egy gyöngyszem a víz közepén.

Utazásunkat lezárva fontos megemlíteni, hogy nem csak különleges épületeknél használnak ilyen formában építőeszköznek üveget, hanem akár privát lakásoknál is. Az ősztől induló ingatlanos rovatunkban bizonyára ilyen megoldásokkal is fogunk találkozni.