Trendmagazin

Az USA gazdasága 2030-ban is Kína előtt lesz

Egy főre jutó GDP-ben

2016.06.01 | Munkatársunktól

Jelentősen emelkedik majd a globális GDP 2030-­ra, de a különbség a gazdagabb és a szegényebb országok között továbbra is megmarad.

Aron Strandberg grafikonja


Hogyan fog kinézni 2030-ban a globális GDP? A vizualizációt Aron Strandberg alkotta meg az ERS nemzetközi makrogazdasági adatok alapján. Strandberg az 1970 és 2030 közötti időszakot vizsgálta meg, tehát a múlt és az előrevetíthető jövő találkozásából jött létre a grafikon. Az 1970-2016 közötti időszak alapján kiderült, hogy a globális növekedés azóta csaknem megduplázódott: 5 ezer dollárról ezen időszak alatt 10 ezer dollárra nőtt (a számítás alapját az egy főre eső GDP adta).

Az előrejelzések alapján 2030­-ra úgy számolhatunk, hogy ez az érték 14 ezer dollárra nő majd. Az Egyesült Államokban folyamatos lesz a növekedés, következetesen jóval meghaladva a globális átlagot, míg Kínában továbbra is növekedés lesz megtapasztalható, azonban 2030-­ra még mindig kisebb lesz ez az érték, mint a globális átlagé. India növekedése Kínáéhoz mérten sokkal lassabb lesz, bár a következő 14 évben gyorsulásnak indul a gazdaságuk.

Afrika nagy lemaradásban (fotó: humanprogress.org)

Aron Strandberg elemzése rámutatott a globális gazdaságok általános növekedésére, valamint kimutatta, hogy a szegényebb régiók folyamatosan lemaradnak a jövőben is. Afrikában jóval lassabb növekedést figyelhetünk meg, mint a világ többi részén, és az egész kontinensen sokkal alacsonyabb az egy főre eső GDP - ez az előttünk álló évtizedekben is így marad. Afrikában tavaly az átlagos egy főre jutó GDP 4 ezer dollár, azaz 20 ezer dollárral kevesebb volt a globális átlagnál. Az Egyesült Államokban ez az érték 2015-­ben 50 ezer dollár volt.