Trendmagazin

Álomsziget luxusáron

Megvehető a Nautilus-sziget

2010.10.21 | Molnár Gergely

A szóban forgó sziget az Egyesült Államok Maine államához tartozik és az észak-amerikai kontinens keleti partján található, a Penobscot-öbölben. Az élet úgy hozta, hogy ezt a magántulajdonban lévő álomszigetet - amely elsősorban pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas – eladásra kínálják. Rögtön a lényegre is térünk: a Nautilus-sziget ára: 10,6 millió dollár, azaz több mint 2 milliárd forint.


Talán sok, talán nem, mindenesetre vegyük sorra mit is tartalmaz ez a nem mindennapi vételár. Ugyanis nem pusztán egy befektetési céllal vásárolt, majd eladásra szánt, elhagyatott szigetecskéről van szó, hanem egy 37 hektáros varázslatos szépségű növényvilággal bíró, igazi luxusigényeket kielégítő sziget kerül ennyibe. A leírás szerint egy hat hálószobás villa (úszómedencével), egy gyönyörű csónakház, vízparti bár és egy szőlőültetvény(!) is tartozik a szigethez. Valamint több melléképület is található ott, amelyek vendégházként, pajtaként, műhelyként használhatóak.


Természetesen saját kikötője van és 23 különböző csónakot rejt a korábban említett csónakház. A csónakok, a különböző lakberendezési tárgyak, épületek és egyéb ingóságok benne vannak a vételárban. Továbbá egy teniszpálya és kivilágított sétányok is fellelhetőek. A sziget kedvező elhelyezkedése is említésre méltó, Boston, Montreal és New York viszonylag közel van, a többi közelben lévő kisebb városról nem is beszélve. Az öböl vize gazdag élővilággal rendelkezik, homár, kagyló és osztriga lelőhelyeiről híres.


A környék történetéről érdemes tudni, hogy a 17-18. században a sziget stratégiai fontosságúnak bizonyult, ha ugyanis el akart jutni valaki a közelben lévő, forgalmas Castine kikötőbe, akárcsak ma két-háromszáz évvel ezelőtt is kénytelen volt elhaladni a Nautilus-sziget mellett, így hát, aki a kikötőt az ellenőrzése alatt akarta tartani, elkerülhetetlenül a szigetet is uralnia kellett. Mivel Észak-Amerika partjainál hosszú ideje béke van, a sziget stratégiai fontossága már nem olyan jelentős, mint a gyarmatosítások korában.


Ez a csodálatos sziget már több mint 130 éve egyetlen család tulajdonában van, nemrégiben pedig átesett egy nagy, négy évig tartó felújításon. Mindezeket figyelembe véve, nem olyan irreális az ár. Nem túlzás kijelenteni, hogy egy valóságos magánbirodalmat tudhat majd magáénak a szerencsés vásárló.