Trendmagazin

Ark Hotel - a katasztrófabiztos buborék

Alexander Remizov tervezte az épületet

2011.02.24 | Major Imola

Fehér homok, türkiz óceán, romantikus parti séta, exkluzív hotelek, luxus szolgáltatások… Azt hiszem mindenki számára ez jelenti az álomutazást, valahol a világ vége előtt néhány kilométerre. Sokszor vágyakozunk a szépséges trópusi tájakra, azonban nem kis veszélyekkel jár, ha éppen rossz időben, rossz helyen vagyunk.


Sajnos az elmúlt években sokkal szeszélyesebbé vált az időjárás, olykor hiába a high-tech műszerek előrejelzése, elkerülhetetlenek a katasztrófák. De van egy jó hírem minden világjárónak és turbékoló nászutasnak. Nem kell végleg kitörölni az „Ahová el szeretnék jutni az életemben”-listánk utazási tervei közül ezeket az egzotikus helyeket sem. Alexander Remizov orosz építész megtervezte a katasztrófabiztos buborékot, amely hasonlít egy giga üvegházra. A csodaépület, mely az Ark Hotel fantázia névre hallgat úgy lett megálmodva, hogy földrengés esetén menedéket nyújtson, vízszint emelkedés esetén pedig lebegjen azon.


Bátran, merem állítani, hogy ez már az építészet egy új dimenziója. Itt már nem csak a futurisztikus elemek miatt válik különlegessé a létesítmény. Kialakítása, lehetővé teszi, hogyha arra kényszerít minket a természet, hogy vízen lebegve éljünk, akkor képesek legyünk rá. Sokakat emlékeztet Noé bárkájára (innen kapta fantázia nevét is), hisz funkcióját tekintve, életeket menthet. De én nem szívesen vonnék párhuzamot a kettő között. Remizov briliáns agyszüleménye, tehát lehetővé teszi számunkra, hogy a kellemetlen természeti jelenségek során is biztonságban érezhessük magunkat. A jó közérzetet és a bárkában való puszta létezést, a különböző energiatermelők teszik lehetővé.


Minden lehetséges energiaforrás ki lett használva. A nap-, szél-energia felhasználásával az egész buborék tulajdonképpen egy élő bioszféra. Együtt él és lélegzik lakóival. Napkollektorok biztosítják az elektromos áramot. A vízellátást, egy esővízgyűjtő rendszer kialakításával biztosították. Az üvegházhoz hasonlóan egy öntisztuló borítással van ellátva, amely megfelelő környezetet teremt a belső növényzet folyamatos vegetációjához. Így akár az élelem egy része is már rendelkezésünkre áll. De a belső térben elültetett növényzet nem csak élelmet biztosít és a közérzetünket teszi jobbá, de funkcióját tekintve ingyen oxigénnel ajándékoz meg bennünket.


Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy ez a kezdeményezés nem söpörhető könnyen a szőnyeg alá, hisz az egyre sűrűbben bekövetkező katasztrófák miatt fontos napirendi pont lenne ezeknek megoldása, Az Ark egy kezdeményezés arra, hogy válaszoljunk napjaink kihívásaira. Biztosan állíthatom, hogy hallani fogunk még a Remistudio projektjéről, hisz az emberi élet védelme a legfontosabb. Ha a lét a tét azt gondolom érdemes anyagi befektetéseket vállalniuk a problémás területeken élőknek.