Trendmagazin

A tíz új Szilícium-völgy

Miamitól Seattle-ig

2015.09.20 | Munkatársunktól

A technikai fejlődés világszerte rendkívüli módon virágzik, és ez tagadhatatlan erőforrást jelent, mely némi betekintést ad az emberek számára a jövőbe, ami valószínűleg egy technikai irányultságú világot jelent majd. Az Egyesült Államok 38%-ának munkaereje a professzionális technikai vagy műszaki irányzatból tevődik össze, ami nagyobb arány mint bármely más foglalkozás esetében. Minden évben a városok csomópontokat alkotnak, hogy adókedvezményt biztosítsanak a technikai cégeknek, mellyel megpróbálnak versenyezni az innováció szülőhelyével, a Szilícium-völggyel. Minden város vágyik egy szeletre a „technika-sütiből”, és hatalmas összegeket fektet be annak érdekében, hogy a különböző technikai cégeket, vállalkozásokat és a kockázati befektetőket a városukba vonzzák. A szoftver és hardver fejlesztés ipara már fejlett iparágnak számít minden tekintetben. És amíg ez az 50 cég csupán az országos munkaerő 9%-át teszi ki, ők termelik a háztartási termékek 17%-át, és ők hozták létre a mai munkánk 65%-át. Ha egy város a globális piacon szeretne versenyezni, és továbbra is a felszínen szeretne maradni, elengedhetetlen számukra, hogy alkalmazkodjanak a változó társadalmak informatikai szolgáltatásaihoz, a szoftverek és hardverek fejlesztéséhez, valamint minél több online törekvésük legyen. Ezzel arra ösztönzik a technikai cégeket, hogy hozzák létre a saját megvalósításaikat bármely városban. Ezeket a pozíciókat azonban finanszírozni kell, viszont ezek munkahely támogatással járnak, a munkahellyel az emberek pénzhez jutnak, a cég számára pedig élhetőbb lesz a város. Míg a Szilícium-völgy a technikai cégek Mekkája jelenleg, addig sok más város örömmel adna lehetőséget arra, hogy a területén is hasonló helyzet alakulhasson ki. Lássunk 10 olyan várost, ahol talán a következő Szilícium-völgy alakul majd.

10. Miami


Mint minden állam az Egyesült Államokban, így Florida is nagyon keményen megszenvedte az elmúlt években tapasztalható nagy recessziót. Azonban Miami városa képes volt egy iszonyú gyors felépülésre, habár ezt többnyire annak köszönheti, hogy az ország egyik kulcsfontosságú helyéről van szó: olyan városról, amely rendkívül vonzó a külföldi befektetők számára, akik Amerikában szeretnék gyarapítani tőkéjüket. Miami populációja 4,8%-kal növekedett 2010 és 2013 között, a foglalkoztatás 2,9%-kel növekedett 2014-ben, az ingatlanárak pedig megmaradtak az átlagos 225 ezer dolláros árukon. 
Ezek a számok virágzó technikai cégek jelenlétéhez vezettek, így számos vállalat Miamiba ment, hogy megvesse a lábát latin-Amerikában. Például, a „.co” internetes társulat Kolumbiában felsőszintű domainként működik, és a kockázatitőke-alapú vállalatok, mint a CareCloud vagy a KidoZen is nagy sikert arattak itt. Miamiban az új vállalkozások egyre csak növekednek, így egy jó helynek bizonyul a város a technikai cégek számára.

9. Detroit


A motoros város mindig is ismert volt arról, hogy egyfajta csomópont, valamint emellett az autóipar is jelentős itt, nem úgy, mint a technikai újítások, melyek sokkal inkább a Szilícium- völgyhöz kötődnek. Papíron ez a két terület nem is lehetne különbözőbb, de egyébként meglehetősen hasonlítanak egymásra. A különböző gyárak már csúcsminőségű technikai eszközökkel működnek Detroitban is. Egy nem régi Brookings-i jelentésben felsoroltak 50 speciális iparágat, kezdve a szoftverfejlesztéstől az autógyártásig, mely iparágak a munkaerő mindössze 9%-át teszik ki, mégis a GDP 17%-át termelik meg, és az új munkahelyek 65%-át teszik lehetővé. Míg az autóipar 1/3-a fejlett technikai alapokon megy végbe, így 32 ezer szakképzett alkalmazott a számítógépes tervező szekcióban dolgozik Detroitban, és ellátja a nagyobb autóipari gyárakat. 
A termelési oldalon, a szoftvercégek veszik át a nagyobb gazdasági területeket, hiszen dinamikusan növekszik az autóipari cégek mellett a technikai cégek listája is Detroitban. Például a General Motors az egyik legnagyobb munkaadó Detroit városában, mégis egyre inkább a szoftveres térnyerés irányába halad, mint ahogy a Google is halad a gyártás irányába.

8. Dallas


A JLL ingatlanvállalat nemrég mutatta be a csúcsminőségű csomópontjai nemzetközi rangsorát, mely lista 10. helyezettje Dallas lett. A SmartAsset nevű pénzügyi cég Dallas városát a 4. technológiailag legfejlettebb városnak mondta, ahol érdemes dolgozni, hiszen nem túl drágák az ingatlanok, és itt a legmagasabb a munkahelyek teremtésének is az aránya, mely 4,1%. Ezentúl, az Urban Land Institute ingatlanszempontból az 5. helyre rangsorolta a várost, és 9. helyre befektetési szempontok alapján. A befektetői kereslet 2015-ben is nagyon magas, a technikai cégek és az új vállalkozások mondhatni özönlöttek a városba. 
Dallas az otthona az elektronikai óriás Texas Instruments cégnek, a technikai és sportóriás Mark Cuban-nak, és a városban gyorsan növekszik a kockázati tőkés finanszírozású cégek száma is.

7. Portland


2010 és 2013 között a technológiai színvonal Portlandben 28%-kal nőtt meg, meghaladva ezzel Los Angelest, Austint, valamint a nagy Szilícium-völgyet is. A JLL nevű ingatlancég nemzetközi besorolása szerint a portlandi csúcsminőségű csomópontok száma 2014-ben is óriási mértékben növekedett. Északnyugat Oregon ipari folyosóján már Szilícium-erdőnek hívják a helyet, köszönhetően annak a rengeteg csúcsminőségű cégnek, akik ide kerültek. 
A Portland Incubator Experiment, a Portland Seed Fund, és az Upstart Labs mind helyi kockázatitőke-befektetők. Mi az eredmény? Az olyan hatalmas projektek, mint az Urban Airship (mely egy mobiltelefonos értesítő applikáció) és a Cloudability (pénzügyi és menedzsment eszközök feltöltési lehetősége a felhőbe). Számos portlandi újonnan induló vállalkozás az internetes szolgáltatásokat és a felhő technológiát használják. Hogy megerősítsék a piac növekedését ezen a viszonylag kis portlandi piacon, a Google megerősítette, hogy létrehoz egy nagyobb irodát Portland városában, és egy másik, New York-i székhelyű cég, a WeWork is ugyanezt teszi majd Portlandben. Ezeken kívül több nagyobb technológiai cég is tartózkodik Portlandben, például a számítógépes chip óriás Intel, az elektronikus kijelzőkkel foglalkozó vállalat a Planar and InFocus, valamint nyomtató vállalatok, mint a Xerox, Epson, és a Hewlett-Packard, valamint a digitális zene kiskereskedő, a CD Baby.

6. Chicago


Chicago az ország egyik legnagyobb ingatlanpiacával büszkélkedhet, és a második helyen van a technikai munkahelyeket illetően, legalábbis ami a legnépesebb városokat illeti, így összesen 19,3 %-kal jár a Szilícium-völgy előtt, és csupán Seattle van előtte. A város lakossága a tavalyi év után végre nőtt, azután hogy előtte éveken keresztül csökkent, és ebben az egyik attrakció a technikai munkahelyek megteremtése volt, mellyel az átlagfizetés 67%-kal magasabb lett ezekben a munkakörökben, mint az átlagos chicagói munkaerőnek. 
Egy másik attrakció az ingatlanárak átlagos csökkenése, mellyel elmondható, hogy egy átlagos chicagói ingatlan 220 ezer dollárba kerül. Számos hatalmas üzleti vállalkozás is van a városban és környékén, melyek folyamatos kapcsolatban állnak a vevőikkel, például a CareerBuilder, az Orbitz, a Groupon, a RedBox, és a Motorola, csak hogy néhányat megnevezzünk. Ezen felül van 29 kockázatitőke-befektető-alapú cég, mint például az információ-megosztó fejlesztő cég a JumpForward, és a felhőalapú megoldásokat nyújtó MAX Digital. Chicago városát a 9. helyre sorolták a JLL rangsora alapján, azonban az alacsony ingatlanáraknak, és az egyre több jól fizető technikai munkahelynek köszönhetően Chicago biztos hogy a következő években nagy versenyző lesz ami a technikai fejlődést illeti.

5. West Los Angeles


Habár Los Angeles valóban egy olyan hely, amely 88 kerület együtteséből áll, a következő területeken nagyon komoly technikai fejlődés vehető észre az elmúlt időszakban: Westside (Santa Monica) és Venice. Ez a terület igen életképesnek tűnik, ugyanis az úgynevezett Westside beceneve valójában a Szilícium strand, melyben a helyre jellemző bohém életvitel és a technikai találékonyság keveredik. Azok a cégek, amelyek Westside-on belül vannak az irányzószámuk alapján is, 741 millió dollárt kaptak abból az 1,1 milliárd dollárból, melyet korábban, 2013-ban befektettek. A TrueCar, a The Honest Company és a DogVacay mindannyian több mint 150 millió dollárt hoztak 2013-ban, és az olyan helyi vállalkozások, mint a SnapChat is 110 millió dollárra tettek szert. A vállalatok közötti közelség a Westside-on belül segítette az üzleti partnereket, a hely induló vállalkozásokat, a vállalatokon belüli munkaállomások kialakítását, mely a közös technológiai emelkedéshez vezetett. 
A Google és a Yahoo! is rendelkezik irodákkal Santa Monica-ban. Nemrégiben az Oculus vezérigazgatója, Brendan Iribe eladta a cégét a Facebook-nak 2 milliárd dollárért. A Disney vásárolt Los Angeles-i bázissal rendelkező stúdiókat 500 millió dollárért, az Apple felvásárolta a Beats-et 3,2 milliárd dollárért, és az olyan mobilalkalmazások, mint a Whisper, a Tinder, és a SnapChat is növekednek, ezen felül pedig van még 889 induló vállalkozás a régióban, amely igazolja, hogy a Los Angeles-i technológiai vállalkozások határozottan javuló félben vannak.

4. London


A TechCrunch ötlete volt, hogy 2014-ben legyen Londonban is technológiai hét, és mára a London Technology Week már majdnem nagyobb hangsúlyt kap, mint a London’s Fashion Week. Hatalmas lehetőség rejlik a brit fővárosban technikai szempontból nézve, hiszen London akár egy híd hatásával is szolgálhat az európai vállalatoknak, hogy nyissanak az Egyesült Államok felé. Számos amerikai befektető inkább az Egyesült Királyságba fekteti be a vállalkozását, hiszen ott közelebb vannak a potenciális ázsiai piacok is. 2014 második negyedévében összesen 92 európai technikai cég létezett, míg 2014 végére ez megváltozott. 2014-ben London két induló vállalatot is értékesített 1 milliárd dollárért, az egyiket a Google, a másikat pedig a Zynga vásárolta meg. 
2013-ban 22 technikai cég értéke emelkedett fel 795 millió dollárra, hogy finanszírozza ezzel a londoni tőzsde fő piacát. Az első a piacon a Just Eat, melynek az első napon szárnyaltak a részvényei, majd végül 1,5 milliárd dollár felett értékesítették, és csatlakozott a Zoopla-hoz és Markit-hoz, Európa akkori legnagyobb cégeihez. 
A legértékesebb brit cég, amely a technikai fejlesztésnek volt köszönhető, a King Digital Entertainment volt, mely készítőinek köszönhető a híres Candy Crush Saga. A jelentések is jól mutatták, hogy London tartja a fejlődési ütemet Kaliforniával és New Yorkkal is, és nem is szeretne lemaradni a piacon.

3. New York


Amikor a WeWork cég 2014 végén 355 millió dolláros finanszírozással zárt, felemelte a korábbi értékelését, és bebizonyította New York számára, hogy hatalmas a technikai iparban. A WeWork, a közös iroda szolgáltatója hisz abban, hogy átalakítható iparágról van szó, erre pedig jó példa az Airbnb és az Uber Technologies. A technikai játékosok és befektetők a város legbelsőbb iparához kerültek közel, félretéve a pénzügyet, a divatot, a médiát, a marketinget és a kereskedelmet. New York ezentúl előnyt élvez a városi és állami politikai szempontjából is, és a vonzó technológiai cégek adókedvezményekben is részesülnek. Bill de Blasio polgármester elkészítette a digitális New York városát múlt évben, mely egy olyan csomópont, amely gazdaságilag minden New York-i számára hozzáférhető. A Buzzfeed egy 4 millió dolláros adójóváírást kapott annak érdekében, hogy maradjon a városban a székhelye. Az Etsy eközben ugyancsak 5 millió dollár adókedvezményt kapott, hogy hagyja meg a központját Brooklynban. A város technológiai régiója, melyet csak „Szilícium-folyosónak” neveznek, 40%-kal több embernek biztosít munkahelyet 2008 óta, így gyorsabban nőtt itt a munkahelyek száma, mint a Szilícium-völgyben. A digitális média növekedése, az ösztönző adókedvezmények, valamint a növekvő kockázati tőke finanszírozás New York városát akár a következő technikai központtá is teheti az Egyesült Államokban.

2. Austin


Austin az egyik legcsábítóbb hely az országban a technikai dolgok számára, több okból kifolyólag is. Először is, fiatal képzett lakossága van, és nagy kockázatitőke-befektető jelenléte, és világhírű a helyi zene, valamint a helyi éttermi kultúra is. El is nevezték az ország „legvirágzóbb városának” 2015-ben a Milken Institute által, és második helyen szerepel a Forbes jövőbeli fejlődési listáján, a virágzó technikai jelenlétének köszönhetően, mely miatt akár 9000 új munkahely jöhet létre a városban 2017-ig. 
Austin otthont ad a Dell erőműveknek, a National Instruments-nek, a Flextronics-nak, és 17 másik cégnek, melyek rendkívül jövedelmező vállalkozásoknak bizonyulnak, többek között például a telefonos alkalmazás készítő Phunware-nak is. Az ingatlanpiac rendkívül pozitív, szinte minden kutatást és statisztikát végző média első helyre tenné Austint a teljes ingatlan kilátások tekintetében. Egy átlagos ingatlan ára a városban 216 ezer dollár. Megfizethető az ingatlan, nagy a kockázatitőke-befektetők jelenléte, valamint a pozitív piaci növekedés három okból is idevonzhatja a további befektetőket, így Austin városa hamarosan egy technikai központ lehet.

1. Seattle


Seattle városát jelenleg is a második helyre sorolják a top 10 technikailag legfejlettebb város közül, és így volt ez 2014-ben is, aminek az oka, hogy az Amazon és a Microsoft egyaránt folytatják a növekedésüket a városban. Már valamivel a közepénél előrébb jár a város fellendülése, és már a Szilícium-völgy nyomában járnak, mint a vezető technikai központ. A kockázati tőkés befektetések és a kezdő vállalatok száma csaknem megduplázódott 2014 óta. 
Az egyik ilyen befektetés volt a 71 millió dolláros Redfin, és egy másik sikeres cég felvásárlása. Az átlagos jövedelem itt magasabb, mint Austin vagy Dallas városában, és emiatt az ingatlanárak is némileg magasabbak (egy átlagos lakás 440 ezer dollár), azonban a város vonzza a befektetőket. Seattle a felhő alapú rendszerek világszintű központja, legalábbis a New York Times szerint, és sok cég illetve vállalkozás összepontosít a felhő alapú üzleti megoldásokra. Az Amazon az első számú a felhőpiacon, és a Microsoft a második. A legnagyobb cégek a felhőben látják a jövőt, ugyanis egyesek szerint ez lesz a jövő számítástechnikai platformja, ide építik majd a szolgáltatásokat és az alkalmazásokat is – melyek közül nagyon sok szintén Seattle-i központú.