Trendmagazin

Dudorodik az új Zenith modell

Több, mint 60 millió forintba kerül a limitált szériás óra

2013.04.10 | Oroszvári Péter

Valódi műalkotást mutatott be a Zenith: az Academy Christophe Colomb Hurricane zafírüvegén egy nagy dudor alatt csodálhatjuk meg az óra szívét.

Zenith Academy Christophe Colomb Hurricane

A karóráknál természetesen elkerülhetetlen, hogy ne mindig csak számlappal felfele álljon a napi hordás során. Ennek hátránya, hogy az órát felépítő rengeteg apró alkatrészre folyamatosan más irányban hat a nehézségi erő, ami befolyásolja az óra járásának pontosságát (ebben főleg a gátszerkezetnek van szerepe). Bár ennek hatását a mai gyártástechnológiákkal sikerült minimálisra csökkenteni, fizikailag lehetetlenség megszüntetni a jelenséget.


A Zenith azonban még egy nagyságrenddel pontosabb órát alkotott meg, melyben a gátszerkezet mindig az optimális vízszintes helyzetben működik. Egyedisége mellett ezért is döntöttek a gömbforma mellett: a súlyokkal irányba állított mechanizmusnak így bőven van helye a mozgásra.


A zafírüveg tehát a csukló irányában is kidudorodik, de egyáltalán nem zavaró a hordása. Ami viszont zavaró lehet, hogy sokkal óvatosabbnak kell vele lenni, bár a karcolások ellen ugyanolyan ellenálló, sokkal könnyebb beütni valahova. Az üveg alatt gyönyörű a szkeletált szerkezet, és még egy érdekes, láncos szerkezetet is láthatunk, ami az egyenletes erőátadásért felelős a részegységek között. Az óra- és percmutató 12 óránál, a másodperc 9 óránál, a járástartalék-visszajelző pedig 4 óránál található. A tok 45 mm átmérőjű, és 18 karátos rózsaaranyból készül.

Az év eddigi egyik legérdekesebb modelljéből a cég állítása szerint mindössze 25 darab készül, 280.000 dolláros (körülbelül 60 millió forint) áron.