Trendmagazin

SP új irányt vesz!

A „NEW WAVE” nem csak az új lemez hangzásvilágára igaz!

2011.12.24 | Bánhidi Dóra

Éder Krisztiánt, azaz SP-t, mondhatni „kölyök” kora óta ismerem, hiszen 2008-ban találkoztam vele először a VIVA TV-ben. Emlékszem, az akkori Interaktív szerkesztő társammal mindenképp szerettük volna meghívni őt a műsorba, mert fantáziát láttunk benne, és nem csak az „Állj meg!” című klipje, hanem a saját készítésű fotói kapcsán is. Amikor SP megérkezett hozzánk, egy tini fiú állt előttem, tele energiával, ötletekkel na és persze elszántsággal, ami aztán nem is olyan lassan, odáig repítette, hogy ő lett hazánk legismertebb tinisztárja. Most nem kezdem el sorolni, hány klipje, albuma, díja és különböző elismerése van már, hiszen ennek bárki utána tud nézni, a lényeg, hogy amikor leültem vele elkészíteni az interjút, úgy éreztem, kinőtte már a „Kölyök” imidzsét, és nem csak előadóként, hanem fotósként is rengeteget változott.


Krisztiánnak december 1-én jelent meg legújabb, „NEW WAVE” című lemeze, aminek már a címe is arra utal, az énekes megújult és valami egészen másban próbálja ki magát, mint amit eddig megszokhattunk tőle. Ez viszont nem csak az zenei hangzásra, hanem az imidzsére, és az öltözködési stílusára is igaz, amit aktuális, „Maradnék” című klipjében már láthattok is. Erről, díjat nyert webshopjáról, és a fotózásról faggattam ki SP-t, egy kis magánéletet is belecsempészve.

Krisztián, mi jellemző a megújult stílusodra?

Alapvetően a mostani ruhákra, mint amik például a klipben is láthatóak, a letisztultság a jellemző, anyagát és szabását tekintően is. A plasztik dolgok, amik az előző lemezeknél még tetszettek, például abszolút kikerültek a képből, viszont a mostani outfiteknél újdonság a bőr. A színek is eltűntek a szettekből, csak a fekete, fehér, szürke a jellemző, egyedül a kiegészítők azok, amik barna és arany árnyalatúak.

Ez a váltás most csak a legújabb kliped kapcsán történt meg, vagy esetleg te magad is lecserélted a ruhatáradat?

Többnyire, amiket a klipekben látnak rajtam, az közel áll hozzám az életben is. Nyilván ezek a ruhák a klip kedvéért készültek el, illetve a fontos eseményeken, fellépéseken is ezeket hordom, de a hétköznapokban is ilyen a stílusom. Ezek, a kiegészítőkkel együtt, mind hozzá tartoznak az új SP imidzshez, amit nem lehet élesen elhatárolni Éder Krisztiántól.


A klipben központi szerepet kap egy kabát és egy hátizsák, ezek milyen márkák?

Ezeknek igazán nincs márkájuk, mivel külön terveztettük őket. Pálmai Angie volt a stylist és ő is rakta össze így az egész kreatívot, a Kepp Showroom-os lányokkal közösen. A kabátot nagyon szeretem, mert ugyanazt a színvilágot képviseli, amit az előbb említettem, az anyagában pedig az az érdekes, hogy a gyapjút ötvözték bőrrel. A hátiszák pedig még számomra is új dolog, hiszen eddig az oldaltáska volt a trendi a férfiaknál, de tetszik, hogy én most ezt próbálhattam ki.

Szeretsz iránymutató lenni, keresed a különlegesebb ruhadarabokat?

Egy új imidzs kapcsán szükséges, hogy egy kicsit iránymutató legyen az ember, de alapvetően is szeretem azokat a termékeket, amiket nem tömegcikként árulnak … egyébként a Zarából is fel lehet úgy öltözködni, hogy ne tűnj átlagosnak, szerintem ez nem pénz, sokkal inkább ízlés kérdése.

Egyébként milyen márkákat szeretsz?

Nekem nincs olyan boltom, ahova mindig visszatérek. Olyan vagyok, hogy ha valamit meglátok valahol, legyen az akár az interneten, akkor azt megveszem. A napszemüvegemet például egy amerikai oldalról rendeltem…sok ruhám van a Zarából, de van Gucci felsőm is, ami nagyon tetszik, pedig alapvetően nem szeretem azt a márkát.


Van olyan ruhadarab vagy kiegészítő, amit gyűjtesz?

Cipő, óra és sapka mániám van! Ez a három dolog, ami nagyon fontos, és amikből rengeteg van otthon. Szerintem az óra és a cipő sok mindent elárul az emberről, ezért is figyelek rá nagyon, hogy milyet viselek.

Már régóta üzemeltetsz egy webshopot az oldaladon, amit nemrég díjjal tüntettek ki, mesélj erről egy kicsit!

„Az Ország Boltja 2011” versenyen nyert egy népszerűségi díjat, ami azt jelenti, hogy erre szavazott a legtöbb vásárló, mint jól működő webshop. Ebben a boltban azokat a termékeket tudják megvenni, amiket nem lehet minden helyen beszerezni, és amik kötődnek hozzám. Jelenleg most Tyra, Supra, Nooka és Creative Recreation termékeket lehet kapni, de a hosszabb távú cél, hogy már azokat a magyar tervezésű ruhákat is meg tudják vásárolni, amiket most terveztettünk, tehát egy saját kis brand építése lenne a jövő. Ezen kívül szeretnék még olyan napszemüveg márkákat behozni, amiket itthon nem lehet kapni, de kint már nagyon trendik.


Amikor elkezdted ezt a webshopot, mi volt a célod vele?

Szerintem elég szegényes a magyar srácok öltözködése … ennek több oka lehet, vagy nincs ízlésük, vagy nem érdekli őket, vagy nincs idejük rá, hogy ezzel foglalkozzanak. Ezért is tartom missziómnak, hogy az igényes öltözködést képviseljem saját magamon és a webshopomon keresztül is.

Térjünk egy kicsit rá a fotózásra, ami a zenélés mellett a másik fő foglalkozásod. Tudom, hogy a klipjeidet te rendezed, de mondjuk fotózni is szoktad magadat?

Igen, az új lemezborítómat is én fotóztam, ami elsőre furcsának tűnhet, hiszen én vagyok rajta. Ezt úgy kell elképzelni, hogy bevilágítottam a teret, beállítottam mindent, ami szükséges ahhoz, hogy elkészüljön egy jó fotó, beálltam arra a pontra, ahová kellett, és egy barátom előtte a képet.

SP a VIVA TV két műsorvezetőjéről is készített képeket

Láttam, hogy egyre több ismert ember is fotózol már, de alapvetően melyik irányzat érdekel a legjobban?

Igen, a HOT! magazinnak szoktam fotózni ismert embereket, különböző koncepciókban, de ami alapvetően közel áll hozzám az a fashion fotózás. Hosszabb távon a divat fotók felé szeretnék nyitni, ez inspirál a leginkább, de mostanában reklámfotókat is készítettem, például az Operett Színháznak vagy a TV2-nek, ez is nagy kihívás a számomra.

Hosszabb távon melyik szakmában látsz több fantáziát, az éneklésben, vagy a fotózásban?

Mind a kettőben. Előttem, mint példa, csak olyan nagy előadók vannak, mint például Ákos. Én sem azért zenélek, mert muszáj, meg azért, hogy még legyen pár lemezem, hanem azért mert egyszerűen ez vagyok én, így tudom kifejezni magamat, és ez mindig is fontos marad majd a számomra, csak úgy, mint a fotózás … ha 20 év múlva kérdeznek meg erről, akkor is ezt fogom nyilatkozni.

Képek Szabó Zsófi színésznőről

Ennyi munka mellett hogy tudsz kikapcsolni?

Nekem a kikapcsolás, a kreatív munkának az a része, ami nem a gyakorlati, hanem a szellemi. Sokszor azzal töltődöm fel ha szinopszist írok, ha „fényelek”, vagy épp dalokat szerzek. Ami lefáraszt az maga a forgatás és a stúdiózás, de a kreatív termék kitalálása az engem abszolút feltölt.

Nemrég azt nyilatkoztad, hogy hiányzik már egy barátnő, de én nem nagyon látom, hogy hova férne bele az életedbe…

Igen, valóban hiányzik, de felállítottam egy fontossági sorrendet, aminek az elején az éneklés és a fotózás van, és ezt próbálom tartani.