Trendmagazin

Divattervezők otthonai

Otthon, édes otthon divattervező módra

2011.09.01 | Szabó Adrienn

Bekopogtatunk kedvenc divattervezőink otthonába, hátha betérhetünk egy kis látogatásra. Mondhatnám úgy is: divatdiktátoraink erődítményeibe; ahova megjegyzem igen nehezen, de bejutott pár sikeres riporter és fotós. Az ő munkáiknak hála mi is bekukkanthatunk pár kulcslyukon át, hogy megtudjuk, milyen körülmények közt töltik hétköznapjaikat, vagy pihenő idejüket a leghíresebb tervezők.

Kivel is kezdhetnénk, mint Karl Lagerfelddel, aki talán ha 50 év múlva beülünk egy divattörténelem órára, a legmeghatározóbb alakjaként fogja égbe magasztalni a tanár, mint a 2010-es évek nagy tervezőjét. Kedvére válogathat ingatlanjai közül, Biarritzban, Monte Carlóban, Rómában és New Yorkban is van lakása. Én a monacói villáját emelném ki, amely a híres Monte Carlo Beach Hoteltől egy ugrásnyira van. A Földközi-tenger partján álló luxusingatlant pedig, bárki kiveheti. Az apartman egy hétre csekély 30.000 Euros áron kibérelhető.


Karl azonban Párizsban él, a többi ingatlan pedig menedékhely a mozgalmas hétköznapok elől. Otthona helyenként igen színes és vidám, máshol igen komor színű. A fekete-fehér és a fémes színek, valamint a szürke dominálnak. Nem szükséges ugyan kiemelni a könyvespolcokat és az azokat zsúfoltan megtöltő könyveket, mert elég szembetűnőek, én azért mégis kiemelném. Lagerfeld úrnak ugyanis, saját könyvtára van a legkülönfélébb könyvekkel. Ezek visznek életet és színt a fekete-fehér-fémes világba. Már-már mániákus könyvgyűjtése ellenére azonban nem könyveit tartja otthonának legfontosabb berendezési tárgyainak. Azt nyilatkozta, hogy „a legfontosabb darab a házban a szemetesvödör.” Végtére is, igaza van, elengedhetetlen elem minden lakásban a szemetesvödör.

Most a szemetesnél egy kicsit szebb dolgokról szeretnék írni. Az egész egy eljegyzéssel és egy esküvővel kezdődött, majd 2000-ben egy 17 éves házassági évforduló családi ünnepségével folytatódott a történet. Ez azonban még csak a story eleje, melynek főszereplője Donna Karan és Stephan Weiss. Most az ő kis földi paradicsomukat mutatom be. Tehát ott tartottunk, hogy 17 évnyi boldog házasságuk évfordulóján a tervezőnő és férje a családdal együtt a Turks- és Caicos-szigeteken ünnepeltek. Donna egy csodálatos gyűrűt kapott férjétől, akit egy földbirtokkal ajándékozott meg az ünnepség helyszínétől - a Parrot Caytől - nem messze.


A fehér homokos tengerparti telek tökéletes ajándék volt, azonban Weissnek nem adatott meg a lehetőség, hogy kihasználja a sziget adta lehetőségeket, sajnálatos módon fél év múlva rákban elhunyt. Halála előtt megeskette feleségét, hogy mind a három gyermeküknek építtet egy-egy villát a szigeten, ahova visszavonulhatnak egy kis időre és pihenhetnek egy jót. Így jutottunk el Cheong Yew Kuan építészhez, aki Donna Karan álmait papírra vetette, majd megvalósítatta. Egy rendkívül nyugodt, békés, harmonikus mini édent alakítottak ki, ahova a mozgalmas hétköznapok elől bármikor elmenekülhet Donna Karan és gyermekei. Főleg természetes anyagokat használtak, a falakat több helyen cédrusfával, a mennyezetet pedig, rattánnal burkolták. A naturális anyagok mellé természetesen naturális színvilág párosul, melyet a nappaliban csak pár festett afrikai dísztárgy tör meg valamint a nyíló orchideák. Tökéletes búvóhely a New yorki nyüzsi elől.

A következő áldozatunk Alexander McQueen. Londoni lakásáról akkor kerültek ki fotók, amikor azt tervezte, hogy eladja, 2009-ben. Nála is a minimalista stílus jellemző, a letisztult enteriőrre. Akkor 1,700,000 angol fontra értékelték a Victoria Park szomszédságában található ingatlant.


Nézzünk körül McQueen-nél is! Minden helység tágas és világos, ezt a hatást növelnek a vajszínű falak és a nagy, fehér keretes ablakok. A padlót kővel és fával burkolták, a járólapok szinte tükrözik a tárgyakat, ezzel a fényjátékkal egy még világosabb hatást értek el. Tulajdonképpen egy makulátlanul tiszta térbe csöppenünk, amint belépünk a lakásba. Kültéri burkolatként is a fát használták. A tetőkert és a hátsó kert is a végtelenül egyszerű szögletes formákat követi. A házon belül és kívül is ez jellemző, még a mesterséges kerti tavacskára is, amelyet egy kis csobogó táplál.

Armani nyugalmi rezidenciája a Versilia parton található, persze hogy Olaszországban. A kétszintes, modernizált, felújított tanyasi ház tökéletes arra, hogy a tervező visszavonuljon egy kis időre, és teljes nyugalomban lehessen. A házat körülvevő hatalmas, hűvös árnyékot adó fák alatt is pihenhet egy jót; vagy akár az egyedi, kulcslyuk alakú medencéjében. De sokkal érdekesebb, ami bent van.


A tágas nappali falát fehér elemekkel burkolták, ezzel világosabbá, tágasabbá téve a helységet. A szőtt kókusz padlószőnyegek becsempésznek egy kis mediterrán hangulatot, a ’20-as, ’30-as évekből megmaradt és felújított búrotok közé. A 6 hálószoba egyike Armanié, ahol a természet színeit használta a khakitől, a barnáig, hogy egy nyugtató környezetet alakítson ki magának. A hálók bemutatása során hívta fel a figyelmet a saját tervezésű piros és zöld, piramis lámpaburákra, melyeket 80-90 éves sárgaréz talpakra készítetett.

Frida Gianni a Gucci vezetőtervezője valóban csak bekukkantani engedte a közönséget otthonába. Egyszer a gardróbjába, ahol vígan pózolt kutyusával. A rendnek nem éppen nevezhető, ruhakupac és cipő akadályokkal tarkított csatamező közepén is jól fest a tervezőnő. Másszor pedig nappalijában hasonlóan laza stílusban kapta lencseégre egy híres fotós. A fiatalos, vidám divattervező nappalija öltözőszobájától eltérően, nagyon rendezett.


A fotón pózoló Frida mögött, a háttérben rengeteg olvasnivaló sorakozik a polcokon. A méretükből ítélve ezek azonban nem könyvek, hanem divatlapok, magazinok lehetnek. A fekete-fehér színvilág jellemzi a lakás ezen részét, míg a bemutatott gardróbot természetesen a szivárvány minden színe.

Katonah, New York - itt találkozhatunk a kertvárosi, kicsit már-már vidékies kerületben Ralph Laurennel. A több millió dolláros villát erdő veszi körül. A zöldben a zöldet tovább erősíti a ház falát mindenhol ellepő futónövényzet, mely egy nagyon barátságos vidéki ház hangulatát idézi. A kocsibehajtótól ahogy a ház felé megyünk, egy kör alakú udvarra érünk, melynek közepén egy növényekkel díszített kis sziget található. A nappaliban az eredeti, angol antik bútorok világát, pár hasonló stílusban elkészített, de modern, zebramintás karosszék töri meg. A méregzöld, királykék és egyéb sötét színű falakat festményekkel, családi képekkel díszítették.


A gyönyörűen megmunkált fa íróasztalok és írószekrények, a barokk stílusú bútorok, a porcelánok, a legnemesebb textíliák, a régi kisautók, és egyéb dísztárgyak mindegyikéről látszik, hogy meg van a pontos helye a szobákban. Az enyhén zsúfolt hatású és kicsit hanyag rendben a képeket századszorra nézve is felfedezhetünk valami újat. A színek és minták teljes kavalkádjáról már nem is beszélek, amely vibrálása ellenére cseppet sem zavaró.

Itt a kis körutunk végére értünk, körbelátogattuk a leghíresebb tervezőket. Kifinomult ízlésük és a luxus párosulásával alakították ki a tökéletes otthont, hétvégi házat vagy nyaralót. Számotokra melyik divattervező otthona a legmegnyerőbb?