Trendmagazin

A milliomosok kedvenc városai

10 város, ahol a legtöbb gazdag ember él

2015.02.15 | Munkatársunktól

Számos oka lehet annak, hogy egy városban nagyszámú gazdag ember él. Lehet, hogy a hely egy nagyobb gazdasági központ, de az is előfordulhat, hogy olyan csodálatos, vagy kulturálisan jelentős, hogy az emberek a pénztől függetlenül vonzódnak hozzá. Persze az sem hátrány, ha a városban barátságosak az adófeltételek! A legtöbbször azonban az előbb felsorolt okok kombinációja miatt van az, hogy egy városban sok vagyonos ember él. Annak jeleként, mennyire vagyonosnak is számít egy város, figyelembe kell vennünk, hogy hány százalékban élnek milliomosok az adott városban. Ez alapján, lássuk melyik a világ 10 leggazdagabb, legvagyonosabb városa:

10. Firenze, Olaszország – 2,59%­ milliomos


A lista elején elég meglepően a hangulatos olasz város, Firenze áll. A hely leginkább a reneszánsz építészetéről ismert, valamint arról, hogy nagyon gyakran a világ egyik legszebb városaként emlegetik. És talán éppen ez vonzza ide azt a rengeteg gazdag embert, hiszen Firenze nem éppen vallhatja magát fontos ipari, és pénzügyi központnak sem. Mindezek mellett azonban elmondható, hogy a városban élő lakosok majdnem 2,6%­-a milliomos.

9. Amszterdam, Hollandia – 2,63%­ milliomos


Amszterdam egy bájos, és festői szépségű város, és a fővárosa, valamint egyben a legnagyobb városa is Hollandiának. Még akkor is, ha talán nem tűnik globális metropolisznak, egykoron ez a hely volt a központja egy hatalmas kereskedelmi birodalomnak, melyet a híres holland haditengerészet ellenőrzött. Így tehát nem is meglepő, hogy ez a város ad otthont a világ legrégebbi tőzsdéjének, valamint sok­ modern vállalatnak, mint például a Phillips­nek, a Heineken­nek, vagy az ING csoportnak. A városban élő embereknek pedig legalább a 2,6%­-a milliomos.

8. Szingapúr – 2,80%­ milliomos


Talán Szingapúr a listában az első olyan hely, mely nem meglepően a régiójában az egyik vezető gazdaságot tudhatja magáénak, és egyike a „négy ázsiai tigrisnek” (Hong Kong, Tajvan, és Dél- Korea mellett). Ráadásul számos milliomos, és milliárdos él itt, akik helyileg tettek szert a hatalmas vagyonukra Szingapúrban, és más ázsiai országban. Szingapúr barátságos adókulcsai jó néhány nyugati szupergazdag személynek is felkeltették már az érdeklődését, többek között a Facebook társalapítójának, Eduardo Saverin­nek is. A városállam összes lakosát figyelembe véve, a népesség összesen 2,8%­-a milliomos.

7. Oslo, Norvégia – 2,90%­ milliomos


Norvégia a világ egyik legstabilabb, legjobb infrastruktúrával rendelkező országa, és rendszeresen jut további előnyökhöz a rengeteg természeti erőforrásnak köszönhetően, így nem olyan nagy meglepetés azt hallani, hogy sok ember jól él ebben az országban. A város az ország gazdasági, és kormányzati központja is egyben, és gyakran találkozhatunk vele az olyan felmérésekben, és tanulmányokban, ahol azt vizsgálják, hogy melyek a legdrágábban élhető városok. Persze ezek a kiadások Oslo népességének 2,9%­-ának biztosan nem jelentenek gondot, hiszen ők milliomosok.

6. London, Egyesült Királyság – 3,39%­ milliomos


London kétségtelenül egyike a világ nagyvárosainak. Kiemelkedő kulturális, és politikai központ, valamint rendkívül fontos pénzügyi központ is, egykoron pedig a fővárosa volt az egyik legnagyobb hatalmának, melyet a világ valaha látott. Még napjainkban is mindenütt láthatók a dicső múltjára emlékeztető jelek, a modern épületek mellett, melyek a város jelenlegi fontosságát, és vagyonát jelképezik. A lakosságának majdnem 3,4%­-a milliomos.

5. Frankfurt, Németország – 3,88% milliomos


Frankfurtban található Németország pénzügyi, és gazdasági rendszerének a szíve, és ezáltal biztosítja Németország hatalmas gazdaságát, mely a legnagyobb az Európai Unióban -­ ez teszi Európa egyik legfontosabb városává. Frankfurtban található Németország legnagyobb tőzsdéje, valamint az ország legkiemelkedőbb bankjai, egy hihetetlenül forgalmas nemzetközi repülőtér, valamint az Európai Központi Bank is. Nem meglepő, hogy Frankfurt Németország legdrágább városa, valamint a leggazdagabb is, hiszen az itt élő emberek 3,9%­-a milliomos.

4. New York City, Egyesült Államok – 4,63%­ milliomos


A bolygón található városok között talán New York a leginkább méltó arra, hogy a világ fővárosának nevezzük. Óriási kulturális központ, és egy hihetetlenül fontos pénzügyi központ is (elég ha megemlítjük a Wall Street­et), otthona a világ legismertebb épületeinek, itt találhatók a világ legjobb egyetemei, a legendás Central Park, valamint előkelő helyet foglal el a helyi szórakoztatóipar is. Mindez számos látogatót vonz a városba, évente óriási, 55 milliós embertömeg érkezik ide, valamint a világ leggazdagabb emberei is, akik közül sokan a pazar felhőkarcolókban élnek. A teljes lakosságnak összesen a 4,6%-­át teszik ki a milliomosok.

3. Genf, Svájc – 17,92%­ milliomos


A második legnépesebb svájci város egyben az ország második leggazdagabb városa is. Genf a legnagyobb francia nyelvű város Svájcban, és rendkívül fontos szerepet játszik mind a tudomány, mind pedig a diplomácia világában. A CERN és a nagy hadronütköztető is genfi székhelyű, valamint számos nemzetközi szervezet is, mint például a Vöröskereszt, vagy a Világkereskedelmi Szervezet a WTO. Genf az otthona az ENSZ Európai Központjának, ráadásul itt található a világ egyik legdrágább utcája is. A svájciak arról ismertek, hogy nagy bankárok, és e szabály alól Genf sem kivétel. Mindez pedig nem kevés nagyon tehetős embert vonz a Genfi­-tó partjához, olyan mértékben, hogy a lakosság majdnem 18%­-a milliomos.

2. Zürich, Svájc – 27,34%­ milliomos


Sok tekintetben Zürich tekinthető Genf német nyelvű megfelelőjének. Ez a legnagyobb, és leggazdagabb város Svájcban, és bár nem annyira feltűnő a nemzetközi politikai színtéren, ugyanolyan befolyásos a világ pénzügyi, és banki ügyeire nézve. Itt található a svájci tőzsde, mellette pedig néhány az ország vezető pénzügyi szolgáltató cégei közül, mint például az UBS, és a Credit Suisse is. Ugyancsak Zürich ad otthont a Svájci Szövetségi Technológiai Intézetnek (az ETH Zürich­nek), mely sokak szerint az egyik legjobb európai egyetem, és a világ egyik legjobb tudományos és mérnöki intézete (itt tanult Albert Einstein is egy évszázaddal ezelőtt). Ezek után nem is meglepő, hogy a lakosság több mint egynegyede milliomos.

1. Monaco – 29,21%­ milliomos


Monaco egy olyan város, melyet alapvetően azért hoztak létre, hogy elnyerje a „szuper­város” címet. Százötven évvel ezelőtt ez volt az utolsó hely, amitől azt várta volna az ember, hogy a világ gazdag, és híres embereit ide vonzza majd, de a kedvező elhelyezkedésének és a remek éghajlatának köszönhetően, valamint a szerencsejáték-­létesítmények miatt is, mára már egy rendkívül népszerű városállamként ismerjük. Persze a nagyon alacsony adókulcsok is sokat segítettek ebben. Napjainkban a számos kikötője, és luxus ingatlanjai a világ leggazdagabb embereinek és jachtjaiknak adnak otthont, és szinte hihetetlen, de minden harmadik monacói lakos milliomosnak vallhatja magát.