Trendmagazin

Együk magunkat egészségesre!

A Mannatural Ételmanufaktúra tulajdonosával beszélgettünk

2012.07.26 | Bánhidi Dóra

Tudtátok, hogy nyáron sokkal inkább gyümölcs és zöldségleveket kellene innunk, mintsem ásványvizet? A zöldturmixokban rengeteg klorofill van, ami egyből felfrissít, csak úgy, mint a koffein, a pirosban cékla is található, aminek sejtképző hatása van, a sárgában karotin, a máktej pedig rengeteg olyan fehérjét tartalmaz, ami könnyen felszívódik. Ezen kívül pedig az ásványvizek tele vannak szervetlen sókkal, amiket a szervezetünk nem tud feldolgozni, tehát leginkább lerakódnak.

Fotók: Mosberger Vilmos

Ilyen és ehhez hasonló érdekes és fontos dolgokat tudtam meg, amikor ellátogattam a Mannatural Ételmanufaktúrába, és egy jóízűt beszélgettem a tulajdonossal, Takács Ákossal.


Hogyan jött az ötlet, hogy megalapítsd Magyarország első, egészséges éttermét?

A stílusát tekintve ez egy nyers, vegán étterem, tehát csakis zöldségből, gyümölcsből és csíráztatott magokból állnak az ételeink. Ezekből a szervezetünk tökéletesen tudja biztosítani azt, amire szüksége van. Három éve kezdtünk el ilyen ételekkel foglalkozni, de eleinte csak házhoz szállítottunk. Igazából engem 2002 óta érdekel az egészség fogalma, és rájöttem, hogy tényleg az vagy, amit megeszel, és hogy a legjobban a táplálkozással lehet fejleszteni az embert. Ha rosszat eszünk, a sejtjeink rossz minőségűek lesznek... akkor vagyunk mérgesek is, ha méreganyagok vannak bennünk.

Ezen kívül pedig volt egy balesetem, amikor egy kisteherautó elütött, miközben bicikliztem. Amikor a kórházban kihozták az ételt, akkor úgy döntöttem, hogy inkább nyers vegánul táplálkozom, és elkezdtem zöld turmixokat inni. Amikor betegek vagyunk, amúgy sem szabad sokat enni…gyorsan fel is épültem, két hónap múlva már rendszeresen sportoltam. Ez is rávezetett arra, hogy szeretnék egy olyan egészséges éttermet nyitni, ami nincs hazánkban és Közép- Európában sem.


Milyen az étterem kínálata?

Nálunk minden ételkülönlegesség, a palacsintától kezdve a fasírton át a spagettiig kizárólag friss zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból készül. A székelykáposzta tejfölje napraforgómagból, vízből, fűszerekből áll, a palacsinta tésztája kizárólag aszalt gyümölcsöket tartalmaz. A fasírtok hús, liszt, tojás és rákkeltő sült olaj helyett zöldségekből és magokból aszalással készülnek. Ízre, érzésre hasonlót kapsz, és még változatosabb, finomabb, a legegészségesebb formában. Van olyan ételünk is, ami úgy néz ki, mint a stefánia vagdalt, de akár tudunk kolbász vagy szalámi ízű ételt is készíteni, mivel magának a húsnak nincs íze, csak a fűszerektől lesz pikáns…állagra ugyan más lesz.

Mi a helyzet a kenyérrel és a tejjel?

A kenyerekkel kapcsolatban az él a köztudatban, hogy a teljes kiőrlésű magokból készült a legjobb. Valójában ezeket a magokat nem kellene megsütni, hanem ki kellene csíráztatni. Nálunk lenmagból készült kenyerek vannak, amikor elkezdődik a csírázás, frissen felhasználjuk őket. A tejet nem mindenki tudja lebontani, amiket a boltban lehet kapni, azokat pedig ultra pasztörizálják, aminek a során minden vitamint és fehérjét megölnek benne. Mi csírákból készült, úgynevezett „tejeket” készítünk, például van a fekete-szezámos, ami olyan, mint egy kávékoktél, mert egyszerre édes és kesernyés.


Közben én épp beleszürcsöltem az isteni almás turmixomba, amit azért rágni is kellett a gyümölcsdarabok miatt, mire Ákos megszólalt...

Ezt így kell csinálni, mindent tejpéppé kellene őrölni a fogunkkal, és csak úgy szabadna lenyelni, különben nem szívódnak fel megfelelően a tápanyagok.

Tehát sokkal többet kellene rágnunk?

Persze, mindenkinek! Amúgy a fültövünknél van egy mirigy, ami olyan enzimet termel, aminek fiatalító hatása van, mert a sejtek anyagcseréjének a működéséért felel. Ez a rágás hatására képződik, tehát minél jobban rágunk, annál hatékonyabban újulnak meg a sejtjeink.


Mik az egészséges táplálkozás alappillérei?

Az első az a mértékletesség! Négyszáz grammnál többet nem szabadna enni és inni egy nap, különben a szervezetünk nem tud soha pihenni, ha folyamatosan eszünk, aztán meg iszunk. Naponta maximum kétszer kellene táplálkozni, egyszer délben, aztán pedig hat óra körül, nyolc után semmiképp, és délelőtt sem ajánlott, mert akkor a szervezet kiválasztó funkciói az erősek. Nem szabad állandóan enni, hagyni kell a szervezetet a saját ritmusában dolgozni, ezért minden héten be kellene iktatni egy böjtnapot az embernek, akkor, amikor nem mozog annyit.

A másik a lassúság, amit már említettem, hogy mindent tejszerűre kellene rágnunk ahhoz, hogy jól fel tudjon szívódni. Evés közben, ha lehet, ne beszéljünk, mert a beszéd megakasztja a légzésünk ritmusát, a helyes légzés mellett viszont méregteleníteni tudunk. Oda kell figyelni arra is, hogy a legtöbb táplálékot nyersen fogyasszuk, ne hőkezelten, különben csak méreganyagként rakódik le a szervezetünkbe, nem pedig építő tápanyagként.


Fontos az is, hogy színesen táplálkozzunk?

Igen, mindenfajta színű ételt ki kell próbálni, és a növény legtöbb részét érdemes megkóstolni. Fontos azt is megnézni, hogy melyik növény mire hasonlít…például a dió, brokkoli és a karfiol úgy néz ki, mint az agy, a zellerszál úgy, mint egy csont, a mák vagy füge tele van parányi magokkal, amik a sejtekre hajaznak…ezek a belső elválasztású mirigyek, amik meghatározzák az életünket. Ha ezeket esszük, őket tápláljuk.


Hetente hányszor kellene minimum így táplálkoznunk?

Kétszer, háromszor! Ennyivel fel lehet tölteni a szervezetet ásványokkal, vitaminokkal, fehérjékkel, máskülönben, saját magának kell ezt kitermelnie, ami megterhelő a számára, és öregedik is mellette. A lényeg tényleg csak annyi, hogy energiát az ember a legjobb minőségben a nyers táplálékból tud nyerni, mert ez a természetes. Tizenötezer évvel ezelőtt is így éltek az emberek, tehát nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, annyi a különbség, hogy ezeket az ételeket mi olyan külalakban tálaljuk, amiket a modern világban már megszokhattunk.


Nem csak helyben lehet elfogyasztani ezeket a finomságokat, házhoz is szállítotok ugye?

Igen, minden nap reggel hatig lehet leadni a rendelést, amiket mi frissen elkészítünk és még aznap ki is szállítjuk.

A Mannatural Ételmanufaktúra fontos küldetése tehát, hogy minél több emberrel megismertesse az éltető ételek titkát. Ha Téged is érdekel, hogyan készíthetsz otthon is finom, egészséges ételeket, akkor jelentkezhetsz a főzőtanfolyamukra, ahol a közös tanulás egy finom vacsorával zárul.