Trendmagazin

Arrinera, az utcai Batmobile

Lengyel és brit munka eredménye a sportkocsi

2012.09.06 | Oroszvári Péter

A lengyel székhelyű Arrinera Automotive a brit autótervező Lee Noble-lel együtt alkotta meg egyedi szuperkocsiját. Sokak inkább csak álomnak tartották a lopakodó-szerű terveket, de végül sikerült megalkotni a vad járgányt.


A kocsit a Corvette ZR1-ben is dübörgő 6,2 literes, 8 hengeres, 650 lóerős motor hajtja, természetesen a hátsó kerekeken keresztül, a minél kisebb tömeg eléréséhez pedig sok helyen használtak kevlárt és szénszálas elemeket.


Nem lehet tehát panasz a teljesítményre: 100-ra 3,2 másodperc alatt gyorsul, 200-hoz pedig még 5,7-re van szüksége. Ami még inkább kiemelkedő, az a 0-200-0 ideje: 14,3 másodperccel a Ferrari Enzoéval vetekszik.


Kinézete viszont inkább a Lamborghini modelljeire hajaz, leginkább talán a Reventónra. A határozott, ékszerű test és az éles vonalak nagyon modern megjelenést adnak a szinte repülőgépnek kinéző autónak. Belül minden kézzel varrott bőr vagy szénszál, alumínium elemekkel kiemelve.


Ugyan még csak a prototípust van kész, de lassan beindul a sorozatgyártás. A cég reméli, hogy több lengyel műhely besegít az alkatrészek átvállalásával, így nem csak ők, de még az országnak is jót tenne a teljesen hazai fejlesztés. Az indulóár 240 millió forint, és 50 darabot szeretnének eladni az első évben.