Trendmagazin

Csodatehén Új-Zélandon

Tejfehérje allergiások, figyelem!

2012.10.14 | Boskovics Bianka

Nemrégiben új tudományos áttörést ért el egy új-zélandi kutatócsoport: génmódosítássalolyan szarvasmarhát hoztak létre, amely allergénekben szegény tejet ad.

Az tehéntejben több allergizáló anyag is megtalálható, ezek közül egyik legjelentősebbaz úgynevezett béta-laktoglobulin (BLG). Ennek mértékét sikerült jelentősen csökkenteniannál a tehénnél, akinek születését egy sor kísérlet előzte meg. Végül RNS-interferenciasegítségével sikerült elérni a várt eredményt. Következményképp a borjú farok nélkül láttameg a napvilágot, jelenleg is teljes egészségnek örvend, bár tejtermelését mesterségesenkellett megindítani. A jószágot Daisy névre keresztelték.


A béta-laktoglobulin, az alfa-laktalbumin, és a kazein igen sok kellemetlenséget okozhatnaka rájuk érzékenyeknek, leggyakrabban csecsemőknek, kisgyerekeknek, bár a felnőtt lakosságkörében sem ismeretlenek a panaszok. A tejfehérje allergia egy veleszületett anyagcsere-betegség, amit az esetek nagy százalékában kinő a beteg, viszont sokan később is érintettekmaradnak. Sőt, többeknél erre csak felnőttkorban derül fény. (Nem összekeverendő alaktóz intoleranciával!) Tejfogyasztás után a beteg bél- és bőrpanaszokat, légzési gondokat,súlyveszteséget, és több kellemetlen tünetet is tapasztalhat.

Jelenleg többen aggodalommal fordulnak az áttörés felé, néhányan etikátlannak tituláljáka génmódosítást, egyesek pedig kifejezetten izgatottak. Hosszú távú eredmények mégnem állnak rendelkezésünkre, annyi azonban bizonyos, hogy Daisy tehénnek nem kellszégyenkezve elbújnia Dolly bárány mögött.