Trendmagazin

Doktor House és Mr. Laurie

Az ember a szerep mögött

2011.09.11 | Molnár Gergely

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sorozatáról lesz szó, azon belül is annak központi figurájáról, illetve arról a remek színészről, aki Doktor House-t alakítja. Szülőhazájában, az USA-ban a nyolcadik évadnál jár – nálunk az egyik kereskedelmi csatorna most kezdte sugározni a hetediket – a szóban forgó kórházsorozat sok nézettségi rekordot megdöntött az Egyesült Államokban és a világ több országában is. Nemcsak rajongói, de utálói is akadnak a szarkasztikus doktor úrnak. Próbáljuk hát diagnosztizálni a váratlan sikert…


Amikor hazánkban is vetíteni kezdték nem igazán tetszett a sorozat, előítéletekkel ültem le a TV elé, hiszen már rengeteg hasonló, az egészségügyben játszódó műsort láttam és untam meg hamar. Valamint a hihetetlen népszerűségével sem tudtam mit kezdeni, nem láttam benne semmi különöset. Később azonban változni kezdett a véleményem és mostanra teljesen elismerem az alkotók munkáját, különösen a főszereplőt alakító Hugh Laurie-t, akinek sokat köszönhetnek a sorozat készítői.

Az oxfordi születésű James Hugh Calum Laurie korábban csak mellékszerepekben tűnt fel különböző sorozatokban, filmekben, emlékezetes alakítást nyújtott például a későbbi Mr. Bean, azaz Rowan Atkinson főszereplésével készült Fekete vipera című angol vígjátéksorozatban, a nyolcvanas években. Éppen A Főnix útjában játszott egy szerepet 2004-ben, amikor jelentkezett House szerepére, akkor még nem volt világos számára, hogy egy viszonylag nagy költségvetésű sorozat főszerepéről van szó, igaz hogy akkor még más címet szántak a szériának és inkább egy csapatról szólt volna. Mindenesetre a producerek egy amerikai színészt kerestek „az orvos csapat” élére, a történet szerint a New Jersey-beli Princetonban járunk, így Laurie eleve hátránnyal indult brit akcentusa miatt. Azaz hogy indult volna, ha gyermekkorában nem nézett volna sok amerikai filmet, sorozatot és nem tudta volna teljesen leutánozni a brittől teljesen eltérő amerikai kiejtést. A sorozat ötletgazdája, David Shore meg is jegyezte Laurei első casting videója láttán, hogy milyen jó ez az amerikai színész. Sőt, Édesapja orvos volt, tehát helyzeti előnnyel indult, hiszen feltehetően könnyebb kimondani a latin szavakat és egyéb orvosi kifejezéseket egy olyan embernek, aki legalább néha-néha hallott ilyet. A későbbi próba felvételek pedig olyan jól sikerültek, hogy meg is kapta a betegeivel és a kollégáival, meglehetősen keményen bánó orvos szerepét.


Bár sokszor halljuk filmes alkotóktól, de tényleg nem számítottak ekkora sikerre, a kritikusok és a nézők is elismerték a produkciót, s ebben nagy szerepe volt főhősünknek is, hiszen valamilyen szinten ő is részt vett a karakter kialakításában, kérésére gyakran helyeznek el különböző tárgyakat a díszletben, amelyekkel kedvére rögtönözhet, így könnyebb életszerűvé tenni a figurát. Hugh Laurie lehengerlően és ügyesen játssza el a sántító, bottal járó doktort, az érzelmileg kiégett, magányos figurát, kétszer kapott Golden Globe-díjat a szerepért és 2008-ban a világ legnézettebb sorozata volt.

A műsor alapvető koncepciója, hogy House, illetve csapata mindig egy megfejthetetlennek tűnő és halálosnak látszó betegséget diagnosztizál és gyógyít meg, vagy majdnem mindig, hiszen több részben is előfordul, hogy nem jönnek rá a megoldásra, vagy túl későn derítik ki, ahogyan ez sajnos a való életben is előfordul. Talán éppen ebben rejlik a sorozat sikere, hollywoodi tálalásban ugyan, de a valóságtól nem túlzottan elrugaszkodott történeteket, hiteles színészi alakításokat láthat a néző és nem utolsó sorban Doktor House személyében egy meglehetősen szókimondó, durva diagnosztával szembesülnek a betegek és azok hozzátartozói, akitől a cinikus humor sem áll távol, azonban a poénok mindig máson csattannak.