Trendmagazin

Clive Palmer dinoszauruszt klónozna?

A Brisbane Times szerint Palmer úr elképzeléséről szóló hírek hamisak

2012.08.17 | Kocsis Katica

Ellentmondásos pletykák láttak napvilágot, melyek arról számolnak be, hogy Clive Palmer DNS-ből egy dinoszauruszt klónozna, ami saját tulajdonú parkjában, a Palmer Resort Coolumban éldegélne. Az ausztrál milliárdos állítólag már fel is vette a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik sikeresen klónozták Dolly-t a bárányt, hogy megtárgyalják, hogyan is hozhatná létre saját Jurassic Parkját.


A Brisbane Times szerint Palmer úr elképzeléséről szóló hírek hamisak: az újság egy közeli forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a pletykák teljesen nevetségesek voltak. Ugyanakkor számos más ausztrál napilap leközölte a hírt, a Sunshine Coast Daily például azt is megerősítette, hogy Palmer már komoly tárgyalásokat folytat azokkal a tudósokkal, akik sikeresen klónozták a Dolly névre hallgató bárányt.

Ez a történet persze nagyon érdekes és látszólag éppen eléggé hihető is, de valószínű, hogy nem történik más, minthogy Palmer hatalmas energiákat fordít arra, hogy megnövelje az érdeklődést a közeli turisztikai látványosságok iránt. Áprilisban például bejelentette, hogy újból meg szeretné építtetni az elsüllyedt Titanicot.

A dinoszauruszos történetet a Business Insider és a Gawker is közölte, de a Twittert és más közösségi felületeket is elérte a hír. A kommentekben Palmernek szurkolnak az emberek, valaki azért fohászkodik, hogy növényevő legyen az állat, valaki számára pedig éppen elég, ha sikeresen megvalósul a „projekt”. Volt olyan is, aki így reagált: „Épp most hallottam a legnyugtalanítóbb híreket – Clive dinoszauruszt akar klónozni!”


Megnyugtatásul közölhetjük, hogy a dinoszauruszok klónozásának tudományos megvalósíthatósága jelenleg nem lehetséges. Többek között komoly akadályt jelent az élő dinoszauruszból származó DNS és sejtek hiánya, amik segítségével jöhetett létre például Dolly klónozása is.

De vajon lehetséges lesz-e a dinoszauruszok klónozása a távoli jövőben? Jack Horner paleontológus szerint bizonyosan. Horner úgy gondolja, hogy a DNS-t kinyerhetjük a madarakból is, hiszen azok a dinoszauruszok leszármazottjait, majd e genetikai kódokat úgy kell megváltoztatni, hogy dinoszaurusszerű vonásait felerősítsék. Matt Ridley is hasonlóan gondolkodik, mikor a klónozásról kérdezik.

Ha Clive Palmernek sikerül feltámasztani a Titanicot, akkor ki állítja meg abban, hogy másik szenvedélyét, az őslények klónozását is megvalósítsa?