Trendmagazin

Csodabogár Ulysse Nardin karóra

99 darab készül a Freak Phantomból

2013.08.30 | Oroszvári Péter

Az új Ulysse Nardin modellen a szokásostól eléggé eltérő mutatókról olvashatjuk le az időt: a percet jelző híd maga sétál körbe a tok belső peremén, míg a túlvégén keringő tourbillon saját forgása a másodperceket mutatja.

A különleges, saját gyártású szerkezet először Freak Diavolót hajtotta meg, anyaga főként szilícium, mely jól ellenáll a hőmérséklet ingadozásának, és kenőanyagot sem igényel. A Diavolo azonban csak fehérarany változatban volt kapható, míg a Phantom 45 mm-es tokja 18 karátos rózsaaranyból készül.


A „kismutató” még egészen átlagosnak mondható, eggyel fölötte a percmutatóként szolgáló elem viszont maga a szerkezet, ami felelős a 60 perces körbejárásért. Ez egy úgynevezett caroussel (körhinta), mely működését tekintve hasonló, mint a tourbillon, de annál masszívabb felépítésű, és lassabb, ezért is tudják a percek számolására alkalmazni. A caroussel szabad végén amúgy helyet is kapott egy a másodperceket mutató tourbillon, ami elegáns bonyolultsággal forog saját tengelye, és kering az óra középpontja körül, akárcsak Földünk a Nap körül.


Hasonlóan a tourbillonhoz, a caroussel is inkább technikai bravúr, nem szükséges elemei egy átlagos szerkezetnek, de ha beépítik, akkor logikus, hogy funkciót is kapnak. Az időt a felső gyűrű forgatásával állíthatjuk a Freak Phantom feliratú lapka kioldása után, a szerkezetet pedig az alsó gyűrűvel húzhatjuk fel – korona ugyanis egyáltalán nincs az órán. A több mint 8 napos járástartalékú modellből 99 darab készül, ára 25 millió forint körül várható.