Trendmagazin

Tradicionális ékszerek Deustól

Szép, egyszerű, tradicionális, és ami a legfontosabb: magyar

2011.08.31 | Oroszvári Péter

A 22 éves Deussal, vagyis az egyetemista Bilau Deával a Margit-szigeti Szabad a vásár! nevet viselő eseményen találkoztunk, ahol saját készítésű, egyedi ékszereiket mutathatják be és árulhatják az ezzel foglalkozó fiatalok. Az ő kiegészítőit láttuk már szembejönni Budapest utcáin, ezért most megérdeklődtük, hogy működik a házi ékszerkészítés.

Deus (középen) szívesen segít kiválasztani a megfelelő darabot

Mióta foglalkozol az ékszerkészítéssel, és hogy jött az ötlet?

Deus: Az ötlet teljesen véletlenül jött, az egyik tantárgyamhoz akartam kellékeket venni. Bementem egy kreatív boltba iskolai ecsetért és festékért, ott láttam meg a natúr fa karkötő alapokat, és mivel mindig is ki akartam próbálni, milyen lehet fára festeni, megvettem azokat is. Szeretem a népies festett bútorokat, ezért ezekre gondoltam, kipróbálom, hogy mutatnának egy ékszeren. Aztán megfestettem - nekem tetszett, a barátaimnak is; konkrétan igényt tartottak rá. Ennek hatására (és a barátok ösztönzésére) kezdtem el "nagyüzemben" dolgozni, árulni őket.


Honnan kerestél mintákat, tudatosan a magyaros rajzokban gondolkodtál? Mennyi idő alatt alakult ki a kinézetük, voltak próbaverziók?

Az, hogy a minták magyaros, népies minták legyenek, az tudatos volt, de konkrétan egyik tájegységhez sem köthetőek. Nagyon sok helyről néztem mintákat, internetről, könyvekből, festett bútorokról és dobozokról, népviseletekről, sőt, még több mint 20 éves Fürge Ujjak évkönyvekből is! Ezeknek a keveréséből jöttek létre az én mintáim. Az első darabok sokkal "szögletesebbek" voltak, és a színeket sem kevertem még ki ilyen szépen. Körülbelül 3-4 hónap alatt alakultak ki a mostani minták és színek.


Egyből készítettél mindenféle ékszert?

Először csak a kreatív boltokban kapható karkötő alapokat festettem meg, aztán készítettem 1-2 fülbevalót fagyöngyökből is, de ezek a mostaniakhoz képest nagyon nagynak és tramplinak tűnnek. Ezután folyamatosan jutottak eszembe az újabbnál újabb ötletek: fülbevalók, kitűzők, gyűrűk, nyakláncok, mágnesek és ami még jön... Most már nem vagyok a kreatív boltok készleteire utalva, vannak olyan alapanyagaim, amelyeket legyártanak nekem, és olyanok is, amiket én rendelek meg. Újabban pedig nem csak fekete, hanem bézs ékszereket is készítek, és már abból is teljes kollekcióim vannak.


Mindenből azonos mennyiséget gyártasz, vagy a kereslettől függően, ami jobban fogy, abból többet? Hogyan készül el, például egy gyöngyös karkötő?

Mindenből egy darabot gyártok, nincs 2 ugyanolyan darabom, és nem is lesz! Még ha ugyanúgy néz is ki 2 gyöngyös fülbevaló, vagy karkötő, teljesen mások, mivel minden egyes gyöngy külön-külön lett megfestve különböző mintával.
Először mindent lealapozok, majd elkezdem festeni a mintákat, ahogy éppen eszembe jut. A minták több, különböző színű rétegből állnak, így lesznek ilyen szép élénkek: először a legsötétebb árnyalatot viszem fel minden színből, majd az egyre világosabbakat, és végül a fehéret. Így szinte kiemelkedik a sötét háttérből - a bézs változatokon fekete kontúrt kapnak a virágok - és természetesebbek is; ezután pedig lelakkozom. Ilyenkor már csak el kell döntenem, mit készítek belőlük.
Nem nagyon figyelek rá, miből mennyit készítek, de próbálok igazodni a kereslethez is, például mostanában nagyon mennek a hosszú láncok, pici, egyszerűbb medállal, masnival vagy anélkül.


Hol árulod a termékeid, milyen lehetőségeid vannak erre?

Az ékszereket először a legismertebb magyar kézműves termékek weboldalán, a Meskán kezdtem el árulni. Ezután hallottam a Goubáról, ami egy minden vasárnap megrendezett design piac a Gozsdu Udvarban, Budapesten, itt kezdtem el árulni, majd jött nyáron a Szabad a Vásár!, amit azóta már két újabb alkalommal megrendeztek; közben időnként voltam kisebb rendezvényeken is pl. Székesfehérváron és Szentendrén. Három hónapja több pesti boltban is kaphatóak az ékszereim egy része, így a Bejuskában, az 5 Érzékben, a Musuban, de szeptembertől remélem még legalább két hellyel bővülni fog ez a lista. Ezekre a helyekre előre becsomagolt, névjegykártyás pakkokat viszek, így egyszerűbben és gyorsabban lehet eladni őket. A vásároknál vagy a szervezők keresnek meg engem, vagy én őket, hogy szeretnék részt venni. A Szabad a Vásár!-t pl. én kerestem meg, és hamar meg is egyeztünk, így mind a három nyári vásáron részt vettem a Holdudvarban!


Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretnék még több helyre eljutni árulni, nagyobb, ismert rendezvényekre, illetve több boltba is - itthon, de főleg külföldön. Ezen felül nagyon nagy álmom, hogy legyen egy kis műhelyem (egészen pici is jó), ahol tudok szanaszét pakolni, gondolkodni és ékszereket készíteni, ahol a szerszámok és a jegyzeteim külön vannak, és ahol senki sem szólhat be, hogy mekkora kupi van. :) Egy saját bolt viszont már kicsit túlzás talán, de ha összejönne, nem ellenkeznék.


S végül, kinek ajánlanád az ékszereidet?

Az eddigi vásárlókat tekintve volt már a 6-7 éves kislánytól kezdve - akinek egy szívecskés gyűrű tetszett meg - a 75 év körüli német turista néniig mindenki, úgyhogy bárkinek, aki szereti egy kicsit a hagyományos, népies mintákat a modern formákkal, színekkel keverve. Vannak egészen egyszerű, elegáns ékszereim is, de szögletes, feltűnőbb, formabontó darabok is; a kitűzők, láncok inkább bohókásak, a fülbevalók, nyakláncok és karkötők között vannak sokkal visszafogottabb darabok is. Inkább hétköznapi viseletre szokták megvásárolni, de egy jól kiválasztott szettel egy elegánsabb eseményen is sikert arathat bárki, a bézs ékszerek akár egy esküvői ruha szép kiegészítői is lehetnek.


A Deus ékszerek között a Facebook oldalán válogathattok, és vásárolhattok!