Trendmagazin

ColourFutures: 2011 színei

Az idei szivárvány

2011.07.04 | Major Imola

Az AkzoNobel, a világ legnagyobb festékgyártó cége 2011-ben is kiadta nemzetközi színtrend gyűjteményét, a ColourFutures-t. Évről-évre a design és trend elismert szakértői összedugják fejüket és kifinomult ízlésük, tájékozottságuk, tehetségük legjavát beleadva megalkotják az elkövetkező év színpalettáját. A legkülönbözőbb nemzetközi forrásokból merítik ihletüket, képzőművészet, dizájn, építészet, természet, zene.


A trend meghatározása azonban bármennyire is egyszerűnek tűnik, mégsem az. Néha egy-egy irányvonal, akár évtizedeken keresztül is fennmaradhat és az évek során formálódhat,változhat. Nincs ez másképp a színek terén sem. A ColourFuture minden évben egyetlen fogalommal összegzi a kor uralkodó hangulatát. Az idei évben a „Megbecsülés” fogalmát választották a legmegfelelőbbnek. És, hogy miért is? Úgy gondolták a nagyok, hogy ideje kicsit fellélegeznie a világnak a nehézségek után. Fontosnak tartották, hogy felhívják a figyelmet azokra az értékekre, amely nem pénztől, egzisztenciától, gazdasági helyzettől, hanem a lelki állapottól és az emberi kapcsolatoktól függ. A felületes külsőségek helyett, a belső sokkal mélyebb érzelmekre összpontosítva meg kell tanulni elégedettnek lenni azzal, amink van. Ennek üzenete jelent meg az idei színpalettán. Az élénkebb középtónusok lettek túlsúlyban, a szürkés árnyalatokkal szemben. Az idei színek teli vannak reménnyel és optimizmussal a jövőt illetően. Mindenki számára pezsdülést hoz, feldobja a nyomott hétköznapokat. Ehhez kapcsolódóan öt eredeztethető témát boncolgatott a gyűjtemény.

Őszinte, emberi, meleg- a mindennapi élet szépsége


A színpaletta színei egyszerű természetben fellelhető szépségeket idéznek fel bennünk. Kék ég, egy mezei virágcsokor, piros pipacsos rét, vidéki búzamezők.....A tökéletlen természet által árasztott feeling, az otthon, mely nem egy kozmopolita minimál lakásra hasonlít, hanem egy kicsit zsúfolt, rendetlen de kényelmes menedékre.

Egyszerű, letisztult, nyílt- útkeresés


Ezen színpalettát a térképek, jelzőtáblák színei, árnyalatai inspirálták. Az otthoni harmónián kívül fontos, hogy minden ember megtalálja az irányvonalat amerre haladni akar. Kell egy látás a világról, nem az árral úszva érdektelenül sodródva élni. A hűvös kontrasztos színek és a meleg semleges pasztellszínek határozzák meg e téma színeit. Ezeknek kombinálásával az általunk kiválasztott hatások bármelyikét eltudjuk érni- legyen az nyugtató vagy pezsdítő.

Örömteli, meglepő, felfrissítő- Pop-up boldogság


Energikus, friss színek, fagylaltok pasztellszíne, mely erre a palettára jellemző. Ideje kitörni ebből a komor, kilátástalan életből és életteli vidámságba öltözni. Ezek a színek vibráló hatása, akaratlanul is elragadják az embert. Mosolyogjunk, kapcsolódjunk ki, legyünk mindannyian életünk művészei. Tegyük tele életünket a tavasz és nyár változatos pillanataival. Változtassunk öltözékünkön, dobjuk fel lakásunkat színes, bohókás kiegészítőkkel, lepjük meg a párunkat egy színpompás virágcsokorral.

Megőrzött, közös, büszke-szeretettel készült


Ez a trend a természetesség hangsúlyozására született. A kreatív elme,tervezés és megvalósítás művészete, mellyel maradandó értékeket hozunk létre. A természetes színek a föld, nyers agyag, faanyag színvilága. Jellemző rá a harmonikusság és a jó értelemben vett egyszerűség.

Érdekes,érzéki,váratlan-molekuláris mágia


A folyamatosan fejlődő technikák, tudományos kutatások emberfeletti felfedezések inspirálták színeit. Az idők előrehaladásával most már kevésbé fontosak a külsőségek, hisz azoknak kialakítása a forradalmi technikákkal már egyszerű. A fő hangsúly inkább a könnyen használhatóságon és a hasznosságon van. Színeiben főként a vibráló, erőteljes kékes, zöldes, bíboros árnyalatok jelennek meg. Idézve a tengeri organizmust, molekuláris anyagokat, az anyagok mikroszkopikus elemeit. Ezeknek a vibráló színeknek a lágyítására mélyebb tónusú árnyalatokat érdemes használni. Ezt az öt irányzatot tartották a legfontosabbnak idén a szakértők. Megfogadva tanácsukat egy teljesen új frissességet csempézhetünk a mindennapi életünk helyszínébe, kiegészítőibe. A ColourFutures ezen kívül egy külön színcsoportok szerinti skálát is összeállított melyből megtudhatjuk, hogy a fő színeink melyik árnyalata a 2011-es trend.


A vörösek közül a rózsaszínes tónusú a divatos. A tavalyitól nem igazán eltérő kicsit lágyabb, melegebb hangulatot idéző. Modern hatás eléréséhez hűvösebb színekkel kombinálva, meglepően különleges teret tudunk alkotni magunk köré.


A narancsosok közül a 2010-től nagymértékben eltérő árnyalat vált kulcsszínné. A sárgás tónusú kissé mesterséges répa sárgából, egy sokkal energikusabb korallpiros alakult ki. Egyenesen a kifutókról érkezve otthonunkban.


A sárgák egy kis frissességen estek át. A puha vajsárgát felváltotta az energikus, élénk citromsárga. Nagyon jól mutat beltéri és kültéri felületeken egyaránt. Napsütéssel árasztja el az otthonunkat.


A zöldek új árnyalata a halvány citrus helyett, idén az intenzív, hangsúlyos smaragdszín lett. Nagyon jól mutat a sárgás zölddel vagy a mély lilával párosítva.


A kékek új árnyalata az intenzív pávakék, mely egyszerre sugározhatja magából a lágyságot, de a mélységet is. Ez mindig attól függ,hogy milyen hatást akarunk elérni lakásunkban. Az agyagos semleges tónusokkal együtt használva káprázatos harmóniát tudunk elérni. A tavaly halvány ,légies kékje helyett választott kalandos szín, átütő újítást jelent a színpalettán. Merész és nem utolsó sorban lehengerlő. Bármilyen térben megállja a helyét, legyen az egy elegáns étterem, vagy egy kellemes extravagáns nappali.


A lila a tavalyihoz képest sokkal mélyebb, kékesebb szederárnyalatot kapott. Nagyon karakteres szín, kitűnően mutat egy lágyabb, semlegesebb szín társaságában otthonunk falain. A extrémebb stílusú lakásokban pedig egy hangsúlyos színnel kombinálva, például a pikáns vörössel, vagy az új trendi zölddel is kitűnő.


A meleg semleges színeket a természet színei ihlették. Az előző év föld barnájához képest egy kicsit kifinomultabb barnásszürke mokkát kaptunk ajándékba. Kiváló kontrasztosságot érhetünk el ha ezt a korallpirossal vagy valamely narancs árnyalattal elegyítünk. Egy elegáns érzetet hoz bennünk létre, komolyabb szín, melyet a korall árnyalatokkal játékossá tudunk tenni.


A hűvös semleges színeket az évek óta trendi betonfelületek ihlették. A tavalyi év nagy trendje volt a grafit szürke. Nagyon hangulatos és tökéletes kiegészítő szín. Idén viszont kifakult ez az árnyalat és kapott egy friss, kékes árnyalatot. És hogy mindezek után mely szín árnyalat lett az ÉV Színe? A Megbecsülés színe egy légies, tiszta citrus-sárga. Az üdítő, napfénnyel teli sárga elősegíti a pozitív gondolkodást. Egyszerre kelti a természetesség és a technológia érzetét, így tükrözi az ember és a természet kapcsolatát, az egymás iránti megbecsülést. A citromos szorbet enyhe zöldes tónusa pedig teljesen újat hoz a divat területére. Jól állnak hozzá az erőteljes színek, a hűvös semleges színek és a gyümölcsös fagyi pasztell árnyalatai is. Rendkívül kreatív, játékos és lehetőségekkel teli. Könnyen párosítható más árnyalatokkal is. Jól mutat belső terek kiegészítőjeként, de külső felületek színezésére is alkalmas. Legyen az egy különleges nyílászáró vagy kiegészítő elem. Nem mindennapi, különlegességével méltó rá, hogy az év színének nevezhessük.


A idei szivárvány talán az eddigi legizgalmasabb paletta. Nincs egyetlen fő-fő irányvonal sem, amit követett. Mindenkinek élethelyzetétől, hangulatától, stílusától függően van lehetősége berendezni saját kis szféráját úgy, hogy közben,ha fontos neki a divat, akkor annak is megfeleljen. Most, hogy hangsúly került a különböző színek keverésére, párosítására is így alkalmunk nyílik olyan színeket is felhasználni, ami eddig nagyon tetszett de nem voltunk elég merészek használni. Azt hiszem nem csak a magam nevében megköszönhetjük a ColourFuture-nek a tájékoztatást és ha már kaptunk segítséget éljünk is vele. Színesítsük mindennapjainkat!