Trendmagazin

A Rolex bocsánatkérést követel Matteo Renzitől

Az olasz miniszterelnök kijelentése botrányt kavart

2015.05.10 | Munkatársunktól

A Rolex szerint az olasz kormány negatívan bírálta a márka hírnevét, amikor összefüggésbe hozta a tüntetőket és a svájci óragyártót. A Rolex Italia feje az olaszországi miniszterelnököt, Matteo Renzit vádolta meg a márka nevének bemocskolásával, mivel a politikus azt sugallta, hogy a milánói tüntetők és a vandálok Rolexet viselnek. Egy teljes oldalon jelent meg az összes legfontosabb olasz újságban szerdán az a cikk, amiért Gianpaolo Marini bocsánatkérést követelt Renzi­től és Angelino Alfano belügyminisztertől, miután állítólag mindkét politikus arra utalt hogy az egyik álarcban rongáló tüntető ­Rolexet viselt.


„Szeretném kifejezni mélységes sajnálatomat, és csalódásom a szavai általi asszociációk miatt­, hogy Ön szerint összefüggés van az ablakokat betörő vandálok, és a Rolex­et viselők között”­ - nyilatkozta egy cikkben Marini. Sokan megkérdőjelezték a fénykép és a videó minőségét is, mondván hogy nagyon valószínűtlen, hogy egy Rolexről lenne szó, így az olasz miniszterelnök még nagyobb bakiba futhat bele. „Sajnálatosan a szavainak visszhangja rendkívüli nagy volt, és elfogadhatatlan az, hogy egymás mellé helyezi a Rolex­et, és a pusztítás képét, amely Milánóban történt, vagy akár azt az erőszakot, ami az egész világot felforgatja” – mondta Marini.

Felgyújtott Mercedes terepjáró Milánóban (Fotó: Xinhua/Reuters Photo)

A fotó a feltételezett Rolex­ről és a vandálkodó személyről kényelmes politikai szimbólum volt Renzi és Alfano számára, akik arra használták ezt a képet, hogy lejárassák a tüntetéseket és mindehhez segítséget nyújtott nekik az agresszív tiltakozók felbukkanása. Korábban Renzi köszönetet mondott a demokratáknak, hogy megtisztították Milánó utcáit, "míg azok a Rolex­et viselő vandálok csupán megrongálták az utcákat". Alfano úgy utalt rájuk, mint „figli di papa”, azaz „gazdag gyerekek kapucniban”, akik elszántan megpróbáltak mindent megsemmisíteni Milánó utcáin.

A Rolex nem először keveredett bele az olasz politikai játszmákba. Még év elején egy üzletember, Stefano Perotti azzal lett megvádolva, hogy a korábbi kabinetminiszter, Maurizio Lupi fiának ajándékozott egy Rolexet. Lupi­t végül nem vádolták meg az igazságszolgáltatás előtt, de a Rolexes incidens ráégett a nevére és többek között a pártok is korrupcióval vádolták, így kénytelen volt lemondani.