Trendmagazin

Az internet a vadnyugathoz hasonlít?

Rob Wainwright szerint igen

2012.10.05 | MTI/TM

Az internet jelenleg leginkább a vadnyugathoz hasonlítható az Europol igazgatója szerint. Rob Wainwright az után nyilatkozott az MTI-nek, hogy pénteken a kiberbűnözésről tartott előadást a Budapesten rendezett kétnapos kibertér-konferencián.


"A kibertér sokkal kevésbé biztonságos, mint a való világ. A kibertérben nincsenek rendőrjárőrök, nincs ügyelet és nincs egy segélyhívószám, amelyet baj esetén hívni lehet (...). A virtuális tér leginkább a vadnyugathoz hasonlít" - mondta az Európai Rendőrségi Hivatal igazgatója.

Rob Wainwright szerint a legnagyobb fenyegetést az interneten a személyes adatok ellopása jelenti, erre már több milliárd eurós "bűnipar" is épült, amely mind kifinomultabb eszközökkel tulajdonítja el és használja fel más bűntények elkövetéséhez az interneten tárolt személyes információkat.


Az Europol már eddig is sikerrel vette fel a harcot a kiberbűnözők ellen. Wainwright példaként azt említette, hogy tavaly széles körű nemzetközi összefogással több mint 200 olyan embert sikerült elfognia az európai rendőrségnek, aki gyermekpornóoldalakat üzemeltetett, vagy más módon kapcsolódott a gyermekpornóiparhoz, és sikerült azonosítani több mint 250 áldozatukat is. "Az ehhez hasonló nemzetközi kooperációra egyre nagyobb szükség van" - hangsúlyozta Wainwright. 2013-tól az Europol munkáját egy kiberbűnözéssel foglalkozó központ is segíti majd.

A csütörtökön kezdődött budapesti kibertér-konferencia célja a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának segítése, az ehhez szükséges fejlesztések lehetőségeinek vizsgálata volt a kormányzati és a magánszektor szoros együttműködésében, a nemzetközi és regionális szervezetek összehangoltabb tevékenységével.