Trendmagazin

A tíz leggazdagabb nő a világon

Dollármilliárdok birtokosai

2015.06.06 | Munkatársunktól

Amíg sokan magunktól fel tudunk sorolni számos olyan férfit, aki rendkívüli vagyonnal rendelkezik (vegyük például Bill Gates­t, vagy Warren Buffett­et), vajon hány olyan szupergazdag nő van, akit fejből bármikor fel tudnánk említeni? Hát igen, nem túl sok. Pedig számos olyan nő van a világon aki mesés vagyonra tett szert. Hasonlóképpen, mint sok más milliomos, közülük is sokan örökölték a vagyont. Habár sokan közülük csak hátradőlve élvezték, ahogy a markukba dől a pénz, sokan nagyon is részt vettek a saját sikereik és vagyonuk elérésben. Lássuk tehát, kik a leggazdagabb nők a világon!

10. Iris Fontbona­ - 12.8 milliárd dollár


Iris Fontbona a leggazdagabb személy jelenleg Chilében, miután meghalt a milliárdos férje Andronico Luksic, aki feleségére és három fiára hagyta a Quienco vállalatot. Sajnos időközben egyik fia meghalt tüdőrákban, aki átvehette volta az üzletet, így Iris­nak jutott a cégen beüli vezető pozíció. A családnak még hatalmas részesedése van Banco de chile vállalatban is, ami az energia, a közlekedés valamint hajózási szférában is jelen van. A bányászati iparban jelen lévő Antofagasta társaságban is részesek, és a család két strandot is üzemeltet Horvátország legforgalmasabb üdülőhelyeinél.

9. Johanna Quandt­ - 13.1 milliárd dollár


Egy egyszerű titkárnőből lett a világ egyik leggazdagabb asszonya­. Úgy hangzik, mint egy tündérese, igaz? Hát, Johanna Quandt mikor hozzáment a főnökéhez, még nem tudta, hogy a férje fogja megmenteni a BMW-t a csődtől, és így milliárdos lesz! Johanna most a 8. leggazdagabb nő Németországban, és a 9. leggazdagabb asszony a világon. és folyamatosan kaszál a BMW­-k eladásából származó profitból. Johanna jelenleg 88 éves, és Bad Homburg­ban él, mely városka a gyógyfürdőiről ismert.

8. Abigail Johnson­ - 13.6 milliárd dollár


A Johnson­ok tudnak egyet s mást, hogy a kezükben tudják tartani a dolgokat, ez pedig nem más, mint az üzlet. Abigail Johnson nagyapja hozta létre Amerika egyik legnagyobb üzleti társaságát a Fidelity­-t amivel sokmillió dollárt keresett. Abigail már a középiskolás éveiben elkezdett dolgozni a Fidelity­-nél üzletkötőként. Miután megkapta a Harvard­i diplomáját, stratégiai elemzőként folytatta a cégnél a karrierjét, majd még feljebb lépegetett az évek során. 2012­-ben ő lett a cég elnöke, míg az apja a vezérigazgató szerepet foglalta el. Ha minden Abigail tervei szerint megy, a jövőben ő fogja betölteni a vezérigazgatói szerepet is.

7. Anne Cox Chambers­ - 16.7 milliárd dollár


Ha valakinek ismerősen cseng Anne Cox Chambers neve, nem véletlen egybeesés. Jó esély van arra, hogy inkább a COX név lehet az, ami az emberek tudatában megragadt az évek során. Az ő családja alapította a Cox Communications-­t, akik forradalmasították a kábeltévét, a Cox Media Group­ot ami újságokat, és tévéállomásokat üzemeltet, és az az AutoTrader.com- ot is. Így érthető miért szerepel Anne Cox Chambers a lista 7. helyén. Anne egyébként korábban a belgiumi amerikai nagykövet volt, amikor még Jimmy Carter volt az Egyesült Államok elnöke.

6. Laurene Powell Jobs­ - 17.4 milliárd dollár


Laurene Powell Jobs a korábbi Apple vezető és vezérigazgató Steve Jobs özvegye, így persze nem is meglepő hogy, helyett kapott ezen a top10­-es listán. Steve Jobs 2011-­ben hunyt el, de a Powell­ek továbbra is kulcsszerepet játszanak az Apple életében, különösen a jótékonysági és a politikai szférában. Laurene a fő szószólója Hillary Clinton adományozó kampányának, mivel egyben népszerűsíti is az Apple termékeket azzal, hogy segíti a rászorulókat, és tiltakozik a drogok, és az illegális bevándorlók ellen. Amellett, hogy tiltakozik a faji előítéletek ellen is, egyben alapítója az Emerson Collective­-nek, akik segítik a kevésbé szerencsés diákokat a különböző adományokkal. Továbbá tulajdonában van egy nagyobb adag Disney részvény is.

5. Susanne Klatten­ - 17.6 milliárd dollár


A BMW egyet jelent a luxussal és gazdagsággal, így nem meglepő, hogy azok a családok szerepelnek a milliárdosok listáján, akik a csúcsra vitték ezt a német márkát. Susanne Klatten jelenleg az 5. leggazdagabb személy Németországban, mivel megörökölte édesapja érdekeltségét a BMW-ből. Susanne emellett tulajdonosa még néhány energetikai cégnek is, beleértve az Altana gyógyszergyárat, és a Nordex AG szél erőmű társaságot is. Egy érdekesség, hogy férjét a BMW motorgyártó részlegén ismerte meg, miközben egy új motor kifejlesztésén dolgoztak. Ő nem mondta el neki, hogy mekkora vagyonnal bír, valódi kilétét csak akkor tárta fel jövendőbeli férjének mikor már a kapcsolatuk stabil lábakon állt.

4. Jacqueline Mars­ - 24 milliárd dollár


A Mars neve egyet jelent a finom és élvezetes csokoládéval, amit Jacqueline Mars apja és nagyapja alkotott meg, és ezzel együtt egy olyan jövedelmező vállalkozást is, ami miatt került Jacqueline a 4. helyre. Ő és a testvére együttesen örököltek a vagyonból egyenlő eloszlásban, azonban nem vesznek részt napi szinten a cég életében. A Mars korábban kicsi házi édességként indult, majd mivel nagyon sokaknak ízlett, így Frank Mars 1911­-ben megalapította az első gyártósorokat, és megindult a Mars csokoládé története. 1929-­ben már családi vállalkozásként működött, és ennek hatására ebben az évben, megjelent a boltokban a szintén népszerű Snickers és a Milkyway is, és később az M&M története is elkezdődött. Figyelembe véve, hogy mennyi márka van Amerikában, Mars cége lett az egyik egyeduralkodó az édességpiacon, ami egykor mindössze egy jól jövedelmező családi vállalkozásnak indult.

3. Liliane Bettencourt­ - 39 milliárd


Liliane Bettencourt már nem a leggazdagabb nő a világon, de ő továbbra is a leggazdagabb nő Franciaországban. Míg egészsége engedte - egészen 2014-­ig - ő volt az irányítója a L'Oreal- nak amiből milliárdokra tett szert az évek folyamán. Miután diagnosztizálták a betegségét, lánya 25 évesen átvette a cég irányítását, és azt mondta bebizonyítja, hogy ő jobban tudja majd a vállaltot vezetni mint az édesanyja. A L'Oreal a világ legnagyobb kozmetikai cége és amikor Liliane elkezdte a munkát édesapja mellett, még csak 15 éves volt. Ekkor indult el a címkézett üveges samponok és a különleges kozmetikumok forgalmazása, amik sikerre vitték a vállalatot.

2. Alice Walton­ - 39.7 milliárd


Ha valaki a Wal­-Mart alapítójának Sam Walton­nak a lánya, akkor a pénzügyi gondok bizony elkerülik. Apja vagyona miatt Alice Walton lett a világ egyik, hanem a leggazdagabb nője, ami nem másnak mint édesapjának köszönhető. Amellett, hogy a második leggazdagabb nő a világon, az igazgatója a Crystal Bridges Art Múzeumnak, ahova több mint száz ezer dollár értékű műtárgyakat szokott adományozni, és több Andy Warhol művet is vett már a múzeumnak. Amellett, hogy a művészetekért is sokat tesz, korábban támogatott republikánus politikusokat is. Nemrég viszont 25 ezer dollárt adományozott a demokrata Hillary Clinton országos kampányának.

1. Christy Walton­ - 42.1 milliárd dollár


A Walton­ok továbbra is tartják a helyüket a világ leggazdagabb személyei között, azonban Christy Walton rendelkezik még számos egyéb kitüntetéssel is. Ő leggazdagabb nő a világon nemcsak az USA­-ban, és nem sokkal előzte meg testvérét Alice Walton­t, így ők lettek a világ leggazdagabb női testvérpárosa. Férje 2005­-ben meghalt egy repülőgép szerencsétlenségben, így özvegy lett. Christy Walton meglehetősen nyugodt életet él, távol a nagyvárosok zajától, Jakson­ban Wyoming államban. Christy vagyona folyamatosan növekszik, mivel a 2014­-es évben is csak a Wal­-Mart részesedésekből 470 millió dollárt keresett.