Trendmagazin

Beköszöntött az ősz? Irány Párizs!

Garantált az extravagáns művészet és a könnyed elegancia

2012.10.01 | Boskovics Bianka

A kellemes őszi hónapok, ha lehet, még jobban kiemelik a város pompáját és jellegzetes karakterét. Akárhány ember előtt említjük meg a francia főváros nevét, biztosan egy nagy, vágyakozó sóhaj lesz az első reakció. Nosza, pakoljuk be a bőröndöt, és látogassunk el Nyugat-Európa ékkövébe!


Már az időszámításunk előtti 5. évezredben is lakott terület volt, a rómaiak pedig Lutetia néven ismerték. A modern demokrácia, és a stílus otthona, és még csak nem is kell messzire mennünk, ha ki szeretnénk ruccanni Versailles-ba. Igen élhető nagyváros, ezért nem meglepő, hogy lélekszáma kiteszi hazánk lakosságát. Ha ezen a gyönyörű helyen időzünk, lépten- nyomon történelmi színhelyekbe és relikviákba ütközünk – így a mai napig megtalálhatók II. Henrik és Diane de Poitiers kapcsolatának emléket állító monogrampárosok is. Az érdeklődő olvasóknak három olyan helyszínt kínálunk, amelyet okvetlenül érdemes meglátogatniuk, ha a túrabakancs helyett felhúzzák a körömcipőt.

1. Sainte-Chapelle


A méltán hírneves Notre-Dame mellett kár lenne kihagyni a Sainte-Chapelle kápolnát. Még a 13. században épült, az akkori gótika minden stílusjegyét és különlegességét magán viseli. Bonyolult formájú rózsaablakok, szemkápráztató csúcsívek és misztikumot árasztó színkombinációk a legjellemzőbb tulajdonságai. Szerkezete szintén egyedülálló korának templomai között. Azonban nem elfelejtendő, hogy külső-belső szépségén kívül itt került megőrzésre egy Krisztusnak tulajdonított töviskoszorú és keresztdarab.

2. Louvre


Mióta a nyugati világ nagy része hallotta, látta, olvasta Dan Brown érdekfeszítő történetét, a Louvre ismét virágkorát éli. Megérdemelten, hiszen nem csak a könyv jó, hanem a múzeumban is elsőrangú alkotások pihennek. A 19. század előtti korok és Leonardo szerelmesei mindenképp örömüket lelik, jóllehet nem csak európai, hanem keleti mesterművek is megtalálhatóak.

3. Opera


Az 1875-ös esztendőben került átadásra, tervezője Charles Garnier. Dekoratív neobarokk arculata megköveteli a jólöltözöttséget, így kizárólag estélyiben érdemes megjelenni. A fülek kényeztetése mellett a szemeinket sem kell félteni: a gazdag díszítésű kárpitok, arannyal ékesített tárgyak és falak, az aprólékosság az elsőtől az utolsó percig szájtátásra késztetik a műkedvelőket. Méretének köszönhetően egyszerre 2200 nézőt képes vendégül látni.