Trendmagazin

Az 50 legismertebb cég

Az Apple áll az első helyen

2011.03.19 | Molnár Gergely

Egy korábbi írásunkhoz hasonlóan – amikor a legértékesebb márkanevekkel ismertettük meg olvasóinkat – most egy újabb összeállítást szeretnénk bemutatni. Ezúttal egy a Fortune által készített ötvenes listáról van szó, amelyben a legismertebb, a legjobb hírnévnek örvendő cégek szerepelnek. Íme a Top 50…


Nagy meglepetést nem okozott a rangsor első és második helyén szereplő vállalat, hiszen napjainkban már-már törvényszerű, hogy valamilyen számítástechnikához köthető cégek szerepelnek a legek között, szinte bármilyen listán. A Fortune szerkesztői szerint jelenleg az Apple a legismertebb, a képzeletbeli aranyérmet a sokunk által jól ismert alma-logójú cég kapta. Steve Jobs vezérigazgató érti a dolgát, az új termék kibocsátások, az okostelefonok piacán szerzett részesedés és a többi - minőségét tekintve kiváló - termék magas mércét állított a versenytársak számára. A cég továbbra is rendkívül nyereséges, közben megjelent az iPad2 is, mi kell még?


Ezüstérmes lett a keresők királya, a Google. Nem kell „megguglizni” a második helyezett cég nevét, ahhoz hogy tudjuk, miről is van szó. A Stanford Egyetem két hallgatójának - Larry Page és Sergey Brin – ötlete igazi amerikai sikertörténet. A Google internetes keresőrendszer vitathatatlanul megérdemli helyezését, minden rendszeresen netező sorstársam pontosan jól tudja, hogy mekkora segítséget tud nyújtani egy megbízható és gyors keresőrendszer. Ki tudja, talán éppen Te is valamilyen keresés útján jutottál el oldalunkra.


A harmadik helyen egy itthon talán kevésbé ismert befektetési társaság, a Berkshire Hathaway található. Warren Buffett, a cég vezérigazgatója befektetéseinek köszönhetően, óriási vagyont halmozott fel. Érdekeltségei vannak vagy voltak több sikeres cégben is, mint például a Coca-Cola Company, a Gillette, vagy a Fruit of the Loom. A lista negyedik helyén egy amerikai fapados légitársaság, a Southwest Airlines található, amely a manapság tapasztalható nehéz piaci helyzetben is nyereséges tudott maradni a légitársaságok között.

Az első tízben van még gyorsétterem-hálózat, az egész világot behálózó csomagküldő szolgálat és ismert üdítőital márka is. Érdemes végignézni az egész listát, melyet itt érhettek el.