Trendmagazin

A túlélőművész Bear Grylls kalandjai

„Bear Gryllsnek nem probléma túlélni a vadont. A vadonnak nehéz túlélni Bear Gryllst.”

2010.11.28 | Hegedűs Ádám

Minden bizonnyal sokak számára ismerős a „Túlélés Törvényei” címet viselő kalandfilm sorozat, ami a Discovery Channelen látható hetente több alkalommal. A sorozat eredeti címe: Born Survivor: Bear Grylls. Európában: Ultimate Survival az USA-ban Man vs. Wild címen fut. A műsorvezető Bear Grylls, aki a Föld legveszélyesebb, legnagyobb kihívást jelentő helyeit veszi sorra. Legyen szó lakatlan szigetről, esőerdőről, sivatagról, hegységekről, sőt még az örök hó birodalmától sem retten vissza. Grylls a stábjával minden viszontagságokkal teli helyet megközelít, gyakorlatilag már mindenhol járt kalandorunk.


Grylls a legkülönfélébb túlélési technikákat mutatja be nézőinek, gyakran csúszó-mászó állatokat is megtalálunk az étlapján, amit nagy leleményességgel a kedves néző szeme láttára grillez, főz vagy süt. Mindezek mellett a legkülönfélébb fintorokkal még el is fogyasztja a fogásokat, ecsetelve, hogy milyen azok íze. Hiába bizonygatja, hogy milyen sok fehérjét, proteint tartalmaz, például egy kígyónak a húsa nem hiszem, hogy bárkit magán kívül sikerül rászokatni annak elfogyasztására. Annyi bizonyos, hogy ha szokásszerű fogyasztásra nem is, de végszükség esetén ráviszi az embert a lélek, a túlélési ösztön visszataszító élőlények elfogyasztására.

Hősünk 1974. június 07.-én Edward Michael Grylls néven látta meg a napvilágot az angliai Bembridge-ben. Sir Michael Grylls (politikus) és felesége Sally gyermekeként. A Wight szigeten nőtt fel. Tanulmányit az Eton Collegen és a London Universityn is végezte. Tanulmányai végeztével belépett a SAS-ba (British Special Air Service- Brit különleges légi erők). Három évet teljesített katonai szolgálatot kommandósként, de egy tragikus ejtőernyős balesetben dél-Afrikában három helyen eltörte a gerincét. Felépülése után nem ment vissza a SAS-hoz. Huszonhárom évesen (1998. május. 15.-én) megvalósítja gyermekkori álmát: sikeresen megmássza a Mount Everestet (a Mount Everestet egyébként először 1953-ban mászták meg, sokan fizettek már az életükkel a hegy megmászása során). Így ő lett a legfiatalabb brit hegymászó, aki feljutott a közel 9000 méter magas hófödte csúcs tetejére. A hegyóriás megmászásáról írt könyve: The Kid Who Climbed Everest” (A srác, aki megmászta az Everestet). Grylls ennyivel nem érte be: a Mount Everestet megjáró csoportjával körbe jetskizte az Egyesült Királyságot. Ezután egy felfújható csónakban átkelt az Észak-atlanti óceánon. Út közbeni kalandjairól könyvet is írt "Facing the Frozen Ocean" (A fagyos óceánnal szemben) címen, amit az Egyesült Királyságban az év sportkönyvének jelöltek, a Királyi Tengerészet pedig díjat ajánlott Gryllsnek a rekordot jelentő expedíció elismeréseként.


Majd 2005 júniusában újabb világrekordot állított fel. Nyolcezer méteres magasságban egy hőlégbalon aljára erősített asztalhoz leereszkedett a kosárból és tengerész egyenruhában elfogyasztotta háromfogásos ebédjét, majd tisztelgett a királynőnek és ejtőernyővel leugorva sikeresen földet ért. A mutatvánnyal célja két fiatalokat segítő jótékonysági szervezet támogatása volt. 2007. május 15-én tovább halmozta világcsúcsait: motoros ernyővel átrepült a Mount Everest fölött. Bear és társa Gilo rekordjáról a Planet Earth csoport készített felvételeket, mely eseményről két órás dokumentumfilmet készítenek majd a Discovery Channel és a brit Channel 4 tévécsatorna részére. 2007 tavaszán jelent meg Bear Grylls újabb könyve: Born Survivor: Survival Techniques From the Most Dangerous Places on Earth (Született túlélő: túlélési technikák a föld legveszélyesebb helyein) címen. A könyv nagy sikernek örvendett, hiszen a SundayTimes top 10 bestseller listájára került. A túlélés törvényeit 2006-ban kezdték el forgatni. Összesen hat évad készült el eddig. A természet vad vidékein kívüli helyszíneken: már a nagyvárosok katasztrofális helyzeteinek túlélésére is láthatunk kidolgozott túlélési módszereket Bear-től. 2009. július. 11. óta, ő a Brit Cserkészszövetség főcserkésze Baden-Powell (1857-1941,a brit hadsereg altábornagya, író és a cserkészet megalapítója) kilencedik utódja. Man vs.Wild néven Bear Grylls kalandjait mi is kipróbálhatjuk, hiszen konzolra vitte a Crave Games Grylls és a Tv-csatorna segítségével. Élet-halál harcot vívhatunk a természettel, esetleg szabadesést is megpróbálhatunk túlélni, megküzdhetünk egy kígyóval vagy egy mocsarat is felfedezhetünk, ami bármikor besüppedhet alattunk, és még további rengeteg izgalom vár bennünket a játékban.


Az eltelt években néhány pletyka napvilágot látott Bear Grylls hitelességét illetően, miszerint számos esetben meghamísították a körülményeket és a főszereplő a túlélő menedék helyett hotelszobában aludt. Más feltételezés szerint pedig néha nem helytálló tanácsok hangzottak el, melyek bajba sodorhatnak embereket. Nem szokatlan jelenség, hogy híres, sikeres embereket megvádolnak valamivel. Az egyik hazai napilapban Bear Gryllst kvázi lehülyézte egy magyar újságíró, mivel szerinte megdöbbentő, hogy a lovaggá ütött Sir Michael Grylls konzervatív brit politikus egyetemet végzett fia döglött zebra teteméből lakmározik és még sorolhatnánk. A cikkre írt kommentekből kiderül, hogy nem igazán támasztják alá a nézetét a hozzászólók. A cikk írója azt is kiemeli, hogy megeshet, hogy egyes tinédzserek kipróbálják Bear Grylls néhány túlélési variációját és ebből komoly baj lehet. Természetesen meg lehet így is közelíteni Grylls személyét, de tisztában kell lenni azzal is, hogy ezen televíziós műsorok leginkább azt mutatják be a nézőknek, hogy mi mindenre képes az ember a túlélésért. A kritikus később a Bakonyba látogat egy túra csoporttal. Az idő múlásával kifejezi, hogy nem is olyan könnyű az élet e helyen tartózkodva: "Kínkeserves a hajnali hideg, legnehezebb az élelem hiányát elviselni – de a szenvedésért csak magamat okolhatom: hiszen kellett nekem kritikát írnom” – vagyis az előző áprilisi írására hivatkozik.

Mindenkinek szabadsága van eldönteni, hogyan itéli meg Bear Grylls személyét és munkásságát. Az azonban tény, hogy műsorainak nem csökken a népszerűsége sem országunkban sem pedig külföldön. Ezekben a hetekben Bear Grylls az „Ember a vadonban” című sorozatban tekinthető meg a Discovery Channel műsorán.