Trendmagazin

Ballonkabát akkor és most

Az elnyűhetetlen, örök klasszikus

2011.03.12 | Kirschner Dávid

A tavasz közeledtével végre valami könnyedebbre cserélhetjük a téli kabátunkat, és a tervezők idén is gondoskodtak róla, hogy ne legyen könnyű senkinek sem a választás. Az őszi és tavaszi napok kedvelt felsőruházata a ballonkabát, mely közel száz évre visszanyúló történelmével a huszadik század egyik illusztris ruhadarabja, mely sosem megy ki a divatból.

A mai értelemben vett ballonkabát születésének oka a világháború volt, ugyanis 1914-ben az angol hadsereg megrendelésére készítette el a Burberry az első, nagy strapabírású trench coat-okat (az angol „trench” lövészárkot jelent), ugyanis már jó ideje Thomas Burberry cége volt a hivatalos beszállítója a brit hadsereg több ruhadarabjának, már 1901 óta. A brit cég találta fel a gabardin szövetet, amely elég nagy igénybevételt is kibírt, ebből készültek a nehéz gyapjúkabátokat leváltó ballonkabátok. Az első kabátok kialakítása nagyjából teljesen megegyezett a maiakéval: a vállpántok a kitüntetések, a kabát ujján levő csuklópántok a kisebb eszközök elhelyezésére szolgáltak, a rögzíthető övbe pedig szintén megannyi dolgot tűzhettek. Úgy lettek kifejlesztve, hogy nehezen szakadjanak ki, jól kiállják az esőt, de a minőség azért volt fontos, mert tisztek számára készültek. Általában kivehető belső bélésük volt, így váltak minden évszakban hordhatóvá. Aztán a volt katonák vitték be a kabátot a hétköznapi viseletbe, mivel a háború után is az elnyűhetetlen kabátot hordták, amit nem sokkal később nők is elkezdtek viselni, és így hamar uniszexé vált a ballonkabát.


A Burberry a húszas évek elején felfrissítette a ballonkabátot, és az ismert kockás béléssel kezdte gyártani (amit később, 1967-ben le is védetett). A harmincas években aztán a szintén nagy múltú Aquascutum nevű angol gyártó is nagyobb erőkkel folytatta a trench coat gyártást (ugyanis ők a Burberryt megelőzve is már gyártottak hasonló fazonú kabátot, csak nem olyan erős anyagból) óriási sikert aratva, különösen a negyvenes években, bár ebben az időszakban bizonyára a filmipar is erősen rásegített a ruhadarab népszerűségére. Később az amerikaiak és a szovjetek is kifejlesztettek a ballonkabáthoz hasonló öltözéket, kifejezetten a hadszíntérre. A film noir időszakában az eredeti szerepéből kifordulva, inkább a filmek hőseinek viselete lett – akkoriban szinte egyetlen film sem volt, amiben ne tűnt volna fel a híres kabát, és így vált Dick Tracy, Mike Hammer, Clouseau felügyelő, vagy a Humphrey Bogart által alakított detektívek, Columbo és más kitalált hősök elengedhetetlen kellékévé. A hatvanas évektől fogva az üzleti élet tavaszi felsőruházata lett, öltönyre és kosztümre véve is remekül mutat. A ballonkabát klasszikus elemei a felhajtható, legombolható gallér, a vállat és hátat fedő nyereg rész, az állítható méretű kabátujj, a zsebfedős zsebek, a dupla gombsor, és a bujtatós öv.

A ballonkabát népszerűsítésében a Burberrynek továbbra is óriási szerep jut, hiszen ők indították el az Art of the Trench nevű kampányt, ami valójában egy profi fotó gyűjtemény ballonkabátot viselőkről, ahová bárki tölthet fel képeket, amint Burberryben pózol.

Burberry

A Burberry idei tavaszi kollekciójának is a legemblematikusabb darabjai trench coat-ok, amik a gyártó talán leghíresebb kreációi, a jellegzetes kockás belső mintázatukkal. Egy férfi, dupla gombolású homokszínű kabátot már 270 ezer forint körüli összegért kaphatunk meg, ezzel szemben a fekete színű trench coat-ok olcsóbbak, így már 240 ezer forintért elvihetőek. A klasszikus, kereszt gombolású ballonkabátot pedig körülbelül 350 ezer forintért lehet megvásárolni.

D&G

A nagy gyártók közül hazánkban jelen van még a D&G, ami a dupla gombsoros férfi „full-length jacket”-et 190 ezer forint körüli összegért kínálja. A hölgyeknek szánt változat kissé elegánsabb kivitelű, mégis olcsóbb, így ez 160 ezer forintba kerül. A Hugo Boss idei kínálatában egy érdekes színfolt van: piros ballonkabátot kínál férfiaknak, 120 ezer forintért. A hölgyeknek egy A-vonalú, vagyis alul szélesedő ballonkabátot kínál 140 ezer forintért, de csak bézs színben.

Hugo Boss

A középkategóriás Mexx-ben a szebbik nem már 30-40 ezer forintért remek ballonkabáthoz juthat, fekete, szürke, bézs színekben, és akár szürke kockás kivitelben is, a férfiak számára ugyanilyen áron kínál kizárólag fekete ballonkabátot a gyártó.

Az itthon igen közkedvelt, stílusos H&M idei ”Spring aweking” kampányában a férfiak számára mindössze fekete, és homokszínű trench coat-ok kaphatóak, viszont mindössze 20 ezer forintért. Hölgyek részére sötétkék, bézs, és fekete ballonkabátokat is kínálnak a klasszikus kivitelben, ők kissé könnyebb helyzetben vannak, ugyanis már 13-14 ezer forintért választhatnak maguknak egy ilyen kabátot. A Zara hazánkban inkább a férfiakra épít, így ott is többe kerülnek valamivel a férfi kabátok: egy ballonkabátért 20-25 ezer forintot, egy hasonló női kabátért nagyjából 20 ezer forintot kell fizetni.