Trendmagazin

A világ legkülönlegesebb parlamentjei

Kiválasztottuk a legjobb ötöt

2012.01.10 | Major Imola

Gyönyörű belvárosunk nevezetességei vetekszenek a világ legismertebb látványosságaival. Az egyik legnagyobb büszkeségünk a Parlament. Kíváncsiak voltunk, hogy a világ más tájain az országház milyen külsőt ölt.

Az első Skócia parlamenti épülete, mely 2004-ben nyitotta meg kapuit, Edinburgh óvárosának szélén. A modern külsejű épületegyüttes megtervezésére jó néhány pályázati munka érkezett, de végül egy katalán építész, Enric Miralles élhetett a lehetőséggel. Fontosnak tartotta, hogy tervei a skót nép és a természet közötti kapcsolatot sugallja, így több efféle motívumot is beépített. Például a levél formájú tetőszerkezetet vagy a göröngyös kő díszítőelemeket a homlokzaton. Ezen kívül az ország természeti kincseit is felhasználta - gránitot, tölgyet, fügefát.


Nagy hangsúlyt fektetett a természet adottságainak „kihasználására” is: napkollektorokat használnak a víz melegítésére, magas szintű szigeteléssel tartják meg a meleget, nyáron pedig automatikus ablaknyitó szerkezetekkel szellőztetik az épületet.


Az épület több szárnyból áll, különböző stílusokat ötvöz. Középpontja, a Garden Lobby néven ismert leveles tetőszerkezetű épület, innen nyílik a MSP épület, melynek ablakait Henry Raeburn ikonikus festménye ihlette és a Tower Building épület. Az egész inkább egy bohókás építész bohém társasházára emlékezteti az embert, mint egy országházra.

Ezek után következzen egy másik természetbarát épület Canberrából. Az ausztráliai parlamenti ház szinte egészében a föld alatt helyezkedik el. Ez természetesen nem a véletlen műve, jelképesen kívánta visszatükrözni az ausztráliai nemzeti szellemet, mi szerint a nép a kormány felett áll. Ausztrália ugyanis az egyenlőségre és a közösség erejére teszi a hangsúlyt. Ennek eredménye, hogy az épület tetőszerkezete egy pázsitos terület, melyre könnyen fel lehet sétálni. Az emberek előtt nyitott, így több mint egymillióan látogatnak el oda évente.


Különleges külsejét Mitchell/Giurgola Architects irodája tervezte 1988-ban, s akkor a világ legdrágább épületeként tartották számon. Romaldo Giurgola olasz építész követte végig a munkálatokat. A külső homlokzat igen egyedi, az Old Parliament House mintázata jelenik meg rajta. Az épület teteje felett pedig, két támaszték tart egy hatalmas ausztráliai zászlót. Az épület megjelenése nagyon modern, mint amilyen egész Ausztrália felfogása. Abszolút beleillik az összképbe.


Végül az épületről néhány megdöbbentő paraméter: 32 hektáron, 250.000 padlóteret tartalmaz. 300.000 köbméter betont és 25.000 gránittáblát használtak fel megépítéséhez. A zászlórúd 220 tonna, a zászló 15kg. Összesen 4.700 szoba található, ahol egy átlagos napon 2.000-3.000 ember dolgozik.

Most következzék egy dán építész mesterműve, kinek nevéhez kötődik a Sydney Opera House, ő Jorn Utzon és kuvaiti parlamentje. Ez az a hely, ahol az indiai parlament találkozik s a legnagyobb demokrácia uralkodik, a Kuwait National Assembly Building.


Az épületet ’91-ben az iraki csapatok elcsúfították, de 70 millió dolláros restaurálási költség után - igaz nem az eredeti pompájában - de ismét sugárzik. Nagyon feelinges épület, ha szabad ilyen laza szlenggel élnem. A pálmafák, a hófehér falak, a külső megjelenés és a belső folyosók teljesen magával ragadják az embert. Felidézi bennünk azt az igazi misztikus kultúrát, amely az országot jellemzi.


Az épület az eddigiekhez hasonlóan egy komplexumnak is nevezhető, ugyanis több egységet foglal magába. Konferencia termet, parlamentáris kamarát és mecsetet.

Wellingtonban található az új-zélandi parlament. Az épület három nagyobb részből tevődik össze a The Beehive, a Parliamentary Library és a Bowen House.


A komplexum több stílust is ötvöz, a kamarákat tartalmazó épület neoklasszikus, a könyvtár pedig új gótikus. A The Beehive azaz a Méhkas néven is közismert épületrész a legmeghatározóbb mind közül. Jellegzetes és különleges alakja vonzza a tekintetet. Itt foglal helyet a miniszterelnöki iroda, a kabinetszoba, és természetesen egyéb funkciós szobák is.


A legidősebb szárny a könyvtárépület, mely 1899-ben épült és túlélte az 1907-es tűzvészt is, mely az akkori fából készült parlament épületét porig égette. Ez Skóciától eltérően már egy sokkal komolyabb épületegyüttes, a modernség a Méhkasban összpontosul.

Végül, de nem utolsó sorban nézzük meg Brazília Nemzeti Kongresszusának épületét, amely a modern építész, Oscar Niemeyer agyából vált valósággá. Ez az épület tulajdonképpen azért jött létre, hogy a sok kormányépület helyett egyetlen komplexumban foglaljon helyet minden.


A két fehér félgömb, ülések helyszíneiként funkcionálnak, az ikertorony pedig tulajdonképpen irodaház, azaz a különböző hivatalok otthona. A szép zöld pázsit és a medence nagyon hangulatossá varázsolja a környezetet. A hosszú lépcsősor és a félgömbök alatt található árkádos épületszint pedig megspékeli az amúgy sem átlagos kompozíciót.


Izgalmas látni, hogy a világ más és más tájain hogyan kívánja egy nemzet kifejezni magát az építészet e területén is. S bár ez csak a TOP5 volt, érdekelne, hogy Ti milyen sorrendet állítanátok fel. Melyik a kedvencetek?