Trendmagazin

A vízen úszó golfpálya

Maldív-szigetek, mint golfturisztikai célpont

2011.05.24 | Major Imola

A Bounty reklámokból jól ismert türkiz óceánon és az utazási katalógusokban látott luxus bungalókon kívül a Maldív szigetcsoport most más érdekességgel is felhívja magára a figyelmet. Vízen úszó golfpályát nyitottak a sziget fővárosától néhány percre.


Első hallásra egy turista csalogató lépésnek tűnik a nem mindennapi ötlet, de ez korántsem így van. A vízen úszó pálya csak egy része annak a tervezetnek, amit a kormányzat jóváhagyott. A globális felmelegedés okozta vízszint növekedés miatt, egész komplexumok építésére készülnek. A megbízást a vízi építészetre és várostervezésre specializálódott Waterstudio kapta, akik a holland Dutch Docklands Company-val együttműködve alkották meg a jövő projektjeit.


A különleges pálya három vízi földdarabot egyesít, amelyek között víz alatti alagutak vezetnek minket. A mozgó talpazatra épített pálya , mint egy lebegő létesítmény él a vízfelszínen, a környező ökoszisztémát legkevésbé zavarva. Az elektromos áramot, a vízen lebegő napkollektorból, a vizet pedig a sós vízből nyerik, nagy figyelmet fordítva a környezetvédelemre. A játék hat egyenként három lyukas elemből álló pályán zajlik, egy magában is csodálatos környezet kellős közepén. A víz alatti alagutak pedig méltó koronázása a luxus élménynek.


A beruházók nagy lehetőséget látnak a projektben és reménykedve várják a golf fanatikusait a lenyűgöző pályára. A jövő beruházása pedig esélyt adhat a Maldív szigeteknek, hogy ha veszélybe is kerül a föld, mégis egy lebegő városként tovább éljen. A tervek szerint tíz éven belül teljesen át fognak térni a megújuló energiaforrásokra és az első szén-dioxid semleges nemzetté válnak. Itt fog épülni az első vízi apartmankomplexum is, amely a Citadel nevet kapta és várhatóan az év végére elkészül. Egy új innovatív vízhűtéses technológiának köszönhetően 25 százalékkal kevesebb lesz az energiafelhasználása, mint egy földre épült háznak. A teljes beruházás várhatóan 2015-re készül el, a hírek szerint a befektetés több mint 500 millió dollárba fog kerülni.