Trendmagazin

Csalók használták fel Klapka nevét

Az átverők aranyszállítmányra ígértek 35 százalékos hasznot

2013.03.18 | Munkatársunktól

Klapka György a nyilvánosság segítségével építette fel ma már országszerte ismert aranyüzletét, ám az üzletember sosem gondolta volna, hogy a túlzott ismertsége kapcsán bűnözők használják majd fel nevét. A Blikk információi szerint a híres kereskedőt egy több százmilliós értékű aranytömbökkel összefüggő csalássorozat kapcsán idézte be a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya. Kiderült ugyanis, hogy kisbefektetők tucatjaitól utolsó fillérjei­ket szerezte meg egy szervezett bűnbanda, amely egy bizonyos dubai-i aranyszállítmányra ígért 35 százalékos hasznot.

Az állítólagos bombaüzlet természetesen átverés volt. A károsultak egy része amint rájött, hogy becsapták, feljelentést tett. Állításuk szerint a nem ritkán milliós nagyságrendű összegeket azzal csalták ki tőlük, hogy a pénzgyűjtők elmondása szerint Klapka György K. Bélával közösen utazott ki az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol – mint a nemesfémek egyik legnagyobb szakértője – Klapka saját szemével ellenőrizte az aranytömböket, amelyekkel rekordnyereségre tehetnek szert. Valójában azonban Klapka mit sem tudott az egész bizniszről.


– Debrecenbe kaptam az idézést a rendőrségtől. Másfél órán keresztül hallgattak ki egy csalásról, amibe belekevertek. Valami K. Béláról faggattak. A nyomozók még fényképet is mutattak róla, de sohasem láttam az illetőt, aki a nevemet, feddhetetlen üzleti múltamat és jelenemet felhasználva csalta ki egy csomó ember utolsó megspórolt pénzét, az évek alatt több százmilliós összegben. Ez a Béla azt állította: vele voltam Dubajban ellenőrizni az aranyszállítmányt, hogy minden rendben legyen. Azzal kecsegtette a becsapottakat, hogy a közreműködésemmel jelentős, harmincöt százalékos haszonnal forgatja meg a pénzüket, így néhány hét alatt vagyonokat kereshetnek az ajánlatával. Volt olyan balek, aki a házát is eladta, hogy kifizethesse a tízmillió forintot, és egy hét múlva hárommal többet kapjon vissza. Nem is egy hülye akadt, aki elhitte, hogy létezik ilyen bomba üzlet – magyarázza Klapka a Blikknek, aki a nyomozóktól értesült arról, mibe rángatták bele.

A tanúként meghallgatott vállalkozó tehát akarata ellenére lett főszereplő ebben a kellemetlen ügyben, de ő mégsem ezen csodálkozik a legjobban, hanem azon, hogy őt egyetlen károsult sem hívta fel, hogy ellenőrizze a csaló szavait. – Egész nap a Vámház körúti üzletben ülök, amelynek nyilvános a telefonszáma, de senkinek sem volt annyi esze, hogy rákérdezzen nálam, valóban létezik-e ilyen hatalmas haszonnal járó aranytömbbiznisz. Nos, én bizony elmondtam volna, hogy nem. Ez csak átverés lehet! – magyarázta Klapka, aki a legjobbnak nemesfémbe való befektetést tartja, ám megbízható, legális helyről.