Trendmagazin

A Zegna 2011-es tavasz-nyári kollekciója

Az Andrássy úti Zegna szalonban jártunk

2011.05.07 | Kirschner Dávid

A prémium márkák között a minőség és luxus egyik kiemelkedő letéteményese a százegy éves Zegna. Idén tavasszal és nyáron az élénk színek mellett a visszafogott színek is megjelennek, a könnyedén elegáns vonal a trend az olasz cégnél. A fényvisszaverő anyag, és a domború szabású ruhadarabok idei újítások. Az új kollekciót a Zegna üzletvezetője, Kolozsvári Zsuzsa mutatta be nekünk.

Ermenegildo Zegna szalon az Andrássy úton

Az Andrássy úti üzlet első felének világos fa bútorai, a nagy tükrök, a növények és a baráti kiszolgálás mind azt a célt szolgálják, hogy az ide belépő vásárló otthonosan érezhesse magát. Hála Kolozsvári Zsuzsa készséges segítségének, én is azonnal kellemesen érezhettem magam. Az üzlet első felében az Upper Casual vonal köszön ránk, a Zegna legdrágább darabjai találhatóak itt. Ez a hétköznapi elegancia darabjait kínálja, a sportosan elegáns vonaltól a teljesen elegáns, öltönyös megjelenésig. „Az összes anyag kiváló minőségű, emiatt a magasabb ár a többi vonalhoz képest. A kasmír, pamut, gyapjú, selyem, és len legmagasabb minőségét alkalmazzuk, amiket a legjobb alapanyag előállítóitól szerezünk be.” Idén a len domináns anyag – ez bár kényes, de a bőr könnyen lélegzik, és nem lesz melegünk. „A Zegna kiemelkedő abban, hogy erősen alakítják a vevőkre a darabokat, hiszen mindenki eltérő alkatú, ezért igyekszünk a legjobbat kihozni minden konfekció darabunkból.”


A hazai kínálat nem a Zegna teljes kollekciója, mivel az hatalmas, hanem a hazai vevőkör igényeihez illeszkedik. A világos színek jellemzőek, ezért a narancssárga, türkiz és citromsárga is megjelenik az idei Upper Casual kollekció kínálatában. A zakók között kék, fehér alapon piros halszálkacsíkos, és homokszínű darabokat is találunk. Több gallér nélküli ing készült az idei szezonra, valamint csíkozott ingek és felsők. A galléros pólók között a bordó szín, a csíkozás, és a dupla gallér egy szezonális újdonság. Az idei kollekció egyik innovációja a „három dimenziós” szövés, ami domborúvá teszi az anyag tapintását. Ezt elsősorban zakóknál, de pólóknál is alkalmazzák. Kifejezetten nyári, vékonyabb szövésű farmerok most is kaphatóak, amik között a kor ízlésének megfelelően, némelyik egy természetes tintával, indigoval festett, valamint megjelenik a homokszínű vagy fehér nadrág és farmer. A csíkos, és tengerészcsíkos minta minden nyáron kicsit visszatér. Az Upper Casual-nél különösen jellemzőek azok az apró részletek, amik segítik egy kompletten hordható kollekció kialakítását, pl. egy csíkos hosszú ujjú póló mintázata köszön vissza egy zakó gallérja bélésén. A cipők közül a visszafogottabb, egyszerűbb, sportosan elegáns darabok színesítik a kollekciót, mint például a mokaszinok, a fűző nélküli lace up-ok, vagy a mintázat nélküli fűzős bőrcipők. Anyaguk természetesen bőr, vagy velúrbőr, színek tekintetében nem maradt el a fekete és sötétbarna idén sem. A feliratok, márkajelzések továbbra sem szolgálnak mintázatul, nagyon visszafogottan jelenik meg pl. az „EZ” felirat. Az Upper Casual vonalon belül egy zakót 270 ezer forinttól, egy inget vagy pólót 40 ezertől, egy farmert 60 ezer forinttól vásárolhatunk meg.


Az Zegna Sport idei kollekciójában dominál a kevert len, a hűs, laza viselet érdekében. Jellegzetes színek többek közt a citrom, narancs, a kék és a fehér. A vékony, könnyedén viselhető vászon és pamut nadrágok mellett ebben a kollekcióban is találunk vékony farmerokat, amihez sok színben egyszerű megjelenésű galléros pólók viselhetőek. A Zegna egyik idei fejlesztése, egy néhány másodperc alatt megszáradó fürdőnadrág. Nyárra minden évben trend a flip-flop. Az ingek a csíkos és kockás mintázatot adják, a fő színek a türkiz világoskék, a korall, halványszürke, és ezek kombinációja, akár gallér nélkül is. A hűvösebb, záporos tavaszi napokra a Zegna kötött pamut felsőket kínál, nejlon betétekkel, amelyek vízlepergető hatásúak, valamint végig zippzáras kardigánokat. A tavaszi kollekció között találunk vagány, sportos bőrdzsekit, vastagított betétekkel. A Zegna Sport kollekciója általánosságban kínál mindenféle sportághoz hordható darabokat, a nyári kampány image-e a hétköznapi sportosság. Kardigánt, felsőt és farmert például 50 ezer forinttól, inget és pólót itt is 40 ezertől vásárolhatunk meg.

A kifejezetten fiatalabbak számára kínált Z Zegna kollekció darabjait most is Alessandro Sartori tervezte. Szabásukra direkt a slim fit jellemző, a vékonyabb testű embereket célozza meg, és könnyen hordhatóak. A színvilág – mint mindig – idén is visszafogott, ez viszont könnyebben variálható. A Z Zegna a márkán belül a legolcsóbb darabokat kínálja, de ez a minőségben nem tükröződik – ezek a Zegna saját gyárában készülnek.


„A hazai üzletben a legkelendőbb a Z Zegna vonal, és nem az ára, hanem a méretezés és a szabásvonal miatt.” – mesélte Zsuzsa. A nyár ellenére nem a rikító, hanem a kicsit sötét, vagy fakó színek jellemzőek. A világosabb vagy sötétebb kék, a khaki és a bézs, az uralkodó színek, a mintázatuk többnyire kockás és egyszínű. A vékony indigós farmerek, a szintén vékony sportos bőrkabátok mellett könnyed lenzakókat is kínál a Z Zegna.


A kollekció egyes darabjain már megjelenik a visszafogott márkanév. Idén a tavaszra, és a hűs nyári napokra készültek olyan hosszú ujjú pólók és kardigánok, amik egybe vannak varrva alsó ruházattal, például egy egyszínű pólóval, vagy egy másik kardigánnal, mintha egyszerre kettő viselnénk. A cipők között sok a bőrből készült, divatos és kifejezett sportcipő, piros, kék és fehér színben, valamint az elegáns, sötét színű bőrcipők. Ezeknél nem a kialakítás, hanem a vékonyított forma az, ami fiatalossá tehet például még egy fémbetétes cipőt is. A Z Zegna nem nagyon maradnak el a Sport kollekcióétól, egy cipő például 80 ezer forintnál kezdődik, egy ing itt is 40 ezer, a farmerok szintén ennyibe kerülnek.

„A Zegna elegáns, Sartorial nevet viselő vonala kifejezetten modern, rafinált megoldásokat alkalmaz. Ezek klasszikus darabok, de semmiképpen sem abban az értelemben, mintha ódivatúak lennének.” – vezetett be a szalon harmadik helységébe Zsuzsa, ami az öltönyöknek ad otthont. A sötétbarna mahagóni fa elegáns érzést közvetít, miközben az igényesen kialakított helységben helyet foglalva is konzultálhatunk készülendő öltönyünkről és ingünkről. Az öltönyökre idén is jellemzőek az üzleti alapruhatár színei, a sötétkék, a szürke és a fekete, sok különböző mintázatban, mint a csíkozott vagy a kockázott. Újdonság a barna vagy padlizsán színű len zakó, ami egy speciális kezelés miatt csillogó hatású. Ezek mintáit vagy az állandó, vagy az évente megjelenő, szövés és kezelés szerint csoportosított anyagok katalógusából választhatja ki a vevő. Az öltönyök mellett továbbra is rendelhetünk méretre készült ingeket („Su Misura”), amihez több százféle anyagból válogathat a vásárló, ebbe akár a megrendelő monogramját is belehímzik, ráadásul a későbbi megrendelésekre megőrzik a „kaptafáját”, vagyis a testméreteit. Ezek mellett hasonlóan sok konfekció ing is van a mostani szezon kínálatában. „Az itt található ingek szabásvonala más, mint a Z Zegna vonalé, inkább a regular fitet, nem pedig a slim fitet követi.” A kék, és sötétkék, a piros, a lila, a barna és a szürke csupán néhány a rengeteg színtónus közül, amik a csíkos ingeket jellemzik, valamint idén is sok a kockás mintázat.


A „Su Misura” a Zegna kifejezetten méretre készülő, szabósági kollekciója. Hat hét alatt készül el egy darab, de lehet kérni gyorsított átfutást, ha szükséges. „Az öltönyök méretezésénél konzultálunk a vevőinkkel, hogy mire használják majd, és miként veszik majd igénybe az anyagot és ehhez javasoljuk nekik a legmegfelelőbbet – gyakori, hogy kapásból kétféle nadrágot ajánlunk egy zakóhoz.” Az öltönyök gyedisége nem csupán a méretükben rejlik, hanem abban is, hogy a megrendelő, vagyis a tulajdonos nevét beírják a zakó belső zsebében található címkére, így válik teljesen személyessé egy Zegna öltöny.


Minden Zegna öltözetnek van egy speciális tulajdonsága, amivel azt az anyagot megtámogatják. Például esküvőre csillogós, fényes anyagot, míg egy utazó üzletembernek, aki sokat ül, számára „traveller” anyagot kínálnak. Ez utóbbi esetben az anyag gyűrődései hamar kisimulnak a szövés és kezelés miatt, valamint az anyag külön érdekessége a víztaszító hatása. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az anyag a szövésnek és a speciális kezelésnek köszönhetően egyáltalán nem szívja be a nedvességet.

Egy idei Zegna innováció a „cool effect” névre keresztelt kezelési technika, ami nem csak fényesebbé varázsolja az anyagot, hanem arra is képessé tesz egy fekete zakót, hogy ne elnyelje, hanem visszaverje a napsugarakat, így a test nem melegszik fel. A nyárra jellemző módon a selyemnyakkendők a játékosak, virágos és pöttyös mintázatúak, a világos színek mellett a barna és a lila jelenik meg. Egy komplett Zegna öltöny 400 ezer forintnál is többe kerül, egy zakót már 300 ezer forintért meg lehet vásárolni. Az ingek 40 ezer forintnál kezdődnek, méretre 40 és 90 ezer forint között készülnek. A nyakkendők ára 30 ezer forint körül mozognak. Egy méretre készült öltöny ára 400 és 600 ezer forint között van.


Kiegészítőket tekintve a Zegna idén is a minőségi, időtálló dizájnt követi. Idei újdonság a kétoldalú, egyszerre fekete és barna színű, forgatható csatos öv. Idén nyáron a kék, szürke, fehér, khaki, és barna velúrövek mellett megjelenik a piros is, ami kiválóan illik a piros Z Zegna sportcipőhöz, vagy a piros velúr mokaszinhoz. Az övek között megjelenik a vékony, keresztbe fonott bőröv. Egy öv átlagosan 40 ezer forintba kerül. Az övek mellett fontos kiegészítők a névjegykártyatartók, pénztárcák, manikűrkészlet tartók. Ezek többnyire a fekete és sötétbarna színekben pompáznak, de van néhány darab sötétkék színben is, a tavaszi-nyári kollekcióhoz igazodva. A marha bőrén kívül egyébként kígyó és krokodil bőréből is készülnek ezek a kiegészítők. Az ezüst mandzsettagombok Swarovski kövekkel, féldrágakövekkel, fa-, illetve kagyló berakással díszítettek (35-től 80 ezerig).

Az évente változó táska kollekció most is a visszafogott, többnyire teljesen bőr kézi táskákat, kis koffereket és elegáns sporttáskákat kínál, a bőrkiegészítőkhöz igazodva fekete és sötétbarna színben, 250 ezer forinttól. A 60 ezer forint körül megvásárolható napszemüvegeket a Zegna tervezői tervezik, szezononként változik a kínálat, a legtrendibb, és egyben a leghordhatóbb darabok kerülnek mindig a kollekcióba. A vékony fémkeret, és a nagy, színes lencse idén is divat.