Trendmagazin

A színpadon az X-Faktor és a Megasztár

Hullócsillag zápor lesz? Ez sajnos nem meteorológia...

2011.01.03 | Szabó Adrienn

Idén két zenés tehetségkutató műsor elkötelezett nézőivé válhattunk, hazánk fő kereskedelmi televíziós csatornáin. December 19-ével mind a két verseny lezárult, az eredményről mindenkinek meg van a maga véleménye. Mindenkit rázott a hideg a műsor alatt, kit ettől kit attól; első sorban a kellemes hangicsálásokra fogunk visszaemlékezni. Lássunk munkának, kapjunk fel pár szaftos storyt, édes kis történetet, kellemes pillanatokat, drámai perceket!

Kezdjük a műsor családapák által legkedveltebb részével - mert, hogy a sármos énekes fiúkat és az irigylésre méltó dívákat a színpadon már többnyire csak az anyák és lányok nézik. A Nagy Válogatás! Mind a Megasztár, mind az X-Faktor, hatalmas figurákkal szórakoztatta heteken keresztül a népet. Volt, aki természetvédelmi felhívását öntötte dalba, intve mindenkit, hogy véletlen se dobja el használt rágógumiját, ugyanis igen komoly problémát okoz azzal a madaraknak, akiknek az a csőrébe ragad. A Mars szóvivője, ezüst szerelésében hát páratlanul teljesített. Miután Nagy Feró kifigurázta, megkérdőjelezte a művészúr hitelességét, nem volt helyén való cselekedet. Természetesen Feró egy laza reakcióval lerendezte az űrkisasszonyt. Kapcsoljunk át a másik csatornára! Az angol nyelvújítás mesterével találkozhattunk, aki a Big in Japan című számmal szórakoztatta a közönséget egy igen sajátos felfogásban és előadás módban. A legszebb természetesen nem a produkció az egészben, hanem az, hogy ezzel lett sztár! Minden valószínűség szerint, a Bikicsunájos előadásról senki nem fog elfeledkezni. Visszatérő vendégeinkről, a részeg énekesnőről és a többi idegtépően szörnyű - ám roppant mulatságos - előadásról inkább be sem számolok.

De van, akiről tévedésből sem feledkeznék meg, egy saját számmal készült a fiatalember, aki ugyan nem rendelkezett valami tökéletes hanggal, de hatalmas szívvel. A műsort szerelmi vallomásának tolmácsolására használta fel, aki ettől nem olvad el… Az X-Faktor legkedveltebb száma az a dal volt, melyet az angol győztes, Alexandra Burke is végigtornázott a hanglétrán. Azonban itthon elég kegyetlen verzióknak lehettünk tanúi. Halaluja, hogy vége a nagy halelujázásnak is! Takács Nikolas neve sem fog soha feledésbe merülni. A 24 éves szlovák férfi Leonard Cohen csodás számával megmentette az ereit vágni készülő Keresztes Ildikó életét, meggyőzte egy dallal Fecót, hogy érdemes plusz egy Haleluját meghallgatni, Geszti a csodás hang hallatán előbújt kezei mögül és egy egész színházteremnyi ember tapsolta Nikolast a tömény mennyiségű kínzás után fellélegezve. Az nap meg érte ott ülni és elszenvedni a fals hangok sorát!

Takács Nikolas

Egy kicsit bővebben Nikolasról. Egészen fiatal kora óta látta az egész család, hogy a szappanopera főszereplőről elnevezett fiúcska, ott fog tündökölni az énekesek egén. Be is jött, de csak félig. Egy igazi szó című száma három nyelven jelent meg (!), még sem jutott a magyar és szlovák határon túl hangja - pedig elég erős hozzá. Az X-Faktor, több elismert énekes véleménye szerint, egy hatalmas löketet jelenthet számára. Reméljük is, a közönség nagy része szeretné még hallani. A „feka” stílust képviselő művészúr arcával, hangjával egész biztos, hogy még sokszor találkozunk. Személy szerint engem Ruben Studdardra és Channing Tatumra emlékeztet, Ruben hangja és Channing, hát azt hiszem a hölgyek értik. Az American Idol 2003-as szériájának győzteséből, Rubenből sem lett hullócsillag, reméljük Niko fénye sem alszik ki. Kalapot emelhetünk előtte, ha ő nem is veti le kedvenc kiegészítőjét. A sármot tovább fokozó kalap és sapihad egy rendkívül bölcs fiatalember fejét fedi. Plusz egy megjegyzés, ami bárkinek feltűnhetett a műsor alatt a tökéletes hangon túl, az a két édes kis mosolygödröt és a csillogó szemek éneklés közben. Ez kérem szerelem, amikor valaki szerelmes abba, amit csinál és szívből énekel. Állítólag nem tudták róla, hogy lemezszerződéssel rendelkezik, ez számomra roppant meglepő, mert Salgótarjánban és környékén 3 évvel ez előtt is Nikolas szólt a Focusban és a szlovák rádiókban is.

Szintén zenész Kökény Attila is, akit már 20 éve ismerhetünk, mint énekes zongoristát. A billentyűk ura a Megasztár színpadán hosszas győzködés és fellépések sora után állt fel zongorája mellől. Kamasz fia nevezte be a versenybe, ekkor Attila nem is gondolta, hogy ő lesz a Megasztár férfi hangja. Sőt szerintem azt sem sejtette, hogy valaha is duett lemeze lesz Miklósa Erikával, mert hogy a legújabb hírek szerint erre készülnek. Ám nem csak zenészek, hanem zenész csemeték is voltak bőséggel, akik szórakoztatták a magyar népet. Fernando Saunders fiát, Kállay Saunders Andrást nem kell bemutatni, az amerikai akcentusú, a magyar nyelvvel még csak ismerkedő András nem csak hangjával, hanem sajátos képzőivel, ragjaival és szóhasználatával is hamar berobbant a köztudatba. Most pedig az Év legsármosabb férfia címért is küzd egy magazinban, hát.

Summer Sisters

A Nyári lányok is igen híres édesapával ékeskedhetnek. Megismerkedhettünk az X-Faktorból Nyári Károly, híres előadóművész két bájos lányával, Edittel és Alízzal. A lányok külön indultak a tehetségkutatón, majd a legjobb 24 közé már páratlan párosként jutottak be. A lányok a válogatásokra is úgy érkeztek, mintha már az élő showba mennének. Saját sminkesük, fodrászuk még az utolsó percekben is csinosítgatta az amúgy kozmetikázásra nem szoruló lányok külsejét. Malek Miklós mentorálltjaiként ismerhettük meg Mimit és Gergőt is, akik szintén a finisben alakult duóként szerepeltek az élő showban. Ugyan a versenytől elsőként ők búcsúztak, de nem veszítettek nagyot, hiszen az Arénában együtt szerepelhettek karácsony előtt ők is a többi X-Faktorossal.

Malek Miklósra visszatérve, talán az ő referenciája volt a legjobb a négy zsűritagé közül, mégis a csapatok mentora veszítette el a leggyorsabban versenyzőit. Így Malek nem vállalt 0-24-et, a Non Stoppal szemben, akik az első acapella együttes a magyar tehetségkutató showműsorok palettáján. Az öt vidám figura hatalmas produkciói és mellette végtelen egyszerűségük, szerénységük, egyediségük és humoruk sokakat fordulókon keresztül meggyőzött arról, hogy a Non Stop elkötelezett rajongója lesz. A sikert tökéletesen kezelő csapat így hazánk legjobb együttese lett 2010-ben.

Shodeinde Dorka is non stop toppon volt. A fiatal, mindössze 20 éves énekesnőt, férje Gafar nevezte be a versenybe. A szíve alatt azonban még a hangjánál is nagyobb kincs bújt meg. Bújt meg? Dorka ekkor már az utolsó hónapokban járt, az első akadályokat kislányával, Firdaus Lisaval ugrotta meg pocakjában. Igazából a magánéleti kérdéseinek megoldásánál ezerszer egyszerűbb volt venni az akadályokat. Szerelmét igen csak próbára tette a család, de Dorka és Gafar bebizonyították, ők tényleg szeretik egymást. A konfliktusokat az váltotta ki, hogy az afrikai származású focista Dorka családjáétól idegen vallású volt. Több magazinnak nyilatkozta a művésznő, hogy a szélsőséges, vallásos muzulmánok miatt tartottak, hívő szülei Gafartól. Tulajdonképpen a verseny és Lisa hozta össze újra a családot, így már nem csak Dorka pocakja volt kerek. A kislánya hatott rá a legösztönzőbben a verseny során, többször kihangsúlyozta, hogy ezzel nem árt neki, érte teszi. Fiatal anya és feleség létére páratlanul helyt állt a színpadon is és otthon is. A verseny ideje alatt Edit viselte gondját a picinek, de Gafar is egyre jobban beletanul a babázásba.

Shodeinde Dorka és családja a Reggeliben

Egy nagy és egész kislány kora óta dédelgetett álma pedig úgy látszik, végre valóra válhat. Annyi kóruspróbán kínlódás, énekversenyen izgulás, hangképzésről hangképzésre járás után, énekesnő lehet belőle. Vajon az édes kis cappucino baby örökli a mama gyémánt hangját? Azonban nem csak egy anya tündökölt az X-Faktor egén! Véletlen sem feledkezhetünk el Wolf Katiról, aki be se költözött a versenyzőkkel a Corvin sétányra, hanem otthonról járt próbákra. Katit már megismerhettük, úgy, mint a Vuk főcímdalát éneklő bájos kislányt, azonban a tündérien artikuláló és a szövegre koncentráló picilányból mára családanya lett, a színpadon pedig egy díva hangulatát adja.

Patai Anna

Nem csak az anyukák, hanem a kislányok is kivették a részüket Magyarország szórakoztatásából. Megismerkedhettünk a Megasztárban Patai Annával. Talán a legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor hatalmas barna boci szemeivel Tillára pillázott és a Kicsi gesztenye című számot énekelte, a műsorvezető kezét fogva. Lakatos Yvette már nagyobb, mondhatni kész nőként indult a versenyen. A legérdekesebb tapasztalatom vele kapcsolatban van. Miután az Adam’s Comedy frontemberével összeboronálta egy pletykamagazin, összefutottunk a péceli, orvosi rendelőben édesapjával. Legnagyobb megdöbbenésünkre, az apa dühkitöréssel fogadta a kacsát és azt állította, lánya nem áll kapcsolatban az énekessel (!). Megdöbbenve ültünk, mondanom sem kell.

Maradjunk a Megasztárnál még pár sorra. Felbukkant hazánk Susan Boyle-ja, Szíj Melinda. Mindenki számára világossá válhatott a műsorból és a magazinokból is, hogy igen nehéz lehet hétről hétre kiállnia az énekesnőnek a színpadra. A magánélete tulajdonképpen romokban hevert. Párja elhagyta, gyermekei nem támogatták és az otthoni szerény körülmények emlékének súlya is gyakran nyomta az énekesnő vállát. De nem csak a megasztár versenyzője küszködött érzéseivel, Janicsák Veronika is. Vecát, aki Janicsák István lánya, a szétesett család keserítette el a szürke hétköznapokban, az X-Faktorban látta meg örömét sok idő után. A válogatóra azonban elkísérte édesapja is, akivel lánya sosem élt együtt (!). Veca azonban nem hagyta, hogy a családi háttér, karrierje útjába álljon. Geszti Péter – a lányok mentora – magával vitte az élő showba, így az év női hangja címmel büszkélkedhet Veca. Már a Csillag születikben megismerkedhettünk az énekesnő lírai dalokban olyan szépen csengő hangjával. Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy ő énekelt a női előadók közül a legszebben magyar nyelven.

Szíj Melinda

Igen kusza Király L. Norbert családi élete is, így el sem kezdeném fejtegetni. Első megjelenésekor a zsűri nem igazán tudta eldönteni, hogy egy őrült, vagy zseni. Igazából akkor derült ki, hogy milyen előadó, amikor bekerült a legjobb háromba. A közönséget állandóan felpörgette, Keresztes Ildikó pedig elérte oly sokat kijelentett célját; kihozta Norbiból az állatot – legalábbis Ildikó így érezte az egyik produkció után. Azt hiszem, már meg van, hogy ha X-Faktorosról van szó, akkor ki lesz a tombolós dalok fő előadója. Ha valaki, akkor ő egészen biztos, hogy nem azért került be mert a leghelyesebb fiú a világon, épp úgy mint a Megasztár Giorgioja, ő is a tehetsége miatt jutott el a legjobb 13-ba. Giorgio sok párbaj és izgulás árán elég szép eredményt ért el, az énekes minden alkalommal úgy adott elő, mintha önkívületi állapotba került volna. Meg is ragadták előadásai, a régi megást, Gál Csaba Boogiet. Most egy angol nyelvű dalt készül írni a Megasztár 5 felfedezettjének.

Nem ám csak Giorgio nevéhez fűződik új dal. Az Adam’s Comedy frontembere – aki állítólag Lakatos Yvette párja, de én már nem tudom – azt nyilatkozta, hogy nem tűntek ám el, hanem új dallal készülnek a közönség szórakoztatására. A Megasztár is büszkélkedhetett több együttessel, a legjobb a 2010-es évben pedig a Fivérek lettek. A forró, latinos, felpezsdítő zenét játszó Seres testvérek hétről hétre táncra késztették a közönséget. Aki erre nem indul be, az szedjen gyógyszert! Már csak azért is, mert az is minősíti a Fivéreket, hogy májusban a Gipsy Kings előzenekaraként fognak fellépni.

Ha már a testvéreknél tartunk mind a két tehetségkutató büszkélkedhetett egy-egy példamutató férfi testvérpárral. Szeleczki Dávid és Ádám, valamint Vastag Csaba és Tamás, szüleik büszkeségei külön indultak a versenyen. A Szeleczki testvérpárnál a fiatalabb fiú járt sikerrel, szerencsére azonban nem egymást ejtették ki, ahogy a Vastag tesók. Drámai pillanat volt, amikor Csaba és Tamás párbajozott egymás ellen, végül az X-Faktor finalistája kiejtette kisöccsét. A testvéri szeretet azonban nem hagyta, hogy kimaradjon Tomi a jóból, bátyja visszahívta, hogy szerepeljen duett partnereként. A Szeleczki tesók is gondoltak ám egymásra, támogatták egymást a versenyben, Ádám többször állt első sorban bíztatva öccsét a színpadon. Igaz nem volt rá nagy szüksége, azt hiszem a sikító tini lány tömeg is elég ösztönzőleg hatott a 16 éves versenyzőre. Ám úgy látszik nem volt elég a kislányok szavazata, a 7. helyezett lett a versenyző. Vetélytársa volt Gusztos Bence, aki most bandájával készül koncertekre.

Vastag Csaba az X-Faktor győztese

Visszatérve Vastag Csabára - mert hogy az X-Faktor győzteséről illenék bővebben írni - azt hiszem a Hangokba zárva című dal most mindenkinek az ő hangjával cseng a fülében. A finálédal tulajdonképpen sok szakértő megítélése szerint az ő hangszínéhez pont tökéletesen illett, így könnyebben vette az akadályt, mint Nikolas. Csaba elég sok helyen próbálkozott már, hátha végre berobban a köztudatba, úgy látszik az X-Faktorra kellett várnia, hogy elérje célját és elismert énekessé válhasson. A Barátokköztből, reklámfilmből és a Pop darálóból is bevillanhat pár jelenetből az arca. A magát érzékeny, finom léleknek valló művészúr, hogy is mondjam elég bátor volt a válogatáson. Azt hiszem csak felelevenítenem kell az emléket és nem elmesélnem, hogy Keresztes Ildikónak csak egy rossz mozdulat hiányzott volna, hogy az ölébe üljön győztesünk. A zsűrinek hol túl sok, hol kevés, hol nyálas, hol túl vad énekes tulajdonképpen a végére azt se tudta mit tegyen, mégis valahogy jól csinálta. Mentora, csak kicsiszolta, Nagy Feró büszke lehet felfedezettjére, megérte Vastag Csabát elvinni az élő showba. Szabó Mariann is feltűnt már a műsor előtt is. Az X-Faktor negyedik kiesőjét karaoke műsorvezetőként ismerhettük már meg a Songbird Karaoke csapatából. Előadásai ennek hangulatában zajlottak le, vidám volt, pörgött, hangulatot csinált, bohókás volt. Azt hiszem bármelyik partyt fel tudná rázni Mariann.

Nem csak az X-Faktor büszkélkedhetett olyan előadókkal, akik már szórakoztatták a közönséget. Mint említettem már ismerhettük tehát, Mariannt, Csabát, Kökény Attilát, Takács Nikolast, sőt ha a Youtubeon körülnézünk a Sohoból Shodeinde Dorkát is. Nem csak a döntősök közt bukkantak fel ismert személyek. Itt említeném meg Bárót, akit már sokat hallhattuk énekelni, főleg a fekete zeneí stílust kedvelők ismerhetik. Vagy a „Szia Péter!” mondatról ismert reklám színésznő, aki botrányos előadásával és vonaglásával vetett véget megás karrierének. Visszatért és sikerrel járt Gigi, aki az előző szériában, hát, hogy is mondjam, édesen énekelt angolul, de nem helyesen. Mostanra azonban tökéletesítette nyelvtudását és hangja is még szebben csengett, így sikeresen eljutott a középdöntőbe. Varga J. Bernadett az első kiesőként sem kapott elég fényt, meglátjuk, mit hoz a jövő. Itt szeretném megemlíteni Domokos Fannit aki, hát nem lehet rá mást mondani, egyszerűen cuki. A mindig színes, vidám, inci-finci lányból senki nem gondolta volna, hogy ekkora hang tör ki. A beválogatáson még egy X-et formáló sütivel is meglepte a zsűrit. Egyszerűen lesütizte őket, áh nem, ha valamivel, akkor a hangján túl elragadó bájával kenyerezte le a 4 mentort.

[kiemelt]
[cim]Friderikusz nagy dobása[/cim]
[tartalom]

A Megasztár zsűritagja nem csak kritikáival hívta fel magára a figyelmet, hiszen a népszerű televíziós élő adásban adott hangot aggodalmának, miszerint egy időben fut az X-Faktor és a Megasztár. „Legyen vége annak, hogy egyszerre megy két csatornán ugyanaz a típusú vetélkedő! Valamelyikünk menjen át egy másik napra!” - szólította fel Friderikusz a csatornák programigazgatóit.

Friderikusz mozgalmat indított

Az ügy kapcsán Csák Tamás és Vincze Máté, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulói úgy döntöttek hogy leültetik egy asztalhoz Friderikusz Sándort és Kolosi Pétert, az RTL Klub programigazgatóját. A mintegy háromnegyed órás vitából készült összefoglaló megtekinthető az alábbi videóban.


Friderikusz mozgalma végül sikert ért el, hiszen a Megasztár átment a pénteki napra, így a nézők mindkét vetélkedőt élőben tudták követni a televízióban. [/tartalom]
[/kiemelt]

Senkit nem hagyhattunk ki, mert 2010-ben 18-18 nagyszerű ember szórakoztatott bennünket hónapokon keresztül. Már csak pár kérdés van, vajon a nevük kiesik az évek múlásával, vagy megmaradnak a magyar sztárok közt? Jön egy új széria és hullócsillag zápor lesz? Ha igen miért? És ha nem, akkor mivel maradnak a topon? Talán botrányokkal, címlap sztorikkal, pár magánéleti eseménnyel, amit majd felkap egy lap? Vagy igazi értékükkel, a hangjukkal, a tehetségükkel maradnak a csúcson? Lesz valakiből világsztár? Eljut a hangjuk a határokon túlra, vagy a Kárpát-medence fodrai visszaverik azokat? Azt hiszem ezeket a kérdéseket majd az idő válaszolja meg és tőlük függ, hogyan alakul a sorsuk. Minden esetre egy jókívánsággal zárnám a cikket, sok sikert kívánok minden egyes versenyzőnek és jó boldogulást a magyar celebek világában!