Trendmagazin

Csodatehén Új-Zélandon

Tejfehérje allergiások, figyelem!

2012.10.14 | Boskovics Bianka

Nemrégiben új tudományos áttörést ért el egy új-zélandi kutatócsoport: génmódosítással olyan szarvasmarhát hoztak létre, amely allergénekben szegény tejet ad.

Az tehéntejben több allergizáló anyag is megtalálható, ezek közül egyik legjelentősebb az úgynevezett béta-laktoglobulin (BLG). Ennek mértékét sikerült jelentősen csökkenteni annál a tehénnél, akinek születését egy sor kísérlet előzte meg. Végül RNS-interferencia segítségével sikerült elérni a várt eredményt. Következményképp a borjú farok nélkül látta meg a napvilágot, jelenleg is teljes egészségnek örvend, bár tejtermelését mesterségesen kellett megindítani. A jószágot Daisy névre keresztelték.


A béta-laktoglobulin, az alfa-laktalbumin, és a kazein igen sok kellemetlenséget okozhatnak a rájuk érzékenyeknek, leggyakrabban csecsemőknek, kisgyerekeknek, bár a felnőtt lakosság körében sem ismeretlenek a panaszok. A tejfehérje allergia egy veleszületett anyagcsere- betegség, amit az esetek nagy százalékában kinő a beteg, viszont sokan később is érintettek maradnak. Sőt, többeknél erre csak felnőttkorban derül fény. (Nem összekeverendő a laktóz intoleranciával!) Tejfogyasztás után a beteg bél- és bőrpanaszokat, légzési gondokat, súlyveszteséget, és több kellemetlen tünetet is tapasztalhat.

Jelenleg többen aggodalommal fordulnak az áttörés felé, néhányan etikátlannak titulálják a génmódosítást, egyesek pedig kifejezetten izgatottak. Hosszú távú eredmények még nem állnak rendelkezésünkre, annyi azonban bizonyos, hogy Daisy tehénnek nem kell szégyenkezve elbújnia Dolly bárány mögött.