Trendmagazin

Bemutatkoztak a Modart végzős hallgatói

Beszámoló a Modart idei divatbemutatójáról

2013.06.18 | Kocsis Katica

A Millenárisban rendezték meg Modart Művészeti és Divatiskola divatbemutatóját, amin az iskola végzős divattervezői mutathatták be mini-kollekcióikat. A hallgatóknak a saját terveik mellett egy közös feladatot is meg kellett oldaniuk: egy divatos gyermekruhát is el kellett készíteniük, amihez a cirkusz hangulata szolgáltatta az inspirációt.

Fotóinkat Oroszvári Péter készítette

A divatbemutató minden felesleges cifraság nélkül zajlik: nincs felkonferálás, bemutatkozás, önmitizálás, hanem hagyják, hogy a ruhák magukért beszéljenek. És sok esetben beszélnek is: a tizenegy hallgató munkái között találok jónéhányat, amik egységes stílusról, egyedi hangról árulkodnak. Én pedig éppen ezt keresem: a szakmai tudás mögött meghúzódó tehetséget.

Az első kollekció épp ilyen: Gyenge Anna Ju Ninelle elnevezésű kollekcióján az orosz népviselet formavilága köszön vissza. A modern, sportos darabokat a virágmotívumok varázsolják nőiessé és lággyá. A tervező jól játszik az anyagok tömegével: a szövetek összedolgozásából megszülető kabátjai vastagok és nehézkesek, amit jól ellensúlyoz finomabb, légiesebb textúrákkal. A súlyos darabok szintén nagy hangsúllyal képviseltetik magukat Vikman Anna nomád hangulatot idéző kollekciójában. Az oversized formáknál fontos szerepet kap a naturalitás: a gyapjúszövetekből kialakított darabok színeikben is a természetességet követik. Noori Samea is a nomád viselet szépségét hangsúlyozza kollekciójában. Az afgán motívumokból inspirálódva olyan modern öltözékeket hoz létre, amiket a hímzett felületek tesznek igazán egyedivé. A fekete-fehér szín nemcsak eleganciát kölcsönöz a kollekciónak, hanem a gazdag formavilágra is ráirányítja a figyelmet.

A népi kultúrákból merítő darabok ellenpontjaként számos progresszív kollekció is színpadra lép. Vadas Annamari ruháit letisztult formák, geometrikus alakzatos és erőteljes vonalak alakítják. Az erős strukturáltságot a klasszikus, puha anyagok és a bevarrt, hegyesen elvékonyodó betétek oldják. A ruhák nagy előnye, hogy nem hivalkodóak, de mégis képesek magukra irányítani a figyelmet különleges megoldásaiknak köszönhetően. Hasonlóan elegánsak Domokos Dóra öltözékei, melyekben erősen érvényesül a high-tech hatás. A tervező remekül kombinálja a cérnaképek technikáját a fém felületekkel, amik rendkívül egyedivé teszik a kollekciót. A visszafogott, szürkés árnyalatokat a kiwizöld anyagok hozzák mozgásba. Nagyvárosi angyal benyomását keltik azok a darabok, amiket Beke Luca alkotott meg. A kollekció néhány darabja kissé elnagyolt, de alapvetően letisztult, elegáns vonalak jellemzik. A visszafogott nőiességet hirdetik ezek az öltözékek.


Sajben Renáta ruháiban még nem érzem az egységet, de ennek ellenére van néhány olyan darab, ami megragadja a figyelmemet. Szívesen viselném például drapp színű, ballon anyagból készült nadrágját vagy a hernyóselyemből megalkotott türkiz boleróját, ugyanakkor nem igazán tartom elegáns megoldásnak, ahogyan a lágy esésű anyagok mozgását meggátolja egyfajta csíkozásos technikával. Számomra szintén kissé merész Molnár Annamari kollekciója, amiben a tipikus férfi zakó formáit kombinálja az egyes darabokon. (Habár mindenképp fontos kiemelni, hogy ő volt az egyetlen, aki férfiak számára tervezett ruhákat.) A klasszikus férfi ruhadarabok újraértelmezése, rétegeltsége furcsa hangulatot ad a kollekciónak, viszont ennek ellenére a darabok megőrzik lezserségüket.

Két kollekció különösen nagy hatást gyakorol rám. Arnóczy Janka nagyszerűen kombinálja a nemes szőrmét a sportosabb anyagokkal, így a lezser darabok egy elegáns vonalban jelennek meg. E kombinációnak köszönhetően darabok meglehetősen extravagánsak lesznek, de színviláguknak köszönhetően megőrzik visszafogottságukat. Pongrácz László ruháiból pedig ősi energiák áradnak - ezekben az öltözékekben az éjszakai erdő varázsa testesül meg. A könnyű esésű anyagok a férfi zakók merev vonalaival párosulva izgalmas megoldásokat eredményeznek. Az esőerdők buja vadsága köszön vissza ezeken a darabokon. A gyerekeknek szánt darabok esetében a hangsúly a színeken és a cirkuszi mintákon van. Fontos kiemelni, hogy ezek a ruhák nem a felnőtt darabok kicsinyített másai, hanem valóban a kisebb korosztálynak készültek. Ezek közül Vikman Anna lányka ruhája és Pongrácz László csillagos kabátja a legjobbak.