Trendmagazin

Az organikus építészet legendás háza

Frank Lloyd Wright Fallingwater nevű épülete

2011.06.26 | Major Imola

A világon mindenhol ismerik Frank Lloyd Wright nevét és híres Fallingwater fantázianévre hallgató vízesés házát. A 20. század elejének legismertebb és legelismertebb építésze műalkotásával, az organikus építészet atyjává vált. S bár már csak, mint legenda él köztünk mégis több, mint 70 éves munkássága nyomot hagyott a jövő építészetébe. Kifinomult ízlése, tehetsége és egyedülálló szemlélete mindig valami olyat alkotott, mely híressé vált. A legismertebb épület idén ünnepli 75. születésnapját.


Frank Lloyd 1934-ben sikereinek teljében kapta a felkérést, hogy a Kaufmann család részére tervezzen nyaralót. A családot teljesen elbűvölte Lloyd gondolkodásmódja és tervezői múltja. A nyaralón kívül még két épülettel bízták meg, melyből egyik sosem valósult meg, a másik pedig ma a londoni Victoria & Albert Museum büszkesége. A pennsylvaniai Bear Run-ban található erdei telken, a hatalmas sziklás vízesés, a fák, a környezet teljesen elbűvölték az építészt. A patak első pillanattól a középpontba került, s bár különc módon hangsúlyozva ,de a kellő hatást elérve, a házat nem mellé hanem rá tervezte. Így az épület stabilitásával és a lezúgó víz dinamikájával egy különleges feszültséget hozott létre. A tömegek kompozíciója gondosan megtervezett egységet alkotnak. Sok terasz, erkély teszi lehetővé, hogy az ember kisétáljon a természetbe és élvezze azt.


A konzolos lebegő erkélyek és lapos tetők statikai biztonsága körül számos vita merült fel. Igaz Wright biztos volt magában, de a hívei már kevésbé, ezért felülvizsgálva arra próbálták kényszeríteni, hogy változtassa meg terveit. Ő azonban hallani se akart erről és inkább abbahagyta a folyamatot, végül a művészet diadalmaskodott és folytatódtak tovább a munkálatok. Jó néhány évvel később beigazolódott félelmük és többször is megerősíteni kényszerültek az épületet. Ez azonban mit sem csorbított a ház hírnevén.


A 268 nm-s több szintes épület függőleges elemei a közelben bányászott kővel lettek burkolva. A téralkotás és a nagy üvegfelületek egy enyhe japános beütést kölcsönzött az épületnek, mely valószínűleg Lloyd japán látogatásainak eredményeként tudható be. Az építkezés négy éven keresztül tartott, majd 1939-ben befejeződött. A Kaufmann család tulajdonában maradt mindvégig. Az ifjabbik Kaufmann maga tervezte a ház berendezését és 1963-ig használta is az épületet. Később úgy döntött, hogy az államnak adja és így nyitott marad az oda látogató turisták előtt.


A ház összesen 155 ezer dollárba került, melyből az építész terveiért 80 ezer dollárt tudhatott magáénak. Eszmei értéke felbecsülhetetlen, az épület ugyanis számos elismerést kapott. 1938-ban például a Time címlapjára kerülve meghódította a sajtót. Az egyik legelső olyan épületté vált, melyet már újkorában elismertek. Majd évek múlva köteteket írtak a ház és a környezet tökéletes összhangjáról. Frank Lloyd Wright tehetsége és merész elképzelései tehát meghozták a kellő hatást. S bár ez a legismertebb remekműve mégis hosszú évtizedeken keresztül a világ egyik legnagyobb építészeként tartották számon. Életének minden percét kihasználva tervezett. S amikor megkérdezték tőle, hogy számos alkotása közül melyik a kedvence? Arra ő mindig azt válaszolta, hogy: A következő! Utolsó munkájának- Guggenheim Múzeum- megnyitóján azonban már nem tudott részt venni, 93 éves korában elaludt. Jó néhány évtizeddel később az Amerikai Építészek Intézetének tagjai minden idők legjobb amerikai épületének választották a Fallingwatert, így Wright örök időkre beírta magát az építészet történelembe.