Trendmagazin

Börtönbe kerülnek a divatguruk?

A tervezőpáros a vádak szerint hozzávetőleg egymilliárd eurós összeggel rövidítette meg az adóhivata

2013.05.29 | MTI/TM

Adócsalás miatt két és fél év szabadságvesztést kért a milánói ügyészség a világ egyik vezető divatmárkája mögött álló Domenico Dolcéra és Stefano Gabbanára. A tervezőpáros a vádak szerint hozzávetőleg egymilliárd eurós összeggel rövidítette meg az adóhivatalt és ezáltal az olasz államot 2004-2005-ben. A divatguruk 2012-ben kezdődött ügye egyike annak a kevés adócsalási esetnek, amelyek hírességeket érintenek és el is jutnak a bírósági szakaszba.

Domenico Dolce és Stefano Gabbana

A tervezők, akik többek közt Madonnát és Naomi Campbellt is öltöztetik, tagadták a vádakat. Az ügyészség szerint viszont a páros azért adta el a D&G, valamint a Dolce&Gabbana márkákat egy Gado nevű, 2004-ben Luxembourgban alapított fantomcégnek, hogy elkerüljék a társasági adó megfizetését Olaszországban, ahol világviszonylatban is az egyik legmagasabb ez az adónem.

 

Gaetano Ruta ügyész szerdán azt mondta, Dolce és Gabbana voltak azok, akik közvetlen hasznot húztak az ügyletből. „A Gado 80 százalékban a D&G ellenőrzése alatt állt, az pedig felerészt Dolce, felerészt Gabbana tulajdona volt" - mutatott rá a kusza helyzetre. Az ügynek további öt vádlottja van, rájuk is szabadságvesztés kiszabását kérte az ügyész.

Összetéveszthetetlen Dolce&Gabbana reklámfotó

A Mario Monti vezette előző olasz kormány hadat üzent az adócsalóknak, a nagy sajtóvisszhanggal kísért rendőrségi akciók vagyonos embereket érintettek. A hírességeket érintő korábbi adócsalási ügyek rendre peren kívüli megegyezéssel értek véget Olaszországban: 2000-ben az azóta már elhunyt Luciano Pavarotti például több mint 12 milliót fizetett be az adóhivatal követelésére, a motorversenyző Valentino Rossi ennél is nagyobb összeget, 51 milliót törleszt egy 2008-as megállapodás szerint.