Trendmagazin

D&G 2010 őszi-téli kollekció

Téli álom a D&G-vel

2010.12.20 | Szabó Adrienn

Hull a hó és senki sem fázik, ha ruhatára csupa-csupa D&G-ben játszik. A hópelyhek hangulatosan hullnak a D&G őszi-téli kollekcióját bemutató honlapon. Ez, a kellemes feeling árad minden darabból. De ne is pazaroljunk szót mindenféle felesleges dologra, ideje megnézni, mivel lephetjük meg magunkat, hogy a morcos télbe, pár mosolyt csaljunk!

NŐI KOLLEKCIÓ

D&G 2010 őszi-téli kollekció (Fotók: dolcegabbana.com)

Bevezetőm hangulatában folytatnám, az egyik legvidámabb kollekció családdal; egy közismert marketing szöveget elcsennék egy cikk erejéig, a pöttyös az igazi! Na, de nem is akármilyen formában, egy rendkívül elegáns világba csöppenhetünk. A nyakrészt masnik, a ruhákat csipke díszíti; a sejtelmes, áttetsző anyagok pedig egyedi hangulatot kölcsönöznek a felsőknek. Nem volt elég az élénk színek és a pöttyök játéka, a hatást tovább fokozták sűrű ráncolásokkal, fodrokkal és az erős kontrasztokkal. Csinosan tehetünk a hideg ellen a rózsaszín szőrmekabáttal, melyet egy fekete masnis övvel párosítottak.


Nőies vonalainkról véletlen sem tereli el a figyelmet a D&G, nagy figyelmet szenteltek a vonalak részletes kidolgozásra, kiemelésére. A nyakrészekről ennél a kollekciónál sem feledkezett el a tervezőpáros, azokat a már említett módon, masnikkal díszítik. Különös darab, a fekete koktélruha, melyet sűrű, tüllfodrozás ékesít; ez az elem is a nőiességet és az eleganciát hivatott fokozni. Egy kicsit habosabb, kislányosabb, bájos formát követnek a szoknyarésznél rétegzett, fodros minik. Anyag tekintetében a már jól ismert szaténselyem jelenik meg, melyet csipkével és tüllel kombinálnak. Természetesen, a klasszikus, az eleganciát örökké képviselő színek: a fekete és a fehér jelennek meg domináns színekként. Érdekes, hogy az eddigiekben még a casual kollekció sem hozott ki kezeslábast; most azonban egy roppant elegáns, mégis teljesen egyszerű formában ismerhetünk meg egy csodás darabot a D&G kínálatából. A szatén fekete csoda tökéletes alakot teremt minden hölgynek.


A printes kollekció egy kellemes hangulatú, hideg színeket alkalmazó, mégis kellemes összhatású mintakompozícióval ékeskedik. A türkizes árnyalatok, a mustáros színek és a szürke különböző tónusai; a nyárra visszakacsintva a tengerpart hangulatát idézik. A sziklák, a víz, a homok és a tengeri növények őszben elhalványuló színei rajzolódnak ki. A virágmintázat kellemes színei egy másik formában kiegészülnek az őszi színekkel, mint például a bordóval és a halvány mentával. A mintákat a felsőruházatnál és az egybe ruháknál alkalmazták. Ezen darabok mellé idén, a magas derekú, ceruzaszoknya párosul; mely a print alapszínét követve, természetesen: szürke. A csipkéről sem feledkeztek el ennél a kollekciócsaládnál, a közkedvelt anyagot a szélek kiemelésére használták.


Mary-Kate és Ashley Olsen mókás öltözetére emlékeztet egyik filmjükből, amikor a bájos kis ikerpár, a befolyásos angol lord közelébe férkőzik egy clubban, persze diákfiúknak kiadva magukat. A mókás jelenetben a színésznők inget, mellényt, valamint zakót viseltek, egy elegáns sállal megspékelve mindezt. A nadrágok a lábszárnál inkább a szűkebb, enyhén „bokalengetős” fazont követnek. Ennek a markáns, enyhén férfias, komoly vonalnak egy nőiesebb, lágyított változata is megjelent. A szövetanyagokat felváltja a tükörbársony, melynek fényjátéka tompítja a férfias szabásvonalakat, tovább fokozzák a nőiességet, a test vonalát kiemelő szűkítéssel. Itt már találkozunk a farmerrel is, melyet alul enyhén felhajtva hordanak, hogy az éppen csak súrolja a boka vonalát. Kinek egy angol clubban szivarozgató és kártyázó asztaltársaság Lordjai, kinek a ’40-es évek gengszterei jutnak eszébe a kollekciócsaládról; egy biztos, minden bizonnyal mind a két szerepbe szívesen beilleszkedik egy-egy napra bármelyik magyar, vagányabb hölgy is.


Színes kockaparádé, a skótok elbújhatnak! A tarka, színes, bouclé anyag dominál a kockás kollekcióban, melyet farmerral és különböző színes passzékkal ellensúlyoztak. A hurkolt anyagú kabátok és dzsekik, a velük tökéletesen kombinálható, pazar színekben pompázó, azonos anyagú szoknyákkal egészülnek ki. A textúrák variálásával tovább fokozták a játékot; a vastagabb bouclé mellett ugyanis megjelennek, a finom, áttetsző anyagok. Ezek persze, követik a hozzájuk illő hurkolt textília mintázatát.


A vadmacskák innen sem maradhatnak el, és melyik másik állat bőrébe bújnánk, mint az ocelotéba? A D&G-nél is a vadmacska mancs nyomaira bukkanhatunk. A lágy esésű ruhákat, a kabátokat, a blúzokat, de legfőképpen a harisnyákat; a szó legszorosabb értelmében, tarkítja a nagymacska szőrének mintázata. A barna, igen kellemes árnyalatait alkalmazták, egy enyhén sárgás színnel kiegészítve; eme színkombinációnak köszönhetően, az elegáns, kecses mozgású állat járását kölcsön vehetjük egy séta idejére. A vibráló, sűrű minta ellensúlyozására, farmeres kombinációkat alkalmaztak, valamint övekkel törték meg a folytonos mintázatot. A fent említett kockás családdal pedig összeeskették az ocelot printes darabokat, ebből a mintapárosból egy teljesen új stílus született.


A hétköznapi darabok finoman keveredtek a csillogással. A forró pillanatokban lekapott modellek képeit, és a csipkefűzőt ábrázoló polok mellett megjelennek a flitteres nadrágok, beköltözik a csillogás és helyet foglal mellette büszkén és tovább borzolja az érzelmeket a fekete köpenyke. A nadrágok javarészt a bokalengetős fazont követik, természetesen élére vasalva; ha nem volnánk elég feltűnőek a tökéletes összeállításunkban, pár élénk, feltűnő színű zoknival feldobhatjuk a férfias fazonú cipőket és a szűkülő szabásvonalú nacikat. A csillámot leszórva magunkról megtekinthetünk pár merész színt, mint például a pirosat és a sárgát, melyeket szürkével és farmerrel tompítanak. A barnás árnyalatokat pedig a méregzölddel és bordóval dobták fel. Megjelennek a lezserebb, lazább formák, a kabátok és kardigánok is inkább a hosszított fazont követik. A kötött árú mellett sűrűn találkozhatunk a steppelt anyagokkal, melyek a télies vastag hatást hivatottak képviselni. A többi luxusmárkához hasonlóan előszeretettel alkalmazták a szőrmebélést. A nyakak védelmére pedig rendkívül hosszú sálakat készítettek, melyek lelógnak akár a térdekig is.


A hölgyeknél a lábbelik igen széles választékban jelentek meg, a bájos kis topánoktól kezdve a félcipőkön át egészen a vastag szőrmés csizmákig minden megtalálható. A legújabb táskák sűrűn, zipzárral vannak ellátva. Anyaguk a cipőkhöz hasonlóan a bőr mellett szőrmével, vagy kötött anyaggal díszített. Az édes hónyuszi, szőrös csizmák mellett megjelennek a kis balerina cipők, melyek kötött felsőrészén a pöttyök a hó hullására emlékeztetnek, belső steppelt, légpárnás része pedig rendkívül komfortos. A tökéletes, nőies formák a D&G-nél nem jelentik azt, hogy az első adandó alkalommal hatalmasat bucskázzunk a jeges felületen; ugyanis a talpak rücskös kialakítása tökéletes tapadást biztosít. Csak csinosan és biztonságosan!

Az apró részletekre is érdemes odafigyelni. Sálunkat, gallérunkat, vagy akár szimplán a blúzunkat finomabbnál finomabb, nőiesebbnél nőiesebb brossokkal ékesíthetjük. A gyémántokkal és rojtokkal díszített színes kiegészítők bármelyik alapdarabot egyedivé teszik. Most egy kis időre megengedett más tollával ékeskedni, ugyanis a D&G hajpántjain fekete tollak és színes ékkövek találhatóak. Ezek a finom kiegészítők így egyben töltik be a hajpánt, a fejdísz és az ékszer szerepét. A harisnyák többnyire a virágos és az ocelotos printet követik, rendkívül díszessé és nőiessé varázsolva a lábakat. Ezekkel a kényelmes darabokkal tökéletesen feldobhatjuk a szürke, vagy a fekete ruhákat, de bármelyik modell kiegészíthető velük. Egy pár hófelhővel arrébb, egy teljesen új világba csöppenünk, a D&G férfi kollekció páratlan birodalmába. Az idegenvezető, pedig szerény személyem lesz az embertől cseppet sem idegen, tökéletes, téli férfiruhatár széles választékának rengetegében.

FÉRFI KOLLEKCIÓ


Kezdjük elegánsan Uraim! Idén sem csalódnak a kifinomult eleganciát pártoló gentlemanek. A finom tapintású selyemszmokingok, a szatén különösen magas fényének köszönhetően a luxus legdominánsabb képviselői idén. Természetesen a szmoking mellől nem maradhat el a csokornyakkendő, mellyel kiegészítve a pazar darabokat; viselője igazi, filmbeli, modern herceggé válhat. A csokornyakkendők kialakításánál nagyon ügyeltek arra, hogy viselőjük számára komfortos viselet legyen; így azokat hátul kapoccsal látták el, melyet nyakméretére igazíthatnak az urak. A mellény sem hiányozhat a ruhatárból, melyet bátran párosíthatnak bármely szmokinggal, vagy magában is roppant elegáns hatást nyújthatnak egy kicsit lightosabb verzióban.

Kihagyhatatlan a leheletnyi vékony csíkozású öltöny család, melynél már a fehéren túl, világoskékben is megtalálhatjuk a hozzá illő ingeket. Itt kerülhet említésre, a vékony, hagyományos formájú nyakkendő; ezeket több elegáns, színes és mintás verzióban tárták elénk. Tél lévén a kabátok játsszák a főszerepet a ruhatárban, méghozzá az elegánsabbnál elegánsabb fazonú szövetkabátok formájában. Idén ugye, mint azt már több helyütt említettük, a szőrmegallérok adják meg a teljes ékességét a kabátoknak. Persze a mínuszokban nem a legpraktikusabb egy szövetkabát, de erről a problémáról sem feledkezett el a genius tervezőpáros. Elláttak minden darabot egy kiegészítő béléssel, mely könnyedén eltávolítható enyhébb időben. A prémgallérok ugyanígy lecsatolhatóak, így a többi ruházat stílusa jegyében alakíthatjuk az azt leplező elegáns vonalú kabátunkat.


Kezdeném egy rövid átmenettel az elegáns és a casual kollekció között. Mondhatni sportosan elegáns, de annál sokkal több, már csak azon egyszerű okból kifolyólag is, hogy a D&G-ről beszélünk. Voltaképp az elegáns kollekció formavilágát, azokat a mesteri sziluetteket spékelték meg, hogy egy kicsit vagányabb, hétköznapibb és lazább stílust adjanak modelljeiknek. Az anyagokban, a színekben és a mintákban lelhető fel a különbség. Bejönnek a barna és a szürke különböző árnyalatai. Kiemelném a szürkésbarna bőrkabátot, valamint a kötött mellényeket, ugyanis a kockás szövetkabát mellett ezek a darabok színesítik a finom árnyalást az elegáns és a hétköznapi viseletet támogató kollekciócsaládok közt.

Most pedig a koptatott farikba bújunk! A félig kizipzározott bőrdzsekis és az iskolai csapatot képviselő pulcsiban masírozó gimnáziumi, szívtipró, focistafiúk következnek. Ez, a Hollywoodban felépített tökéletes kép tükröződik az összeállításokról. Na, de vissza a valós életbe, hisz ezek a fiúk mégsem járhatnak mezben órára! Nem is hagyná Stefano és Domenico, hogy beírjanak bárkinek is a nem megfelelő megjelenés miatt. Az iskolai dresscodeot betartva megadja az óraadónak a kellő tiszteletet, a vékony nyakkendő és a hófehér ing. De suliba ez mégse olyan kényelmes… így hát akkor, most le a nyakkendőkkel, irány haza, szabadon! A frissen szerzett jogsi mellé járó SL cabrioba, be a cheerleaderekkel, és fel a világ legnépszerűbb topmodelljeinek képeit viselő polokkal! Máris kényelmesebb, mint az ing. Casual darabokról beszélünk, így természetesen elszakadtak a tervezők az alapszínektől, az amúgy is életteli kollekciót a Bowling Collection-ből jól ismert pirossal, valamint a zöld és a kék több, élénk árnyalatával egészítették ki. A polok mintákkal, feliratokkal díszítettek. Többek közt Naomi Campbell, Bettie Page, valamint a már jól ismert Mickey és Minie mosolyognak ránk a polokról; oh, és persze Pluto. Ez semmi, Tokio, Los Angeles, Muenchen, Moscow feliratú poloikkal uralják a világot. Hatalmas betűik pedig az összes szemet a felsőkre terelik -mondjuk e nélkül is kényszerét éreznénk, hogy elvesszünk a D&G ruhabirodalmában.


Hogy mindig Hollywoddban kötünk ki, hihetetlen. De most egy nagyon feelinges kis, tipikus jelenet következik. Egy édes kislány mászkál Bronx utcáin, a szüleit keresve. Majd egy zord külsejű, ám gyémánt szívű utcalakó megszólítja szelíd hangon, hogy merre tart. Mire a milliomos csemete elmeséli, hogyan is veszett el New Yorkban és tévedt el a végtelen karácsonyi éjben. A mértéktelenül lepukkant külsejű kedves úr pedig hazakíséri a kislányt, persze a hazaút tele van zsákutcákkal, kalamajkákkal, de végül célba érnek. Nos, a D&G kollekciója nálam célba ért; utcalakóstul, kislányostul, vagy ha másnak egyéb jut eszébe, akkor azzal együtt, egyszerűségétől jó az egész, ahogy van! Mint azt tudjuk, a kopott, szakadt, napszívta, fakó, használt jellegű darabok pár éve aranykorukat élik; de én még nem láttam ilyen tökéletes kivitelezési módot. Nagyon eltalálták ezt a stílust; a lazaság, a lezserség, az extrémitás és ezeken túl a luxus árad minden darabból. Tökéletes textíliákat alkalmaztak, a legfinomabb anyagokat és olyan kellemes színárnyalatokat, amivel vonzóvá tették ezt a kissé rangasz stílust. Nem beszélve arról, hogy aki eltérne a modelleken szereplő összeállításoktól, az egy saját szettbe vegyítve is, garantáltan jól fog kinézni. A ruhák épp úgy passzolnak egymáshoz, mint bármely más, casual darabhoz.

A lágy méz, az erős mustár, a meleg gesztenyebarna, a hűvös szürke és a khaki jellemzi a kollekció színvilágát. Ezeket az élénk piros, kék, zöld és természetesen az alapszínek emelik ki. A legkülönlegesebb darab, a nyakmelegítő. A kötött kiegészítő több verzióban kapható, kinek mi tetszik, vagy éppen a többi darabhoz mi passzol. Zipzáros, gombos, sőt a gomboláson túl, felsőrésznél kötővel szűkíthető darabok is rendelkezésünkre állnak. Ez utóbbiak a kabátot felhúzva egy kötött pulóver hatását nyújtják.

Az alapszíneket és mintákat, kockás inggel és cirmos kötött anyagokkal dobják fel. Említésre méltó a piros kötött pulcsi, melyhez van azonos anyagú és mintájú nyakmelegítő is. A kockás ingeket széles választékban kínálják több színkombinációban, mint például a barna-kék, piros-kék-zöld. A vidámság testet ölt továbbá a kockás piros nadrágban. A tipikus karácsonyi színeket követve (piros-fehér és fenyőfazöld). Ami ezt a családot igazán érdekessé teszi, azok nem is az alapdarabok, hanem inkább a kiegészítő elemek és díszítési megoldások. Ilyenek például a pomponos sapik, a hosszú, vastag kötött sálak, vagy az ujj nélküli bőrkesztyűk. A hófehér cipő sem valami megszokott télidőben, épp úgy, mint egy napszemüveg – persze ha csak nem az Alpokban járunk. A lazaságot ezek a darabok tovább fokozzák. Érdekes hatást kelt a lábakat fokozottan nyújtó és vékonyító, enyhe optikai csalást keltő sötét sáv a farmerek oldalán és belső részén. A D&G nagyon jól játszik a printekkel és a grafikával, mindig olyan hatást elérve, hogy bárki, testi adottságai ellenére igazán előnyös alakot ölthet magára velük.


Egy rövid jellemzéssel zárnám a sportos kollekcióról. A megszokott pamuton és jersey anyagon túl eddig is közkedvelt anyag volt, a finom szövésű, lágy esésű szaténselyem. Ez az anyag alapból magas fényű – még selyem viszonylatban is -, de a színekkel és a sziluettekkel tovább fokozzák ezt a hatást. Persze, amint egy sportolóra kerülnek ezek a darabok, lehet nagyobb játékba kezdenek a fénnyel, mint viselőik a sporteszközzel. Most pedig rövid sporthírek a D&G-től. A rugby vonal fekete-fehér színben vitte át a labdát a pályán és touch down-olt a szívekben. Majd a sikeres csapatot követte a színvilágban igazodó, kosaras vonal, ami egy hárompontossal alázta az ellenfelet – hozzátenném csont nélkül. Végül az egyetemi csapat, a University feliratos felsőjével és a hozzá színben harmonizáló fekete melegítővel nyerte el tökéletes ékességét a színes cipők kíséretében.

A pamut is megérdemli, hogy beszéljünk róla, mert remekül funkcionált, persze sokat köszönhet csapattársának, a szatén kapucni bélésnek. A tökéletes kettős vitte sikerre a csapatot. A D&G idén mindenkit vert, a tabellák első helyén szerepel és elfoglalta győztes helyét, a sport, luxusba burkolt eleganciáját megvalósító cégek dobogójának első helyén.

Kiegészítők tekintetében a megszokott téli viseleten túl megjelennek a táskák. Inkább az extra nagy méretű táskákat preferálja. Most a férfiak megkapják a magukét, örömmel el fogjuk nézegetni, ahogy kulcs után kutatnak a táskába könyékig bebújva. Természetesen mi sem felejtünk majd el kedves megjegyzéseket tenni egy ilyen jelenet közepette. Viszont egy rossz szóval sem illethetjük a bőrkesztyűket, melyek közül kiemelném a fekete alapon piros sávokkal díszített darabot, valamint a D&G-s, apró fém logóval ellátott modellt. A kötött árut most kellemes, meleg színekben kínálják, melyek szőrmés elemekkel kiegészíthetőek.


Igaz tél van, de nem hiányozhat a napszemüveg, ha nem volna, nem lenne mitől elolvadni a sok hóemberlánynak. Azoknak sem kell kapni fűhöz, fához, szaladni más márkához, akik nem kedvelik a napszemüveget a hidegben; nekik egy szögletes formát követő szemüveggel készültek, profi tervezőink. Ez a formavilág tökéletesen kiemeli a férfias arcvonásokat, aki pedig kicsit lágyabb arcélekkel rendelkezik, annak is roppant előnyös, új külsőt varázsolnak ezek a keretek.


Végezetül felszólítanám a kedves olvasókat, hogy ne menjenek téli álomra, amennyiben mindenképp álmodni szeretnének, látogassanak el az Andrássy útra és térjenek be a D&G páratlan szalonjába, hogy a luxus álomba ringassa Önöket egy csodálatos téli kollekcióváltás keretében! Aki elaludna és lemaradna, az beszállhat a következő körre tavasszal!