Trendmagazin

A Lord és az ufók találkozása Londonban

London Fashion Week 2012

2012.03.01 | Szabó Adrienn

Évről évre megrendezik a London Fashion Weeket, idén is a legkülönfélébb kollekciókkal jelentek meg a divattervezők. A legstílusosabb remekművektől a legbotrányosabb, tipikusan "vörös szőnyeg bolondja" alkotásokig mindennel találkozhattunk idén is.

Először a férfiakkal kezdeném, köztük is az E. Tautz kollekciójával, melyet az angol konzervatív elegancia szelleme itatott át. Az előkelő darabok visszafogott világát egy élénkpiros szín törte meg, de ezzel sem vették el a ruhák valódi, férfias értékét.

E. Tautz

Lou Dalton finoman belecsempészte a military hangulatát kollekciójába, az ellenállhatatlan darabokban a katona fiúk remélem, hamarosan leszerelnek, ha nem, egy biztos, személy szerint engem ezzel a kollekcióval leszereltek.

Lou Dalton

A Rake olyasmivel rukkolt elő, amivel kellemes megjelenést biztosít a középkorú, divatra igényes férfiak számára. A stílusos modelleken látszik, hogy nem a babapofis cukorfiúk, hanem érett, meglett, belevaló, igazi férfiak.

Rake

Christopher Shannon szerette volna egy leheletnyi drámával megfűszerezni kollekcióját. Főleg a szürkére építkezett, annak különböző árnyalatait variálta. Egyedi mintavilága végighalad majdnem minden darabon, ezzel vitt egy kis játékot ruháiba. Ezt egészítette ki néhány aszimmetrikus megoldással, zsebekkel, így egy stílusos, laza összevisszaságot alkotott.

Christopher Shannon

Jöjjön egy kis őrület! A MAN modelljeit nehéz jellemezni, nem tudom eldönteni, hogy valami biológiai támadás érte a patak vizét és ittak belőle a kerti törpék, vagy bunyó volt a kocsmában és részegen a nagyi pongyoláját húzták fel az ivócimborák, netán egyéb baleset áldozatai lettek a modellek. Egy biztos a sminkmesternek köszönhetően nekik is lett valami beütésük nem csak a tervezőnek.

MAN

Folytassuk a hölgyekkel! Antoni & Alison vidám kollekciójában a printekkel játszottak. Kicsit engem a D&G tavalyi kollekciójára emlékeztet, mely lespórolta a zsabókat, gombokat, köveket és megoldva a bonyolult szabási nehézségeket, egy laza mozdulattal felfestette azokat a ruhákra. Rendkívül ötletes ez a megoldás!

Antoni & Alison

A Mulberry a barna, rezes és naturális színekre alapozott, melyeket a narancssárgával vadítottak meg. Érdekesség, hogy olyan darabokat öltöttek egymásra a modellek, amelyeket a hétköznapok során már-már a divatbűn kombinációk listáján emlegetünk. Ezek a szoknyák tunikák mellények és mindenfélék viszont egy, hol a női alakot kiemelő, hol rejtegető, furcsa mégis vonzó világba repítettek el.

Mulberry

Holly Fulton alkotása személyes kedvencemmé vált. Domináns, életteli, lüktető színeket alkalmazott, mint például a kaprikék, vagy a pink. Aprólékosan kidolgozottak munkái mind az anyagok, mind a minták tekintetében.

Holly Fulton

A Burberry Prorsum egy szóval jellemezhető: masni, és nekünk elég is ennyi. Stílusosak, bájosak és rendkívül megnyerőek a baret sapkás angol előkelők.

Burberry Prorsum

A Prada tavalyi színvilágára emlékeztet a Moschino Cheap And Chic új munkája. A fakó, cukorka színek mellett főszerepet kapott az élénk narancs, rózsaszín és zöld is. A fáradt, halovány tónusokba életet visznek ezek az üdítő árnyalatok, a kettő kombinációja finom kontrasztot képez, melyet tovább fokoz a hasonló jellegű eltérés a textúrák tekintetében.

Moschino Cheap And Chic

Nagy meglepetést okozott McQ Alexander McQueen, aki picit visszavett az extrém vonalból és szélesebb körben viselhető ruhákkal lepte meg a közönséget. Jellegzetes stílusa mindezek ellenére megmaradt, de azt egy letisztultabb formában kínálja.

McQ Alexander McQueen

Fyodor Golan nagyon rosszat álmodhatott, legalábbis ezt tükrözik a zöld ufólányai és egyéb ijesztő alakjai, és akkor csak a karakterekről beszéltem, a bemutatott ruhákról még szó sem esett. Louise Gray kuszasága talán nem is olyan zavaró, mint a modellek stylingja.

Fyodor Golan

Rikító színeivel és vibráló, szemet zavaró mintavilágával azonban elbújhat Fred Butler és társai mögött. A mindenre elszánt szivárványos cukorkaharcos sütiamazonok, vagy baby gaga-k által viselt darabokkal, na most figyeljen mindenki: a tervező célja az volt, hogy hordható darabokat alkosson (!). Síri csend és tücsökciripelés, sűrű pislogás, kérdő tekintetek, de igen, ezt nyilatkozta a divattervező. Amennyiben Nicki Minajról vagy Lady Gaga-ról van szó, tévedésből sem bonyolódnék vitába ezzel kapcsolatban, na de így.

Fred Butler

Végezetül Meadham Kirchhoff következzék, a kollekcióját nézegetve arra jutottam, hogy sürgősen be kell vezetni a ’mondja el mi bántja!’ rovatot! Mindenféle kritikám ellenére viszont egyet biztosan kijelenthetek: a divattervezés napjainkban igen szélsőséges irányokba is elmozdul, melyben ezek a tervezők vitathatatlan, hogy remekelnek, nem véletlen jelentek meg a London Fashion Weeken.

Meadham Kirchhoff