Trendmagazin

A titokzatos finn – Sarpaneva Moonshine

Nem mindennapi darabok...

2011.02.02 | Kirschner Dávid

Finnország, azon belül is Helsinki nem éppen a legtipikusabb hely az óragyártásban, így hazánkban szinte egyáltalán nem ismert Stepan Sarpaneva órásmester neve. Különleges órakollekciójának minden egyes darabja kézzel készül, ezért mindegyik egyedi, páratlan mű alkotás.


Az egyedi időmérőket alkotó finn szülei designerek, és ékszertervezők voltak, így nem csoda, hogy az ő kezei közül sem mindennapi darabok kerülnek ki. Teljesen egyedi stílusa minden modellben kifejeződik, így a Korona Moonshine nevű alkotásában is. A modell érdekessége, hogy egyáltalán nincs rajta óra-, vagy perc mutató, helyette egy nagy, kissé rémisztő arc bámul a tulajdonosra. Az óra szíve egy módosított Soprod A-10 automata szerkezet, aminek a lényege, hogy egy számozott acél tárcsa forog benne, és a „számlap” alsó felén – vagyis az arc álla alatt – kivágott ablakon keresztül olvasható le a nagyjábóli idő, az alapján, hogy a tárcsa melyik szegmense tart a kivágott ablaknál. A forgó tárcsán a számok lumineszkáltak, segítve az éjszakai leolvasást, s átvitt értelemben megvalósítják az óra nevének jelentését (holdfény), mintha a holdarc világítaná meg a számokat. A tárcsa négyzetekre van osztva, de a számok minden második négyzeten vannak, mert a négyzetecskék másik fele egy-egy csillag. A számok óránkénti váltása között ezekre mutat a képzeletbeli hatosnál elhelyezett kis mutató.


A 42 milliméter átmérőjű tok esetében nem az ötven méteres vízállóság az érdekes, hanem a formája, ugyanis a masszív tokból mind a négy sarkán lecsippentettek egy félkört, így kölcsönözve kissé korona-formát a szálcsiszolt toknak. A tok lehet acél, DLC bevonatú acél (ami emiatt fekete színű) vagy rozé arany. Az arc hasonló módon lehet acél, vagy rozé arany, és ez alatt van a másfél milliméteres zafírüveg. A tokhoz többféle színben választható bőrszíj, amihez acél, vagy arany csatot szerelnek. A már említett módosított, 25 köves szerkezet egyébként 42 órányi járástartalékkal bír.

Sarpaneva úr készít hagyományosabb külsejű órákat is, amin szintén megtalálható a hold arca, de kisebb méretben. Nem valószínű, hogy a legnépszerű modell lesz, mivel az óra üzenete, hogy a pontos idő másodlagos, a karóra szépségét a dizájn és holdarc adja...