Trendmagazin

Elbűvölő lett a Jaquet Droz Bird Repeater

Közel félmillió dolláros áron kerül forgalomba

2012.11.07 | Munkatársunktól

A Jaquet Droz klasszikus svájci óragyártó története 1738-ig nyúlik vissza. Most ez a legendás óragyártó megkísérelte a múltat összekapcsolni a jelenlegi óráival és megalkotta a Bird Repeatert.


Az óragyártás csúcsát jelentő ismétlőórák az órát és percet hanggal jelzik. Ezek a kb. 300 éves múlttal rendelkező bonyolult szerkezetek eleinte csak az órát tudták jelezni, később sikerült a percjelzést is megoldaniuk. A mai óragyártók azon dolgoznak, hogy a jelzés hangjának akusztikája minél kifinomultabb legyen.

A Jaquet Droz új óraszerkezetének kutatása és fejlesztése több évet vett igénybe, de az eredmény egy igazi remekmű lett. A limitált kiadású karóra két változatban kapható, vörösaranyból és fehéraranyból, melyhez gyémántok is tartoznak. Az órát a 18. században oly népszerű madaras zenélődobozok inspirálták.


Ez az időmérő az óragyártás egyik legkomplikáltabb szerkezete. A percismétlő automatát három fiókáját etető két madár automatikájával kapcsolták össze. A fiókákból az egyik éppen kikel a tojásból. Egy vízesés illúzióját kelti egy forgó lemez. Hogy még értékesebbé tegyék az órákat, a madarakat és a fészket kézzel vésték és festették.

A karóra 48 órás üzemidővel, fekete aligátorbőr szíjjal és Jacket Droz Caliber RMA88 kézi felhúzós óraművel büszkélkedhet. Az óramű 508 darabból áll, amelyből 69 ékszer értékű. Csak 16 darabot gyártanak belőle 8 vörös és 8 fehéraranyat. A fehérarany gyémánttal kirakott verzió árcímkéjén 493.500 dollár szerepel, míg a vörösaranyén valamivel kevesebb, 472.500 dollár.