Trendmagazin

Az egzotikus Whitsunday-szigetek

A szigeteket James Cook kapitány keresztelte el

2013.02.25 | Kocsis Katica

A Whitsunday-szigetcsoport 74 szigete Queensland területén, Ausztrália keleti partjainál fekszik és a Nagy-korallzátony részét képezi. Ezek a szigetek ma már az egyik legnépszerűbb ausztrál turisztikai célpontnak számítanak, évente több, mint félmillióan látogatnak ide. A korallzátonyok megfigyelésén, a búvárkodáson és a tiszta strandokon való pihenésen túl, a Whitsunday-szigetek állat- és növényvilágának felfedezése is felejthetetlen élményt nyújt a turisták számára.


A szigeteket James Cook kapitány keresztelte el, aki 1770. június 4-én elsőként érte el Ausztrália keleti partját. A kapitányt lenyűgözte a terület szépsége és a szigeteket Pünkösd vasárnapja után nevezte el, mert úgy hitte, hogy azon a napon lépte át e csodás világ határait. Azonban ez a nap nem Pünkösdre esett, viszont a név ragadósnak bizonyult. A turizmus csak néhány évtizede fedezte fel magának ezeket a szigeteket, azelőtt hatalmas fakitermelés zajlott e területeken. A bennszülött népek fából építették fel házaikat, ami megmagyarázza, hogy Cook kapitány naplójában miért beszél nagy gyepes területekről. Miután az őslakosok száma megcsappant a fehér telepesek tovább ritkították az egykor oly sűrűn növő facsoportokat. Ma e nagy építkezéseknek azonban nyoma sincs, emléküket mára már elnyomták a turisztikai látványosságok.

Persze a csodát továbbra is magában hordozza e szigetvilág. Egy igazi Paradicsomról van szó, ahol váratlanul tárul elénk a mesés környezet, ahol megtapasztalhatjuk az esszenciális szabadság élményét – legyen szó pihenésről, romantikus együttlétről vagy kalandtúráról. A szigeteket több perspektívából is felfedezhetjük: egy hajón vagy bármilyen vízi-járműn végigvitorlázhatunk a végtelen horizonton, de helikopterrel vagy ejtőernyővel madártávlatból is megcsodálhatjuk e pompás környezetet. A kalandnak sosem kell véget érnie! A Whitsunday-szigetek legtöbbje gyönyörű, trópusi lakatlan sziget, ahol az ősi, érintetlen természettel közvetlen kapcsolatot létesíthetünk. Nyolc szigeten azonban a különböző üdülőközpontok és szállodák lesik minden igényünket függetlenül attól, hogy öko, családbarát, all inclusive, kalandcentrikus, gasztronómiai vagy luxus kirándulásra vágyunk. A Whitsunday-ek adnak otthont az olyan híres üdülőhelyeknek, mint a Hamilton Island, a Hayman, a Daydream Island Resort and Spa, a Long Island Resort, a Paradise Bay Eco Escape, a Lindeman Island, a Brampton Island és a South Molle Island.


A tengerparti örömök mellett nem szabad kihagyni a szigetek élővilágának közelről való megismerését sem. Igazi kaland lehet például krokodiltúrára indulni a torkolati sós vízhez: az itt élő állatok ugyani a Föld legnagyobb élő krokodiljai, sőt talán a leghatalmasabb élő hüllők a világon (a hímek 7 méteresre is megnőhetnek). Szélesebb orrnyergük van, mint rokonaiknak, egyenetlen állkapcsuk pedig összhangban van szabálytalan méretű fogaikkal. Színük a szürkétől, a zöldes barnán át, a feketéig terjedhet. A becslések szerint 70-100 évig élnek. Hasonlóan felejthetetlen élményt nyújthat az ördögráják csoportja, melyek jórészt a zátonyok körül úszkálnak. Csodálatos látványt nyújtanak, hiszen rendkívül kecsesen mozognak a vízben. Hatalmas termetük ellenére teljesen ártalmatlanok, hiszen planktonokkal táplálkoznak, így nyugodtan a közelükbe merészkedhetünk.

Ne feledkezzünk meg a madárvilágról sem, hiszen itt rendkívül változatos és egyedi populációkkal lehet a fákon találkozni. Ott van például a nevető kookaburra, a vijjogó kakadu, a nagy póling és a szivárványos lóripapagáj, akiknek énekei egész nap a fülünkbe csengenek. A pólingokat igen nehéz lesz megfigyelnünk, hiszen ha a közelükbe kerülünk, szemüket nagyra nyitják és már iszkolnak is tovább. A szivárványos lóripapagáj tarkaságával magával ragadja a tekintetet: bennük alkonyatkor gyönyörködhetünk igazán, amikor tömegekbe gyűlve ezer színben pompáznak. A vijjogó kakadu már a nevével elárulja magát: ez az őshonos papagáj féktelen lármát tud csapni, pedig mindössze fél méteresre nő meg. Nagyon szociális madarakról van szó, akik egész nap képesek civakodni.


Az állatvilág gazdagsága láttán igazán belefeledkezhetünk az egyes példányok csodálatába. Ugyanakkor nem hagyhatjuk ki a víz nyújtotta élményeket sem, hiszen a szigetek éghajlata tökéletesen megfelel a tengerparti nyaraláshoz: e szubtrópusi szigetvilág ugyanazon a szélességi körön fekszik, mint Honolulu az északi féltekén vagy Mauritius a délin. A Whitsunday-szigeteken meleg, trópusi éghajlat uralkodik, az átlagos hőmérséklet 27,4 Celsius-fok. Nyáron ez az érték mindig 30 fok felett van és ezekben a hónapokban hullik a legtöbb csapadék is, ami általában egy gyors, frissítő, trópusi zuhany formájában jelentkezik. A téli átlaghőmérséklet 24-25 Celsius-fok között mozog, tehát még ilyenkor sem kell berekeszteni a napozást. A nap mindig melegen süt, a hangulat pedig nagyon nyugodt, hiszen a levegő csak ritkán mozdul meg. A magas átlaghőmérséklet miatt a Whitsunday egész évben kiválóan alkalmas egy tengerparti nyaraláshoz, sütkérezéshez, a tenger kellemes, átlagosan 25 Celsius-fokos vize pedig nagyszerű a vízi sportok kipróbálásához, az úszáshoz és arra is, hogy feltárjuk a Nagy-korallzátonyt.