Trendmagazin

Egységesítenék az EU piacait

Az Európai Bizottság átfogó akciótervet készített

2012.10.04 | MTI/TM

Mélyítené az uniós piac egységét tizenkét újabb intézkedéssel a szerdán elfogadott, úgynevezett második egységes piaci akciótervvel az Európai Bizottság.

Michel Barnier minél előbb egységesítené Európát

Az uniós testület a 12 intézkedésből álló csomagot négy nagyobb területen tervezi végrehajtani: lépéseket tennének a közlekedési és energiahálózatok egységesítése, a mobilitás előmozdítása, a digitális, internetes megoldások szélesebb körű elterjesztése, valamint a termékekkel és pénzügyi szolgáltatásokkal szembeni fogyasztói bizalom növelése érdekében. Ez a négy terület "a növekedés, a foglalkoztatás és a bizalom négy fő mozgatórugója" - ismerteti a bizottság szerdai közleménye.

"Előttünk a lehetőség, hogy csodafegyverünk, az egységes piac segítségével ismét versenyképessé és virágzóvá tegyük szociális piacgazdaságunkat" - vélekedett az akciótervet bemutató Michel Barnier belső piacért és szolgáltatásokért felelős uniós biztos.

A közlekedési és energiahálózatokat a közlemény szerint a bizottság az egységes piac "gerincének" tekinti. Ezen a területen az uniós vasúti piac nagyobb liberalizálását, a tengeri szállítási piac nagyobb egységesítését, az egységes európai égbolt, a légi közlekedési piac egységesítésének felgyorsítását és a jelenlegi energetikai jogszabályok hatékonyságának javítását szeretné a bizottság.

A polgárok és a cégek mobilitását a bizottság az egységes piac legalapvetőbb feltételének tartja, de úgy látja, hogy továbbra is vannak még akadályok. A mobilitás fokozása érdekében a testület azt javasolja, hogy a jelenleg is létező és működő uniós internetes álláskereső portál, az EURES váljon határokon átnyúló, teljes körű álláskereső és munkakínáló eszközzé. Az Európai Bizottság olyan rendelkezések bevezetését javasolja, amelyek lehetővé teszik, hogy cégek és hosszú távú projektek hozzáférjenek hosszú távú befektetési alapokhoz, valamint azt, hogy egyszerűsödjön a csődeljárás, főleg a határokon átnyúló ügyek esetében. Emellett az Európai Bizottság bátorítja az olyan jogi környezet kialakítását, amely lehetőséget teremt a tönkre ment vállalkozóknak az újrakezdéshez.

A bizottság 2015-ig szeretné létrehozni az "egységes digitális piacot", amelynek érdekében három intézkedést javasol a digitális, internetes megoldások elterjesztése területén, mert a testület úgy véli, hogy "a digitális gazdasági forradalom továbbra is olyan lehetőséget kínál, amelyet nem szabad elszalasztanunk" - áll az Európai Bizottság közleményében. Ezért az uniós végrehajtó-javaslattevő testület kívánatosnak tartja az internetes fizetési szolgáltatások versenyképességének javítását, megbízhatóságának növelését, hogy ezzel segítse elő az internetes e-kereskedelmet. Ezzel összhangban a bizottság úgy véli, meg kell vizsgálni, hogyan csökkenthetők a szélessávú internethálózat kiépítési költségei, amely a bizottság szerint az egyik legfőbb akadálya a szélessávú internetkapcsolatok terjedésének. A brüsszeli intézmény ezen túlmenően kötelezővé tenné a papírmentes ügyvitelt, az elektronikus számlák kiállítását a közbeszerzéseknél, mert a bizottság bizonyítottnak véli, hogy ezzel pénzt lehet spórolni.


Mindezeken kívül az Európai Bizottság szükségesnek tartja, hogy az egységes piacban a fogyasztók is megbízzanak, valamint fontosnak tekinti, hogy minden uniós polgár az EU bármely pontján élhessen az egységes piac nyújtotta lehetőségekkel, aminek érdekében a termékek biztonságára vonatkozó előírások javítását, egységesítését tartja indokoltnak a testület, valamint azt, hogy ezeket a szabályokat az unió minden pontján egyformán betartsák és betartassák.

Végül pedig az Európai Bizottság arra tesz javaslatot, hogy váljon lehetővé, hogy minél több embernek legyen bankszámlája, és szülessenek olyan intézkedések, amelyek következtében a bankok számlavezetési díjai átláthatók és összehasonlíthatók lesznek, és amelyek megkönnyítik a bankváltást.

A bizottság közleménye ismerteti, hogy az intézkedéscsomag megvalósítása érdekében a testület az akciótervvel kapcsolatos valamennyi javaslatát 2013 végéig kidolgozza, majd felkéri a miniszterek tanácsát és az Európai Parlamentet, hogy az intézkedéseket kezelje kiemelten, és 2014 tavaszáig hozza meg a szükséges lépéseket.

Az első egységes piaci akciótervet tavaly fogadta el az Európai Bizottság. Ez szintén tizenkét intézkedést tartalmazott - ahogy a bizottság fogalmazott - "a növekedés, a versenyképesség és a társadalmi fejlődés" érdekében. Akkor a bizottság a dolgozók mobilitása, a kis- és közepes vállalkozások finanszírozáshoz jutása, a fogyasztóvédelem, a digitális tartalom, az adópolitika és a transzeurópai hálózatok területén javasolt tucatnyi intézkedést. Ezekkel az Európai Bizottság azt a célt óhajtja elérni, hogy "hogy az egységes piac valamennyi szereplőjének – a cégeknek, az állampolgároknak, a fogyasztóknak és a dolgozóknak – könnyebbé váljék az élete" - fogalmazott közleményében az Európai Bizottság. Most viszont az első akciótervben javasolt intézkedések gyors megvalósítását sürgeti, mert a tanácsnak és az Európai Parlamentnek küldött friss jelentésében megállapítja, hogy a tizenkettőből tizenegyet egyelőre még nem fogadott el a tanács és a parlament.