Trendmagazin

Brüsszel rendhagyó karácsonyfát állít

A hitbéli tolerancia nagy érték számukra

2012.12.17 | Boskovics Bianka

Nyugat-Európa modern. Azt, hogy mennyire, Belgium szívében, Brüsszelben kiváltképpérzékelni lehet. Nem csak infrastrukturálisan, hanem kultúrájában, szellemiségében is. Jólpéldázza ezt az a tény, miszerint a helyi muszlim közösség iránti figyelmességből idéneltekintenek a tradicionális karácsonyfától.

A gyönyörű főváros több jelentős szervezet központjául szolgál, ilyen például az EurópaiUnió Tanácsa, az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament. Természetesen nem csaktősgyökeres belgák lakják a várost, igencsak bővelkedik bevándorlókban is, melynekkörülbelül 25%-a muszlim vallású. A brüsszeli vezetőség bejelentette: idén nem állítják fel ahagyományos karácsonyfát, mert nem szeretnék sérteni vele a város muzulmán lakóit.


Ez évben egészen újszerű szobor kap helyet a főtéren, amely szögletes formákkal határolt,elektromos és 25 méter magas. Mi több, tévéképernyőkkel felszerelt és zenél is! Az arrajárók időtöltésképp és kihívásképp akár fel is mászhatnak a tetejére, így kapva pazarkilátást a város fényeire, a látványosság – ami a télfa nevet kapta - 10 percenként különbözőszórakoztatóelemekkel tarkítja a városlakók mindennapjait. A szponzor az Electrabel vállalat.

Nemzetközileg is igen vegyes fogadtatást kapott az ötlet, többen meglehetősen furcsállják, ésnem értenek egyet vele. A városi vezetőség természetesen igyekszik megvédeni álláspontját.A polgármester szerint: „Élvezzük a fákat az erdőkben, és élvezzük a kilátást a magaslatból!”.Egy tanácsos így érvelt: „Azt gyanítom, a kereszténységre történő utalás volt a döntő tényező.Sok embernek, akik nem keresztények, a fa sértő lehet.”