Trendmagazin

Bocsánatot kért a Dolce & Gabbana

Saját üzleteikben kerültek hátrányos helyzetbe a hongkongi vásárlók

2012.01.19 | Oroszvári Péter

Elnézést kért a hongkongi emberektől Dolce & Gabbana: a vádak szerint a kínai és külföldi vásárlókat előnyben részesítik az itt lakókkal szemben.

Az események kirobbanásának oka nem tűnik túl komoly dolognak, de ha belegondolunk, valóban furcsa: nem engedték a helyi vásárlóknak fotózni Hongkong legnagyobb Dolce & Gabbana üzletét – a külföldieket és kínaiakat viszont igen. A megkülönböztetettség ellen egy Facebook oldalt hoztak létre, melyhez több, mint tizenháromezren csatlakoztak, ám a divatcég elutasította a vádakat. A gond csak az, hogy a biztonsági őrök tettei mellett a tiltást jelző tábla kint volt a kirakatban: miután ez eljutott a helyi sajtóhoz, több száz fő gyűlt össze tüntetni az üzlet előtt.


Ezt természetesen már nem háríthatta el a Dolce & Gabbana: „Megértjük, hogy a Canton Road-on található üzlet előtt kibontakozó események oka megsértette a hongkongi lakosokat, ezért szeretnénk szíves elnézésüket kérni.”


Kína fejlődésének köszönhetően a hongkongi luxusüzletekben is főként kínaiak, valamint a nyugatról érkező turisták vásárolnak. A helyiek viszont ellenére vannak a nyugati divatcégek egyeduralmának a piacon, főként, ha így bánnak velük. A bocsánatkérést is rengetegen utasították el a Facebook oldalon: „Nem fogadjuk el a D&G sajnálatát – hiányszik belőle az őszinteség. Mindenkinek írnia kéne erről az Európai Uniónak, és jóvátételt követelni rasszizmus vádjával.” – írta egy felhasználó, Netizen Eric Lo. A kínai vásárlók viszont nem tudnak mit tenni ebben a kínos helyzetben: „Szerintem az itteni emberek kicsit túlreagálják a dolgot, de gondolom ez a természetes reakció.” – nyilatkozta egy férfi egy tévécsatornának.


A tömeg ugyan feloszlott, de a hongkongi emberek még mindig szeretnének egy tisztább bocsánatkérést – s persze egyenlő bánásmódot.