Trendmagazin

Adoptáció a sztárok világában

Egyre több híresség dönt az örökbefogadás mellett

2011.12.21 | Major Imola

Az elmúlt években egyre többször hallhatunk olyat, hogy hírességek gyermeket fogadnak örökbe. A hátrányos helyzetű országokból származó árvák adoptációja legtöbbször szinte életmentés, de Amerikában oly annyira elterjedt szokássá vált, hogy sokan csak egy újabb sztár-hóbortnak gondolják. Vajon mi indítja a celebeket arra, hogy mások gyermekeit neveljék? Divat? Alakmegőrzés? Túlkorosodás? Vagy egyszerűen csak nemes cselekedet?

Sajnos azt kell, hogy mondjam ahány sztár, annyi indíttatás. Sokan valódi okát sem vallják be, csak boldogan mutogatják trendi színes bőrű gyermeküket, de vannak akik büszkén felvállalják döntésük okát. Legtöbb esetben úgy vélik, hogy a terhesség és a szülés utáni regenerálódás annyi időt vesz el az életükből, ami már veszélyezteti karrierjüket. A nagy pocak, a súlyfelesleg ugyanis nem éppen egy Oscar-díjas szerephez ideális, ezért amennyire csak tudják kitolják a fiatalság idejét és amikor már nagyon ketyeg a biológiai óra, rádöbbennek mégsem szeretnének kimaradni az anyaság szépségéből, ezért az örökbefogadás mellett döntenek. Akik pedig örök fiatalok akarnak maradni, nem is várják meg a ketyegő óra vészjósló hangját, hanem életük teljében, a harmincas éveik elején, akár szingliként is babázásba kezdenek.

Természetesen nem mindenkit nemes célok vezérelnek. Britney Spears bevallotta, hogy Madonna a példaképe, ezért hiába van két csodaszép és makk egészséges gyermeke, ezúton is kívánja majmolni kedvencét és gyermekek örökbefogadásán gondolkozik. Kétes életvitele egyelőre nem adott erre neki lehetőséget, de kitudja mit hoz a jövő és mikor kap újabb tesót Jayden James és Sean Preston. De legyen akár így, akár úgy egy dolog viszont egészen biztos: azok a babák, akik sanyarú körülményeik közül a luxusba csöppentek, biztosan hálásak lesznek egyszer pótmaminak és pótpapinak, hogy megadták nekik a lehetőséget egy jobb életre.

A legtöbb gyermekvédelmi szervezet ellenzi a hírességek kezdeményezéseit, ugyanis többször is volt már rá példa, hogy ilyen esetekben az adott ország sokkal felületesebben kezelte a nemzetközi örökbefogadásra vonatkozó szabályokat és szemet hunyt apróbb problémák felett. Így történt például Angelina Jolie, Maddox nevű gyermekénél, ahol kiderült, hogy nem is árva, csak szülei eladták az emberkereskedőknek. Vagy Madonna malawi csöppségénél, David Bandanál, akiről kiderült, hogy csak félig árva és jogilag nem is lehetett volna megoldani az örökbefogadást. Ezek a szervezetek úgy gondolják, hogy a gyermekek örökbefogadásának sosem szabad divatjelenséggé válnia és hiába kerülnek jobb körülmények közé a gyerekek, sokkal körültekintőbben kellene eljárni az adott országnak az adoptáló szülőtől teljesen elvonatkoztatva.

A legnagyobb problémát talán a kulturális és nyelvi különbségek jelentik. A sztárok ugyanis főként olyan országokat választanak, ahol nagy nyomorgás van, esetleg AIDS sújtotta övezet vagy diktatórikus rendszer uralkodik. Az Afrikából és Ázsiából adoptált gyermekekhez így sokkal nagyobb előkészületekre lenne szükség, amit félő, hogy az örökbefogadó szülők nem kapnak meg, hisz pénzükkel előnyöket élveznek. De a pénzzel nem minden elintézhető, ugyanis hiába élveznek bizonyos előnyöket és könnyebben jutnak babához, mégis ha gyermekük beteg, nyűgös, rosszcsont, vagy esetleg tomboló tinivé változik, ugyanazokkal a megpróbáltatásokkal néznek szembe mint a többiek. Ezekben az élethelyzetekben ugyanis ugyan azok a „szabályok” vonatkoznak rájuk is, mint akármelyik szülőre.

Az első sztárpáros, akik nem természetes úton bővítettek családot az Tom Cruise és hajdani neje Nicole Kidman voltak. Ők 1993-ban fogadták örökbe első gyermeküket Isabella-t, és rá két évre pici fiúkat Connort. Persze ahogy megszokhattuk a sztárok világában, a frigy nem tartott örökkön örökké és mindkettőjük külön családot alapított egymástól függetlenül, de még most is sajátjukként szeretik örökbefogadott gyermekeiket.

Időrendi sorrendben Sharon Stone a következő celeb mami ,aki a gólya helyett a jogi utat választotta, akinek három befogadott gyermeke van. A sztár azért döntött az adoptáció mellett, mert nem tudta kihordani csemetéit. Többször próbálkozott, de a legutolsó két terhessége az ötödik hónapban megszakadt, ezért nem akart lelkileg tovább szenvedni. 2000-ben férjével együtt fogadtak örökbe egy kisfiút Roan-t, majd válásuk után 2005-ben ismét gyermek mellett döntött Sharon, így került hozzá Laird és egy évvel később Quinn.

A zenei világ nagyasszonya Madonna, afrikai gyermekekkel színesítette családját. David-et 2006-ban férjével, Guy Richie-vel fogadták örökbe, majd három évvel később egy kislányt, Mercyt is hazahozott két vér szerinti gyermeke mellé.

Korunk leghíresebb pótmamija a szabad-szellemű és sokak szerint nagyon szexi Angelina Jolie. Ő többször is nyilatkozta, hogy szivárvány családot akar, amelyben a gyerekek a világ több kultúrájából, különböző vallású országokból érkeznek. Ez az álma lassan megvalósulni látszik. Első gyermekét Maddoxot még szingliként fogadta örökbe 2002-ben. Egy segélyszervezettel utazgatott, amikor meglátta a hét hónapos kambodzsai kisfiút. Majd 2005-ben egy etiópiai kislányt, Zaharat fogadta egyszemélyes családjába.

Később összeismerkedett jelenlegi párjával, a híres, neves és sokak szerint tökéletes Brad Pittel, akivel tovább folytatták az álom megvalósítását. Első közös örökbefogadásuk 2007-ben egy három éves vietnami baba volt, Pax. Azóta persze nem álltak meg, közös gyermekük is született. Shiloh és az ikrek Knox és Vivienne. A madarak pedig azt csiripelik nem csak, hogy további bővülésre számíthatunk, de sztár lagzira is.

A világ tökéletes családjaként emlegetett sztárpáros mellett persze más celebek is jeleskednek pótszülői érdemmel. Sandra Bullock babája például New Orleansban született és a Louis Bardo nevet viseli, Meg Ryan adoptált lánya kínai és Daisy-nek hívják, Mary-Louise Parker afrikai csöppsége, pedig Caroline névre hallgat. A legfrissebb örökbefogadók pedig Katherine Heigl és férje, akik egy Dél-Koreai kislánnyal képzelték el a családalapítás tökéletes kezdetét.