Trendmagazin

Az IT és a média uralja a felvásárlásokat

A legtöbb külföldi befektető az Egyesült Államokból, Németországból és Olaszországból érkezett

2013.10.18 | MTI/TM

A vállalati felvásárlások és fúziók piacát 2013 első fél évében is az IT és a telekommunikáció, illetve a médiaszektor uralta Magyarországon, az ügyletek többségét belföldi társaságok bonyolították le - derül ki az EY legfrissebb M&A Barométer felméréséből.

A tranzakciók száma a nyilvánosan elérhető adatok alapján emelkedett az első fél évben, értékük azonban összességében csökkent. Míg 2013 első fél évében összesen 42 lezárt ügyletet hoztak nyilvánosságra a felek, több mint 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, a magyarországi tranzakciós piac becsült mérete hozzávetőlegesen 54 milliárd forint volt, ami mintegy negyven százalékos visszaesés a tavalyi első hat hónaphoz képest.


A piac többségét, mintegy 60 százalékát a belföldi tranzakciók uralták, míg a Magyarországra irányuló befektetések körülbelül 38 százalékot képviseltek. A legtöbb külföldi befektető az Egyesült Államokból, Németországból és Olaszországból érkezett. A külföldre irányuló magyar tranzakciók a teljes tranzakciószám mintegy 2 százalékát tették ki, s a piacot a stratégiai befektetők uralták.

Iparági szempontból az IT-technológia, valamint a telekommunikáció, médiaszektor volt a legnépszerűbb a vállalati tranzakciós piacon, a tranzakciók harmadát ezekben az iparágakban hajtották végre, míg a lista harmadik helyén a pénzügyi szektor végzett.

Dezse Margaret, az EY tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezető partnere szerint középtávon kedvez a piacnak, hogy Magyarországon egyre intenzívebb a start-up ökoszisztéma, amelynek eredményeképpen már pár év alatt piacra kerülhetnek nagyobb tőkebevonásra alkalmas technológiai vállalatok, és a befektetői környezet is egyre támogatóbb.