Trendmagazin

Építészeti sziget – The Island House

Nem akármilyen épület a folyóparton

2012.05.15 | Kocsis Katica

Egy igen izgalmas kortárs otthonra bukkanhatunk a Gapyeonggunban, Dél-Korea egyik városában. A 2008-ban elkészült 628 négyzetméteres házat a szöuli központú Iroje KHM építészeti stúdió alkotta meg és az Island House nevet adta neki.


A folyóparti épület már az első pillanattól fogva természeti képződménynek tűnik fel, aminek a vonalai a vízzel együtt hullámoznak és erős ellenpontot képeznek a kecses tájjal szemben. Építészeti jellegéből fakadóan nagyszerű lehetőséget kínál a feltöltődésre. Az Island House maximálisan kihasználja a környezet adottságait: karcsú beton tömegét szabálytalan formájú vonalak tagolják. Az épület két szárnya pedig egy udvart ölel körül, ami bővelkedik a növényzetben és a vizes területekben. Az udvar egyébként egyfajta építészeti természetként működik, mivel egyszerre központi rekreációs tér és kiterjesztett folyó, így kapcsolatban áll az épülettel és a folyóval is.


A házhoz tetőkert is tartozik, ami szintén megvalósítja az épület és a természet kapcsolatát. E tetőkert összekapcsolódik a belső udvarral is, ahol még egy úszómedencére is bukkanhatunk. A belső udvar virágokkal tarkított és teljesen parkosított terület, így ez is kiválóan illeszkedik a természeti koncepcióba.


A belső térben tökéletesen elmerülhetünk a környező tájban, hiszen belül az összes helyiség a festői táj felé fordul, hogy élvezhessük azt a nagyszerű kilátást, ami e folyó sajátja. A panorámát a ferde mennyezet és a tetőkert vonalai alakítják, éppen ezért lesz változatos és drámai a kilátás.


A betonból és fémhálóból létrehozott tetőszerkezet poligonális alakjaival egy hegyet rajzol ki, így nagyszerűen harmonizál a környezettel. Ezzel az épülettel a Iroje csapatának igazán sikerült megteremteni a folyó és a parton levő hegyek kapcsolatát.