Trendmagazin

Az égig érő paszuly: Azerbaijan Tower

A világ legmagasabb épülete lesz

2012.02.12 | Váradi Zoltán

Azerbajdzsán a világ legmagasabb épületének megépítését tervezi, a szaúd-arábiai Dzsidda városában.


Dzsidda mindig is fontos pontja volt a térségnek, hiszen a 3,4 milliós lakosságú város a Vörös-tenger partvidékén helyezkedik el, így a nagy forgalmú kikötője révén a térség gazdasági és turisztikai központjának számít – rengeteg muszlim érkezik a tenger felől a mekkai zarándoklatok kapcsán is.


A város jelenleg Délnyugat-Ázsia leggazdagabb településének számít, bevételeik a kereskedelmi és turisztikai bevételek kapcsán folyamatosan növekszenek, ezért a helyi vezetők és vagyonos ingatlanbefektetők elérkezettnek látták az időt, hogy egy nagyszabású beruházást indítsanak el Dzsidda legszebb részén. Az Azerbaijan Tower névvel illetett projekt egy hatalmas szórakoztatócentrumnak készül, aminek a legkiemelkedőbb része az a főépület lesz, ami a tervek szerint új csúcsot fog felállítani a világ legmagasabb épületeinek rangsorában, ezzel megelőzve a Burj Khalifát és a Kingdom Towerst is.


Az 1050 méter magas felhőkarcoló mellett számtalan egyéb épület is felépítésre kerül majd, a tervek szerint lesznek iskolák, plázák, privát villák és egy Forma1-es versenypálya is. A mesterséges szigetre épülő új városrészt 2015-ben kezdik el építeni és 2019-ben várható a teljes átadás. A beruházás összköltsége meghaladja a 100 milliárd dollárt.