Trendmagazin

Abu Dhabiban épül az új Louvre

2015-re készülhet el a hatalmas múzeum

2013.01.25 | Munkatársunktól

Sokakat meglepett a hír, miszerint egy elképesztően nagy összegből, 654 millió dollárból építik meg Abu Dhabi művészeti múzeumát, az Abu Dhabi Louvre-t. A monumentális építményt egy dubai konzorcium hozza létre két évnyi kutatás és fejlesztés után. Az építésre kiírt pályázat nyertese a dubai Arabtec felügyelete alatt álló két kivitelező cég, egy spanyol és egy helyi vállalkozás. Közösen kapták meg a 2,4 milliárd dirhamos szerződést, az épület tervezését egy híres francia építészre bízták, Jean Nouvelre.


Abu Dhabi 1,3 milliárd dollárt fizetett a Louvre név használatáért 30 évre. A nagy hírű párizsi múzeumtól szakértői támogatást és műalkotásokat is kapnak ez alatt az idő alatt, hogy még nagyszerűbb legyen a végeredmény. A projekt ötlete egyébként nagy vitákat és felháborodást keltett a francia művészeti világban. Több neves kritikus is azt mondja, hogy a múzeum eladta a lelkét ezzel a lépéssel. Sokak szerint meglepő, hogy a Louvre támogatja ezt a tervet és hajlandó megosztozni a név köré épített hírnéven és imázson.


Abu Dhabi az utóbbi években erősen Dubai nyomdokaiba lépett a monumentális és látványos beruházások terén. Az arab ország nagyon sokat fordít a turizmus fejlesztésére, és talán ez az eddigi legnagyobb horderejű projektje, melyben nem is olyan burkoltan versenybe kíván szállni a híres párizsi művészeti múzeummal. A látványtervek elég meggyőzőek, habár nyilván nem fogják a mesterséges szigetre tervezett múzeumot annyian látogatni, mint a francia nagytestvérét, de a meglepő projekt elég komoly visszhangot fog kelteni ahhoz, hogy az országba vonzzon számos kíváncsi turistát, akik eddig elkerülték Abu Dhabit.