Trendmagazin

Az okos szállodai szoba

Közeleg a jövő

2011.01.24 | Molnár Gergely

Okos - a vendég igényeihez idomuló - szállodai szobák, virtuális képeslap, robot recepciós? Ez már nem sci-fi, hanem a nem túl távoli jövő. Legalábbis az ITB Berlin, a világ egyik legnagyobb, utazással kapcsolatos rendezvényének szervezői által megrendelt tanulmány, mely ilyen jövőt vetít előre.


A tanulmány, mely szerint akár már 10 éven belül gyökeresen megváltozhat az, ahogyan most tervezzük, megszervezzük, és élvezzük a vakációt. Olyan technikai fejlesztések várnak ránk, melyeknek köszönhetően az ”okos szállodai szoba” valósággá válhat. Személyes profilunkat tartalmazza majd okos telefonunk, vagy bármilyen, ahhoz hasonló kütyünk és azon keresztül adhatjuk meg azokat.

A szoba világítása, a légkondicionálás, de még a falak színe, és a mini bár italkínálata is az igényünkhöz igazodva alakul majd át, vagy mindenre kiterjedő kérdéseket tehetünk fel robot recepciósunknak. Haiyan Song, a Hong Kong-i Egyetem professzora úgy véli, mindinkább a következetes és magas színvonalú szolgáltatások kidolgozásán fognak munkálkodni a vendéglátás szereplői és a technika lehetővé teszi, hogy ilyen irányban hatalmas változások, és komoly verseny alakuljon ki.


A tanulmányt 50 turisztikai szakember készítette mintegy 30 országban és a 2011-es ITB Berlin bemutatón állítólag már ízelítőt is kap az érdeklődő, hogy milyen most még meghökkentőnek tűnő megoldások fogják kísérni a jövőben üdüléseinket.